Democratisch Podium stemt tegen begroting 

Het Democratisch Podium heeft tegen de begroting van 2015 gestemd. Ook het CDA had moeite met de manier waarop de begroting is opgesteld, maar vond dat net niet voldoende reden om tegen te stemmen. De gemeenteraad nam gisteren na twee uiterst tamme vergaderingen een besluit over de begroting voor 2015. 

‘Met deze begroting vinden wij het onmogelijk om onze controlerende taak als raad goed uit te voeren. De begroting is te weinig concreet. Het is niet duidelijk aan welke posten het geld toebedeeld wordt.  Daarom stemmen wij tegen‘, zo liet DP-woordvoerder Martin Montens in een stemverklaring weten. Het CDA had grote problemen met de uitspraak van wethouder Ad van Beek dat instemmen met de begroting ook betekent dat de raad instemt met concrete voorstellen die in de begroting gedaan worden. Het CDA doelde dan onder meer op de wijziging van afvalinzameling.    
Dichtgetimmerde voorstellen
‘Een begroting is bedoeld om een bepaalde richting aan te geven, niet om dichtgetimmerde voorstellen in te zetten’ zo lieten CDA en DP via een motie weten. Zij eisten dan ook aparte raadsvoorstellen voor bijvoorbeeld de afvalinzameling, onderhoud openbaar groen en openbare wegen.
Wethouder Ad van Beek was resoluut in zijn antwoord. ‘Vanavond besluiten we over deze budgetten. Dat gaan we niet nog eens een keer apart in raadsvoorstellen voorleggen. Alleen als het echt gaat om wijzigingen in systemen dan krijgt u wel een apart voorstel. 
Overbodig 
De overige fracties waren niet zo bang dat de invloed van de raad in het gedrang kwam. 
‘Hier stellen we de kaders vast en de wethouder heeft zelf gezegd dat voorstellen wel langs de raad komen. De afvalinzameling staat bijvoorbeeld al voor de volgende vergadering op de agenda. Deze motie is overbodig, want zo doen we het al lang. Het voegt dus niets toe, zo verklaarde VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans vast. 
PvdA en Volkspartij Dongen sloten zich wel aan bij DP en CDA toen deze hun motie iets afgezwakt hadden en de eis om aparte raadsvoorstellen hadden vervangen door de garantie om met raadsinformatiebrieven op de hoogte te worden gehouden.    
door: Bernadette Klerx 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen