Dongen zondag wint in Malden bij Juliana ’31 met 0-1

22 okt , 9:46 Sport
vvdongenpoort24
Hard werken beloond met slechts één doelpunt
“We waren niet goed, maar wel de bovenliggende partij,” weet Juliana coach Dave de Jong na afloop te melden in de regio krant. In deze wedstrijd hadden beide ploegen een gelijk aantal mogelijkheden om te scoren volgens de verliezende coach.
Door: Piet Scheepers
Daar dachten de Dongen meegereisde Dongen supporters anders over. De eerste helft ging redelijk gelijk op, maar de tweede helft hadden de bezoekers uit Brabant het beste van het spel. Voor Dongen viel het winnende doelpunt doordat Rick Mulder in de 82e minuut een voorzet van invaller Milan Hofkens binnenkopte. Hierna gooide de thuisploeg alles in de strijd om alsnog een gelijkspel uit deze wedstrijd te slepen. Het mocht niet baten. De drie punten gingen mee naar Dongen. De tweede zege op rij. Belangrijke punten waardoor Dongen langzaam omhoogklimt richting middenmoot.
De busreis was al een schoolreisje op zich. Een prima warming-up! Op de heenweg reed de bus met Dongenspelers achter de spelersbus van Baronie, die ook richting Nijmegen naar Orion toerde. Het verzoek was aan de chauffeur deze Bredaase concurrent in te halen zodat ‘we hun vandaag gepasseerd waren.’ Het antwoord via WhatsApp liet niet lang op zich wachten. “Succes Dongen bij Juliana. Je zult eerst nog wat meer punten moeten pakken!” Na het eindsignaal was de spelersgroep, inclusief staf, uiteraard zeer blij met deze 0-1 zege.  De thuisreis leek meer op een discoavond in een party-bus. Diverse spelers, en ook een assistent-trainer, brachten met hun zangtalenten bekende Hollandse nummers ten gehore.
En hoe was het wedstrijdverloop?
Dongen verscheen in een gloednieuw uit tenue: blauw/geel. Ieder met een eigen rugnummer. Zo draagt de huidige aanvoerder Jan Gerrits jr., bij afwezigheid van de geblesseerde Fatih Kamaci, rugnummer 95, zijn geboortejaar. Na veel aftasten kwam het eerste echte gevaar van Dongen. Gillyan Clemens kon op links opstomen en liet zijn belagers zijn hielen zien. Zijn voorzet, teruggelegd op de vrijstaande Thomas Schilders, werd te slap ingeschoten, Kort hierna weer gevaar in de vijf meter van de thuisploeg na een hoekschop van Mart van Bree. Juliana zette hierna aan. Een mogelijkheid kreeg de thuisploeg in de 38e minuut om de score te openen. Een gevaarlijke voorzet liep voor het Dongendoel langs eenieder heen, terwijl dit juist een intikkertje kon zijn. Kort hierna viel een hoge voorzet in de voeten van Jop van Lith. Doelman Nick Frits redde de inzet met zijn linkervoet. Dongen nam tot de rust het initiatief over. Zo werd een aanval over diverse schijven, Thomas Schilder, Rick Mulder richting Robert Mutzers, teruggefloten voor buitenspel van de scherp opgestelde Mutzers. Ook Brian Burgler was weer nadrukkelijk aanwezig. Op slag van rust speelde hij zich vrij over de rechtervleugel. Zijn voorzet werd door Rick Mulder opgevangen en direct doorgestuurd naar Thomas Schilders. Deze inzet werd op waarde geschat door doelman Kevin de Bruin. Dongen was de laatste tien minuten van de eerste helft duidelijk de meest aanvallende ploeg maar vergat helaas te scoren.
De tweede helft speelde Dongen met de wind in de rug en probeerde, op momenten dat het kon, van dit voordeel gebruik te maken. Zeker als Juliana ver was opgedrongen en Robert Mutzers scherp stond. De spits werd dan ook verschillende malen voor buitenspel teruggefloten. Na bijna een uur spelen moest Gillyan Clemens met een vervelende enkelblessure het veld verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Sjeffie Verhagen. Ook hij wist zijn tegenstander af te troeven en koos dan direct voor de aanval. Dongen had de tweede helft het betere van het spel. Het duurde echter tot de 82e minuut waarop dit werd beloond. Eerst werd de moegestreden Brian Burgler gewisseld voor Milan Hofkens. Dongen mocht in de 77e minuut een hoekschop nemen. Deze werd hard door Luuk Hultermans ingekopt. Doelman De Bruin kon deze inzet via onderkant lat wegwerken. De rebound van Robert Mutzers werd door dezelfde doelman naast getikt. Hierna moest Dongen doelman Nick Frits handelend optreden bij een uitval van Juliana. De eerste kans in de tweede helft, een inzet in de korte hoek, werd door Nick Frits tot hoekschop verwerkt.
En dan het lang verwachtte verlossende moment voor Dongen. Milan Hofkens zette de bal vanaf links voor het doel. Daar stond Rick Mulder op de juiste plaats om deze voorzet met het hoofd af te ronden. 0-1 voor Dongen met nog zo’n tien minuten te spelen. Dongen kwam hierna goed weg toen Juliana een inzet op bovenkant lat zag landen. Er werd dan ook aan Dongenzijde tactisch door gewisseld. Rick Mulder en Thomas Schilders werden vervangen door een extra verdediger Gijs Timmermans en Teun de Leeuw als extra spits met verse energie in de voorste linie. Na de 0-1 voor Dongen veranderde de wedstrijd volledig en was het Juliana dat met een pompen of verzuipen strategie de zaken probeerde recht te trekken. De tactische wissel met Gijs Timmermans als rots in de branding centraal in de verdediging, was daarom niet voor niets. Dongen bleef standhouden en de punten waren binnen. De party-bus kon huiswaarts keren.
Komende donderdag speelt Dongen een bekerwedstrijd in de Reeshof. Daarna is het 2 november weer competitie, de thuiswedstrijd op zaterdagavond tegen RBC, met een door de evenementencommissie georganiseerde after-party.