Open Dag Natuurparadijsje

Foto:

Natuurvereniging Ken en Geniet, imkersvereniging Ambrosius en Groei en Bloei staan aanstaande zaterdag 9 juli voor u klaar. Natuurtuin Kandoel opent haar poort om 10:00 uur en ook u bent van harte welkom tot 16:00 uur in het natuurparadijs.

Velen weten de weg al te vinden, anderen zijn er nog nooit geweest. De tuin ligt aan een zandpad, aan de Nieuwe Baan naar Breda, in Dongen, als je van de Westerlaan komt over de Doelstraat, ga je daar waar de Doelstraat overgaat in Groenstraat links af. Voor fietsen reserveren we in de tuin een plek, auto’s kunt u het beste parkeren bij de parkeerplaats naast Arendse Healtclub op het parkeerterrein van Biemans Hondensport. Aan het zandpad ziet u uit de verte al het bord Ken en Geniet staan. Vanaf de toegangspoort hebben we een route uitgezet door de tuin, zodat u overal langs komt, volg eenvoudig de pijlen.

Ken en Geniet
Sinds 1958 bestaat de Natuurvereniging en zet zich al die tijd in voor bewustwording van al het gebeuren rondom natuur. Alle facetten worden daarbij meegenomen, vogels, vlinders, planten en dieren. Natuurtuin Kandoel wordt dan ook beheerd door een groep vrijwilligers van Ken en Geniet. Zij staan elke maandagmorgen klaar, om de tuin te onderhouden en het resultaat, kunt u deze dag komen bekijken. Wat kunt u verwachten, op de eerste plaats een groen gebied, met allerlei onderdelen, welke een handreiking vormen tot een mooiere natuur. Groene wallen, hagen, een boomgaard, een grote vijver, grote bloemperken, een vogelbosje, takkenwallen, insectenhotels en veel broedgelegenheid voor vogels. De vrijwilligers zullen u er graag wat meer over vertellen, tijdens uw wandeling door de tuin.

Ambrosius
De imkers van Ambrosius staan ook klaar om u te ontvangen, zij hebben in Natuurtuin Kandoel een eigen hoek. De diverse bijenkasten en korven staan in een grote bijenstand. Mensen van deze vereniging staan u graag ten woord en willen u vragen beantwoorden met passie. Een aparte stand staat in de tuin, waar u veel te weten zult komen over de imkerij. U krijgt meer inzicht in hetgeen er bij het houden van bijen komt kijken. De durfal zal ook dichtbij de kasten kunnen kijken, afhankelijk van het weer en de activiteit van de bijenvolken. Want is het warm dan zullen de bijen af en aan vliegen en wordt u om de bijenstand heen geleid. Dus wilt u weten hoe honing geproduceerd wordt en wat bijen over een heel jaar uitvoeren, kom dan langs bij Ambrosius.

Groei en Bloei
U heeft er vast al eens van gehoord, de vereniging van tuinliefhebbers heet al 150 jaar Groei en Bloei. De Tilburgse afdeling bestaat dit jaar 125 jaar, dus tijd voor extra activiteiten. Een vertegenwoordiging van Groei en Bloei zal in Natuurtuin Kandoel aanwezig zijn. Dus grijp uw kans, als u met vragen zit over tuinieren, dan kunt u bij deze vrijwilligers terecht. Groei en Bloei geeft natuurlijk ook een verenigingsblad uit en organiseert tal van activiteiten. Men bezoekt tuinen, organiseert lezingen en geeft veel voorlichting hoe een tuin te onderhouden. Natuurtuin Kandoel is dan ook een speciale plek, waar u tal van ideeën op kunt doen, met de nadruk op natuurlijk tuinieren.

Milieu
De kranten staan er vol van, meningen zijn verdeeld, hoe gaan we om met ons milieu. In Natuurtuin Kandoel staan we daar altijd bij stil, hoe kunnen we zo goed mogelijk omgaan met ons milieu. Dat betekent extra handwerk, maar dat hebben de vrijwilligers van de tuinwerkgroep er graag voor over. Ongewenste planten worden dan ook handmatig verwijderd, een teveel aan brandnetels bijvoorbeeld trekt men en steekt men uit. Niets verlaat de tuin, zo wordt al het snoeihout verwerkt in takkenrillen. Langzaam vergaat dit hout, dus kunnen de takkenrillen jaarlijks aangevuld worden. Juist daar profiteren veel vogels, dieren en insecten van, deze gebruiken de takkenrillen om voedsel te zoeken, maar ook om te nestelen. Maaisel wordt verwerkt in een grote composthoop, de compost die verkregen wordt blijft in de tuin. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt als voeding bij de fruitbomen en hagen. Verder wordt er geheel niet bemest, dat is niet nodig, want ziet u in natuurgebieden mest uitgestrooid worden?

Verschralen
Verschralen betekent meer wilde bloemen, want juist wilde bloemen hebben een hekel aan mest. Hoe schraler de grond, hoe beter ze het doen, daarom is bij enkele gedeelten van de tuin de toplaag verwijderd. Slangenkruid, koekoeksbloem, margriet, teunisbloem, vingerhoedskruid enz. bloeien mooier en langer. Hoe komen deze bloemen in de natuurtuin, dit is gebeurt door deze inheemse planten te zaaien. Elk jaar wordt er in de tuin zaad geoogst, men loopt de uitgebloeide planten na en vangt daar het zaad van op. In het najaar wordt dit op geschikte plekken weer uitgestrooid, zodat we het jaar erop weer kunnen genieten van hun kleurenpracht. Hoe meer afwisseling in een tuin, hoe meer diverse insecten je naar je paradijsje lokt. Allerlei kevers, vliegen, zweefvliegen solitaire bijtjes, spinnen en sprinkhanen lok je daarmee. En het gevolg is, dat ook allerlei insecteneters gelokt worden, vogels natuurlijk, maar ook egels en andere dieren.

Picknick
Komt u naar onze open dag, verwacht dan geen eet en drank tentjes, dat soort feestjes worden er al meer dan genoeg gegeven. Nee bij ons niets van dit al, wel mag u gebruik maken van de diverse picknickgelegenheden. Dus breng gerust uw thermosfles mee, of iets anders te drinken en uw eigen hapje. Neem plaats op een rustige plek en geniet, hoor de vogels fluiten, zie de vlinders fladderen, ruik de bloemen. Doe inspiratie op voor uw eigen tuin, aan de hand van alle voorbeelden, kortom reik ook uw helpende hand uit voor extra natuur, gewoon in uw eigen vertrouwde omgeving. Tot ziens in Natuurtuin Kandoel, de toegang is gratis.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen