Voorbeschouwing DOSKO – VV Dongen

Voor de eerste keer in 9 jaar ontmoeten DOSKO en VV Dongen elkaar in competitieverband. In het seizoen 2005 – 2006 degradeerde DOSKO naar de 3e klasse en kon VV Dongen zich moeizaam handhaven in de 2e klasse. De onderlinge krachtmetingen toentertijd waren in balans: beide ploegen wonnen hun thuiswedstrijd met 1-0. Dat waren andere tijden, want als men kijkt naar de opgang van zowel VV Dongen als DOSKO zitten er veel parallellen in. Vanaf seizoen 2010 – 2011 wist de ploeg uit Bergen op Zoom drie keer te promoveren. In 2011 werd het kampioenschap in de 3e klasse gevierd en de twee opeenvolgende jaren wist DOSKO te promoveren via de nacompetitie. DOSKO speelde vorig seizoen in de Hoofdklasse A (richting het westen van het land) en eindigde op de achtste plaats.

In een heel ver verleden hebben Dongen en DOSKO elkaar ook bestreden. Het toenmalige Dongen Vooruit speelde tussen de jaren 1924 en 1934 regelmatig tegen DOSKO, waar o.a. competitie werd gevoerd met NAC, PSV, Wiilem II en Eindhoven SV. Uitslagen zijn me niet bekend maar dat DOSKO een rijk verleden heeft is terug te zien in de jaren ’50. 
Tussen 1956 en 1959 speelde DOSKO ( Door Ons Samenspel Komt Overwinning) in het betaalde voerbal, weliswaar in de 2e divisie, maar het leverde wel twee internationals af waar de bekendste waarschijnlijk voor de wat oudere lezer Rini Bennaars is.
Op de aankondiging van de website van DOSKO staat : “Daar zie je voetbal spelen zoals het eigenlijk hoort.” En bij VV Dongen staat: “ VV Dongen is meer dan voetbal.”  Als je beide uitspraken met elkaar samenvoegt krijg je de zin:  “Hier zie je voetbal spelen zoals het eigenlijk hoort, want wij zijn meer dan voetbal.” Nemen we deze uitspraak mee naar aanstaande zondag dan mogen we er vanuit gaan dat er twee ploegen op het veld komen te staan met een positieve instelling t.a.v. het spelletje en de randvoorwaarden. 
DOSKO en VV Dongen wordt een duel in de top van de ranglijst. Misschien wel een topper, want beide teams staan maar twee punten van elkaar af. Trouwens de hele Hoofdklasse B staat dicht op elkaar: Tussen de nummer 1 en de nummer 9 zitten maar 5 punten, dus wellicht is elk duel een topper. Toch is het interessant om te kijken wat DOSKO werkelijk waard is. De winnaar van de 1e periode kende een prima start en won in de eerste vijf duels vier keer en speelde een keer gelijk. Er werd geen doelpunt weggegeven en pas tussen wedstrijd zes en negen liep de machine een beetje vast. Er werd twee keer gelijkgespeeld (tegen laagvlieger De Valk en tegen UDI ’19), er werd moeizaam gewonnen van OSS ’20 (2-1) en twee weken geleden kreeg DOSKO de gehele oogst van tegendoelpunten in een wedstrijd om de oren. Er werd met 3-0 verloren bij Gemert. 
Dit laatste duel gaf aan dat DOSKO in de eerste echte serieuze ontmoeting met een topploeg kwetsbaar kan zijn. 
De uitslag doet vermoeden dat DOSKO door Gemert was weggespeeld, niets is minder waar, want een lange periode hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. “De beste aanval heeft gewonnen van de beste verdediging.”: waren de woorden van winnend trainer Bert Ruisch. DOSKO speelt het liefst vanuit de verdedigende stelling en laat het spel aan de tegenstander. De spitsen Bonte en Bedaf zijn levensgevaarlijk in de counter en hebben de kwaliteit om de spaarzame kansjes om te zetten in goals. Daarna zetten ze de boel op slot en is het voor elke tegenstander moeilijk om er doorheen te komen. VV Dongen heeft dus een uitdaging, want in alle uitwedstrijden lieten de tegenstanders het spel aan VV Dongen en dat leverde drie nederlagen op. Vooral het duel met SV TOP was daarvan een schrijnend voorbeeld. 
VV Dongen beschikt over een uitstekende aanval en een gedreven middenveld en heeft (vooral) in thuiswedstrijden het vermogen om de tegenstander het grootste gedeelte van de wedstrijd onder druk te houden. Het verschil tussen uit en thuis is al wekenlang de discussie aan de bar van de kantine en de kroegen in het dorp. De ene wijt het aan instelling en de andere wijt het aan de shirtjes. Vooral dat laatste is natuurlijk best wel komisch als men weet dat het echte Oranje ook niet veel wist te winnen in de kleur van de Leeuw. Misschien pleit het ervoor om het Kanariegeel weer eens in een uitwedstrijd aan te trekken, zodat we op het einde van de dag deze discussie achter ons kunnen laten.
“We moeten eens af van dat Calimero gevoel hier in Dongen en ons gaan richten op de top van het klassement dan voortdurend naar onderen te kijken.” Ron Timmers is een man van woorden en daden en hij zal het niet nalaten om de boel eens flink te prikkelen. In mijn optiek heeft hij gelijk, want VV Dongen speelt nu al weer voor het vijfde seizoen in de Hoofdklasse en volgens mij tel je dan wel mee. In ieder geval wordt het zondag heel interessant.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen