Tiny Forest Biezenbos aangelegd

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Op maandagochtend 14 maart is samen met kinderen van basisscholen de Biezenkring en Noorderpoort een Tiny Forest aangeplant in het park Schuttersveld. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Dongen, Natuurvereniging Ken en Geniet, Brouwers groenaannemers en IVN Natuureducatie.

Het is het tweede Tiny Forest in de gemeente Dongen en is in overleg met de wijkraad tot stand gekomen. Wethouder René Jansen onthulde samen met de kinderen de naam van het Tiny Forest, die door basisscholen zelf is verzonnen: Biezenbos. Wethouder Janssen: “Fantastisch dat er een tweede Tiny Forest in de gemeente Dongen, samen met de basisschoolkinderen, is aangelegd. Dit wordt niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook een mooie natuurlijke leerplek voor de kinderen uit de wijk”.

Buitenlokaal Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos van minimaal 200m2 en er staan 600 bomen van 36 inheemse soorten in. Een mini-bos levert veel voordelen op. Zo vermindert het hittestress: één gezonde boom levert het verkoelende vermogen van circa 10 airco’s! Ook zorgt het voor luchtzuivering en kan één volwassen boom tot 8.000 liter water bergen. Bij het Tiny Forest is ook een buitenlokaal aangelegd. Kinderen leren er over de Nederlandse natuur en ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Elke buurt zijn eigen minibos De afgelopen jaren zijn door IVN al meer dan 150 Tiny Forests gerealiseerd in Nederland. Provincie Noord-Brabant doet hier een schepje bovenop door ook 20 Tiny Forests te ondersteunen. De Tiny Forests in Dongen zijn gefinancierd door de Provincie en gemeente Dongen. In november 2019 is het eerste Tiny Forest in de gemeente aangeplant in ’s-Gravenmoer. Ieder Tiny Forest wordt gerealiseerd door scholen in de buurt, met begeleiding vanuit IVN en Natuurvereniging Ken en Geniet.

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen