Foto van de week week 43

21 okt , 12:44 Nieuws
ijsvogel24
Stan van Dongen
Deze week laat Fotoclub Dongen een hele fraaie natuuropname zien van een ijsvogeltje met een visje. Deze foto is van Stan van Dongen, een doorgewinterde natuurfotograaf.
Hij houdt zich hiermee al heel wat jaren bezig en elke foto is een genot om naar te kijken. Zo is dat ook het geval bij dit kleurrijk ijsvogeltje. Het is de droom van menig fotograaf: het fotograferen van een ijsvogel. Maar hoe doe je dat? Het is een hele uitdaging, maar we geven jullie wat tips:
1. Boek een vogelhut of zoek de juiste plek
de grootste kans om een ijsvogel te kunnen fotograferen is vanuit een vogelhut. De dieren komen als het ware naar je toe en je jaagt ze niet vooruit.
2. Gebruik een telelens
het advies is om een telelens te gebruiken, opdat je een ijsvogel beeldvullend kunt fotograferen terwijl je zelf ver weg staat.
3. Stel een snelle sluitertijd in
om een ijsvogel in actie te kunnen fotograferen, moet je de snelle bewegingen van de vogel “bevriezen”. Hiervoor heb je gemiddeld een sluitertijd van ongeveer 1/2000e vaneen seconde nodig om de vogel al vliegend of duikend vast te leggen. Stel je diafragma in op f 5.6 om de vogel scherp op je beeld te krijgen.
4. Gebruik een statief
soms moet je wel uren wachten en dan is een statief heel welkom. Je kunt vooraf al heel veel instellen tot het moment daar is.
5. Stel alvast scherp op een bepaald punt
heb je een favoriet plekje gevonden, stel dan daarop scherp. Bij een snelle beweging redt de camera het niet altijd om nog automatisch scherp te stellen.
6. Fotografeer op burst modus
Als je een bewegend onderwerp vast probeert te leggen in een beweging, zoals een ijsvogel in een duik, kan het zijn dat je met een single-shot net de verkeerde timing te pakken hebt. Daarom is het handig om op burst modus te fotograferen. Zet je je camera op de burst-modus, dan maakt je camera een hele reeks foto’s achter elkaar bij het inhouden van de sluiterknop. Je kunt dan dus razendsnel meerdere foto’s achter elkaar maken. Met de burst-modus vergroot je daarmee de kans dat je de actie op het juiste moment vastlegt. (www.zoomacademy.nl)
Wij willen Stan hartelijk danken voor het toezenden van deze prachtige natuurfoto.
Tot volgende week.
Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]