Jules Bakx uit Dongen bouwt mee aan vliegende waterstof boot met TU Delft Hydro Motion Team

18 okt 2023, 8:47 Nieuws
hydromotion24 jules bakx
De kracht van waterstof demonstreren en de groene energietransitie in de maritieme industrie tot stand brengen, dat is waar het TU Delft Hydro Motion Team voor staat.
Voor een heel jaar zet Jules Bakx (22) zijn studie aan de kant om samen met het team een volledig waterstof aangedreven boot te ontwerpen, bouwen en varen. De ultieme uitdaging? De Noordzee oversteken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Een avontuur dat niet alleen de grenzen van technologische innovatie verlegt, maar ook inspireert tot een toekomst van duurzame mobiliteit.
Jules is na het behalen van zijn vwo-diploma aan het Mgr. Frencken College begonnen met de studie Industieel Ontwerpen aan de TU Delft. In het Hydro Motion Team is Jules onderdeel van het Operations departement. Dit departement is verantwoordelijk voor alle communicatie naar de buitenwereld over het Hydro Motion en de partner relaties. Specifiek houdt Jules zich als exposure coördinator bezig met grafisch design, foto- en videografie en de wrap van de boot.
boat photo
Het team bestaat uit 23 studenten die ieder jaar een boot op duurzame energie ontwerpen, bouwen en varen. Elk jaar bouwen ze voort op de kennis van de voorgaande jaren. Dit jaar streeft Jules met het Hydro Motion Team 2024 ernaar om de toepassing van duurzaam transport wereldwijd te stimuleren. Zo wordt er waterstof gebruikt als drager van groene energie en zal de boot foilen, een soort vliegen boven het water, om de weerstand te verminderen.
Door in één jaar een waterstof aangedreven boot te bouwen wil Jules samen met het Hydro Motion Team de kracht van waterstof bewijzen. De maritieme industrie staat bekend als een aanzienlijke bron van vervuiling in de transportsector. Echter, door waterstof te benutten als brandstof, wordt enkel water uitgestoten, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien maakt het uithoudingsvermogen van waterstof het bijzonder geschikt voor langeafstandsvaart. Het Hydro Motion Team is er van overtuigd dat de scheepsvaart klaar is voor verduurzaming.
Met de technologie en kennis voorhanden, is het nu tijd om dit te implementeren en ten volle te benutten. Het team is vastbesloten bedrijven en overheden wereldwijd aan te sporen om te gaan voor een duurzamere industrie. In deze groene energietransitie staan waterstof aangedreven schepen en bijbehorende infrastructuur centraal. Om de kracht en capaciteiten van hun boot te tonen, plannen ze een reis tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze als aller eerste volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over zullen steken. Begin deze week heeft het nieuwe team dit einddoel bekend gemaakt met een spectaculaire video, gepost op alle sociale media. Jules en zijn team gaan geschiedenis schrijven en de toekomst sturen. Stap aan boord en sluit je aan bij hun reis vol uitdagingen!