Weer miljoenen extra nodig voor nieuwbouw scholen

Foto: Pixabay License/Bru-nO

De nieuwbouw voor de IKC ’s Biezenkring en ‘s Gravenmoer gaat samen zo’n 7 miljoen euro meer kosten. Bij beide scholen moet er ruim 3,5 miljoen bij.

Zowel IKC ’s Gravenmoer als Biezenkring heeft meer ruimte nodig dan aanvankelijk gedacht werd, omdat de prognoses uitwijzen dat er meer leerlingen komen dan verwacht. En extra meters kosten geld. Daarnaast krijgt Biezenkring, op aandringen van de gemeenteraad, toch een gymzaal erbij; Ook is voor beide nieuwe scholen een batterij nodig om te voorkomen dat de school zonder stroom komt te zitten. Het elektriciteitsnet zit namelijk zo goed als vol en de netbeheerder kan niet garanderen dat er voldoende stroom is. En dan zijn er natuurlijk nog de gestegen prijzen voor bouwmaterialen.

Door: Bernadette Klerx

Biezenkring
De nieuwe Biezenkring wordt gebouwd voor 286 leerlingen, zo is uit de laatste leerlingprognoses gebleken. En dat is meer dan aanvankelijk werd gedacht. De school moet dus groter worden en meer vierkante meters betekent ook dat er meer geld nodig is. Daarnaast wilde het College gymzaal Otterdonk niet opnieuw laten bouwen of renoveren. Leerlingen zouden dan voor de gymlessen elders in de gemeente terecht moeten. Maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Ze vond de afstand van Biezenkring tot andere gymzalen te ver en eiste eerst een gedegen onderzoek voordat de slopershamer eraan te pas zou komen. Dat onderzoek kwam er en leidde er uiteindelijk toe dat de raad in februari besloot om bij de nieuwe Biezenkring toch een geïntegreerde gymzaal te bouwen. De nieuwe Biezenkring komt op de plek van de voormalige Noorderpoort. De extra meters voor het lesgebouw en de bouw van een gymzaal in combinatie met stijgingen van prijzen in bouwmaterialen en de aanschaf van een batterij (€ 360.000) maakt dat het oorspronkelijke budget van € 5.368.000 nu verhoogd moet worden tot € 8.615.000, ruim 3 miljoen meer dus.

IKC ‘s Gravenmoer
Ook IKC ’s Gravenmoer heeft extra meters nodig. De school moet gebouwd worden voor 178 leerlingen in plaats van 153. Maar daarnaast heeft de kinderopvang aangeven een extra ruimte te willen huren en (sport)verenigingen die gebruik maken van sportzaal De Wiel willen een grotere berging. Het nieuwe IKC komt op de plaats van gymzaal De Wiel. Die moet dus eerst gesloopt worden om te kunnen gaan bouwen. Die sloop heeft enige vertraging opgelopen, omdat er vleermuizen in De Wiel waren gesignaleerd, waardoor de gemeente de sloop noodgedwongen uit moest stellen totdat de verplichte flora- en faunaonderzoeken afgerond waren. Dat is inmiddels gebeurd. De sloop van De Wiel staat nu op de planning voor 2025. Als dat gebeurd is, hebben de leerlingen even geen gymzaal meer en daarom gaan ze tijdelijk voor de gymlessen naar een andere sportzaal binnen de gemeente. Daarvoor is vervoer nodig en de kosten daarvan worden geraamd op € 50.000.

Het krediet van € 5.286.120 dat de gemeenteraad in 2021 beschikbaar stelde, is door al deze ontwikkelingen niet meer genoeg. Er moet € 3.523.880 extra bij; het totale krediet komt daarmee op € 8.810.000.

Gemeenteraad heeft laatste woord
De gemeenteraad bespreekt de extra kredieten eerst aanstaande donderdag. Twee weken later moet ze een definitieve klap geven op de aangepaste plannen. Daarna kan gestart worden met de verdere ontwikkeling van de IKC’s. De verwachting is dat de gemeenteraad akkoord gaat. Ze heeft immers niet veel keus. De nieuwbouw van de scholen is een rijdende trein die niet meer gestopt kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen