Brugklassers Cambreur-college leren Dongen kennen…

20 okt , 17:02 Nieuws
pp20101
Het Cambreur-college had de wens om de brugklasleerlingen een verkenning te laten doen van hun eigen leefomgeving, waarbij cultuur, aardrijkskunde én geschiedenis centraal zouden staan. Docenten Eric Jolie en Gijs van de Zande zijn hiervan de kartrekkers en hebben samen met stichting Parkplezier een mooie rondleiding ontwikkeld waarin verschillende facetten van heden en verleden prominent aanwezig zijn.
De route start natuurlijk bij het Cambreur-college en wel bij de mozaïeken van Marius de Leeuw. Hierna volgt een uitleg over de Laurentiuskerk die door alle leerlingen de Koepelkerk werd genoemd. Wie was Laurentius en hoe kan je hem herkennen? Wat doen die genummerde brokstukken op het kerkplein? En wat is de doorsnede van debakstenen koepel? Allemaal vragen die werden toegelicht door een gids van stichting Parkplezier.
Hierna vervolgt de route zich door de Hoge Ham langs grote herenhuizen, die de welstand van destijds laten zien, met als belangrijkste wellicht Villa Vredeoord, de directeurswoning van Cees Bressers, ondernemer in de lederindustrie en lid van de Eerste Kamer. De bijbehorende tuin in Engelse landschapsstijl en de achtertuin van Musis Sacrum is nu park Vredeoord geworden waarin een heus bomenpad is ontwikkeld. Daarnaast staan er talloze beelden van markante Dongense figuren. De samenvoeging met het Wilhelminaplein maakt dit park tot een unieke groene locatie. Natuurlijk is ook de Vredeskapel opgenomen in de route en de leerlingen krijgen zo een mooi inkijkje in de blijvende herinnering aan 80 jaar bevrijding.
Via de voormalige Turkenberg en de oude Kruideniersstraat (Kardinaal van Rossumstraat) komen de leerlingen vervolgens bij de Oude Kerk. Aan de hand van karakteristieke littekens aan Dongens oudste gebouw worden de vele functies van de kerk uitgelegd. Zo was er de stalling van de brandspuit in gevestigd, maar fungeerde het ook als gevangenis, raadskamer, politiegebouw, archief en gemeentehuis. Het gebouw is in ruim 700 jaar historie regelmatig leeggeplunderd, verlaten, afgebroken, heropgebouwd en gerestaureerd. Kortom: een gebouw met een verhaal.
Via de karakteristieke Kerkstraat met zijn oude kinderkopjes en de voormalige oude leerlooierijen komen de leerlingen in het gebied waar de broeders vroeger gehuisvest waren: Glorieux met het prachtige verscholen park. Op boeiende wijze wordt hier het verhaal verteld van het belang van de broeders voor het onderwijs in onze plaats. Aandacht is er ook voor het riviertje de Donge, die er dwars doorheen stroomt. Op de terugweg naar school komen de leerlingen nog langs het Oranjeplein waar verweerde trottoirbanden het bewijs zijn dat dit plein werd gebruikt als ‘parkeerplaats’ van de geallieerde tanks met hun zware rupsbanden.
Begin april is dit project van start gegaan en hebben 4 groepjes van 15 leerlingen de wandeling gelopen. Afgelopen week volgenden nog eens 15 groepjes dit parcours. In totaal hebben dus 285 leerlingen een goed beeld gekregen van de rijke historie van Dongen. Hoewel de weergoden niet altijd goed meewerkten en forse regenbuien de wandeling een stormachtig decor gaven, genoten de leerlingen toch van uitleg. De wandeling is een mooie samenwerking tussen het Cambreur-college en de gidsen van Stichting Parkplezier. In het volgende leerjaar zullen de leerlingen onder andere de fietsroute ‘tussen Donk en Vaart’ afleggen en op die manier leren ze nog meer van onze prachtige gemeente kennen.