Raad accepteert hogere schuldenlast voor noodzakelijke investeringen

Foto:

De gemeenteraad is bereid de schuldquote tijdelijk te verhogen tot 140% om noodzakelijke investeringen te kunnen doen. De huisvesting van de Dongense basisscholen staat daarbij dan op nummer 1.

Dat is de belangrijkste uitkomst van de discussie, die de gemeenteraad gisteren voerde over de kadernota. De kadernota is een voorloper op de begroting die in november definitief wordt vastgesteld. In de kadernota zet de raad de grote lijnen uit en geeft ze aan waar ze het geld de komende jaar aan wil besteden en vooral ook waaraan niet. Want ambities en wensenlijstjes zijn er volop, maar geld is er nog steeds niet voldoende. Ook al klimt de gemeente langzaam uit het financiële dal, voor een juichstemming is voorlopig nog geen plaats. Er moeten dus harde noten gekraakt worden en de gemeenteraad mag zeggen welke.

Door: Bernadette Klerx

Onaanvaardbare maatschappelijke gevolgen
Het College had voorgesteld de schuldquote op maximaal 130% te zetten, de grens die gehanteerd wordt voor ‘gemiddeld risico’. Dit om te voorkomen dat schulden oneindig kunnen oplopen. Maar dat betekent wel dat er rigoureus gesnoeid moet worden in investeringen. En dat leidde volgens de raad ook weer tot onaanvaardbare maatschappelijke gevolgen. En dat wilde de raad ook weer niet.

Hoewel alle politieke partijen zich konden vinden in een tijdelijke verhoging van de schuldquote, waagden ze zich nog niet aan een concrete invulling daarvan. De ideeën en meningen daarover liepen nog te veel uiteen. Het gaat dan om vragen als ‘hoelang is tijdelijk’en ‘tot hoe hoog laten we de schuldquote oplopen’ en ‘voor welke grote projecten moet die dan ingezet worden’. De komende week gaan de raadsfracties met elkaar aan de slag om te proberen op één lijn te komen. Het College gaat de richtlijnen van de raad vervolgens in concrete voorstellen vertalen. In september beslist de raad dan definitief.

Hoogste prioriteit voor onderwijs
De hogere schuldquote in combinatie met de onderwijshuisvesting was de rode draad in de discussie. Voor de Ouderenpartij was het al een uitgemaakte zaak. ‘Onderwijs heeft bij ons de hoogste prioriteit. Uitstel leidt tot onaanvaardbare consequenties. Als de schuldquote daarvoor omhoog moet, dan moeten we dat maar accepteren’, vond raadslid Marius van der Heijden. Uitstel van onderwijshuisvesting was overigens voor alle partijen een ‘no go’. PvdA-raadslid Tonny Dijck: De investeringen in het onderwijs zijn noodzakelijk. Onze kinderen zitten al te lang in te kleine verouderde gebouwen met slechte ventilatie.’

Impasse
Het voorstel om de schuldquote tijdelijk te verhogen tot 140% kwam van de Volkspartij Dongen. ‘Laten we de schuldquote tijdelijk, bijvoorbeeld tot aan 2028, verhogen tot maximaal 140% om uit de impasse te komen, stelde fractievoorzitter Denise Kunst voor. ‘Maar dat mag geen vrijbrief zijn voor het onderwijs om dan alles maar te willen. Ook met een verhoging van de schuldquote moeten we pijnlijke keuzes maken en die moeten we vinden in alle investeringsplannen door de hele begroting heen’.

En in welke investeringen dan wel of juist niet ingegrepen moest worden, daar was de raad nog niet over uit. Zo was bijvoorbeeld de investering voor een oplossing van het capaciteitsprobleem bij VV Dongen nog niet voor alle partijen een gelopen race.

Verscherpt toezicht niet aan de orde
CDA-raadlid André Vonk was, net als de VVD, een beetje huiverig voor het verhogen van de schuldquote. ‘Onze voorkeur gaat eigenlijk uit naar 130%, want we moeten wel voorkomen dat we onder toezicht komen te staan‘, waarschuwde hij. Maar daar hoefde het raadslid volgens burgemeester Starmans niet wakker van te liggen. ‘Zolang wij een sluitende meerjarenbegroting hebben, komen wij nooit onder verscherpt toezicht, zelfs niet bij een schuldquote van 150% of 160%. Als de meerjarenbegroting sluitend is, vindt de provincie het goed.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen