Ingezonden: ‘Gebiedsvisie Glorieux: D66 scherp op toekomstige concrete uitwerking’

Foto:

Ingezonden door D66 Dongen

Gebiedsvisie Glorieux: D66 scherp op toekomstige concrete uitwerking
Rondom het voormalige broederhuis Glorieux ligt een mooi en dynamisch stukje Dongen. Je vindt er waardevolle historische gebouwen. Die hebben zowel met het broederhuis te maken, maar ook met de oude industrie die hier gevestigd was. Er ligt veel en waardevol groen en de oude begraafplaats van de Broeders. Het riviertje De Donge stroomt er (bijna onzichtbaar) dwars doorheen. Er wonen mensen en er is een vestiging van GGZ aansluitend aan het park van de broeders. Het is een aantrekkelijk gebied om te ontwikkelen voor de toekomst. Maar het is wel belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Daarom is er een gebiedsvisie ontwikkeld, op basis waarvan toekomstige concrete plannen goed kunnen worden afgewogen. Bewoners zijn in het afgelopen half jaar betrokken bij de totstandkoming van deze visie. Komende donderdag wordt zij besproken in de gemeenteraad.

In de visie is aandacht voor het behouden van de groene ruimte van park Glorieux en de monumentale gebouwen, maar ook voor nieuwe bouwmogelijkheden. Belangrijk is dat hier een dynamisch gebied kan ontstaan waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren. De fractie van D66 Dongen heeft zich samen met de overige gemeenteraadsleden uitgebreid laten informeren over deze gebiedsvisie. Er is ook een rondleiding door het gebied geweest voor de raad. D66 vindt het een voorstelbare visie, maar er zijn een paar punten waar D66 aandacht voor wil vragen. Het gaat daarbij om drie dingen.

Visie mag nog geen plan zijn
D66 wil nog eens benadrukken dat het hier gaat om een visie die nog verder moet worden uitgewerkt in plannen. Akkoord gaan met de visie, betekent niet dat allerlei deelplannen nu zomaar meteen tot uitvoering kunnen komen. Er moet aandacht blijven voor de uitwerking hiervan.

Regie houden op het gebied
Ten tweede vindt D66 het belangrijk dat er goede regie van de gemeente blijft op het hele gebied. Dat is ook de bedoeling van een gebiedsvisie natuurlijk. Maar doordat er verschillende deelgebieden binnen het gebied liggen die van verschillende belanghebbenden zijn, kan toch snel de aandacht op het totaal verslappen. En juist dat zou de meerwaarde van deze visie moeten zijn.

Aandacht voor parkeren en verkeersontsluiting belangrijk
Tenslotte is er in deze gebiedsvisie veel aandacht voor het bouwen van nieuwe woningen. D66 vindt het bouwen van (vooral) betaalbare woningen belangrijk, zoals u wel weet. Maar het is ook belangrijk dat er genoeg aandacht is voor het park, het parkeren en de verkeersontsluiting. Bijvoorbeeld in de gebieden Akkers Oost– en West zijn veel extra woningen voorzien. Daarmee is het effect op de directe omgeving als het gaat om parkeren en de ontsluitingen via Brabantpark en Beneluxlaan ook groot (misschien zelfs te groot). Wij zullen hier tijdens de raadsvergadering dan ook extra aandacht voor vragen.

Meepraten over Glorieux of de Europese verkiezingen?
Wilt u meepraten? Wij zijn benieuwd wat u vindt! Bijvoorbeeld over de gebiedsvisie Glorieux of over de Europese verkiezingen op 6 juni? Aanstaande zaterdag 25 mei staan we weer tussen 12.00 en 14.00 op het Looiersplein en gaan we graag met u in gesprek. U kunt ons ook altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].

De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Gitta Glerum – Camfferman).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen