Aantal coronamaatregelen vanaf vandaag versoepeld

Foto: Pixabay License/fotoblend

Met ingang van vandaag wordt een aantalvan de geldende coronamaatregelen versoepeld en is er weer wat meer mogelijk. Het gaat om regels die gelden voor sporten, winkels, lessen bij het CBR en reizen.

Sporten
Zo mogen volwassenen van 27 jaar en ouder met maximaal vier mensen op 1,5 meter afstand buiten sporten, vrachtwagenchauffeurs mogen weer theorie-examen doen en lessen volgen, en kinderen tot en met 12 jaar kunnen naar zwemles.

Veel zwembaden organiseren extra zwemlessen om de achterstallige lessen in te halen. “Dat kan nu gelukkig makkelijk, omdat de baden dicht zijn voor andere bezoekers”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), “en het is ook fijn dat we ruim voor de zomer beginnen. Zo kunnen kinderen veilig naar het strand in hun vakantie.” Tijdens de zwemlessen is er een coronaprotocol. Zo moeten ouders hun kinderen in zwemkledij, met daaroverheen een badjas of joggingpak, naar het zwembad brengen. Na de les mogen ouders helpen afdrogen, mits ze de 1,5-regel aanhouden. Ook zijn er speciale looproutes bij de kleedkamers.

Lessen bij CBR
Mensen die moeten rijden voor hun werk mogen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) lessen volgen en examens doen. Beroepschauffeurs zijn verplicht elke vijf jaar aan nascholing te doen, om ervoor te zorgen dat ze veilig de weg opgaan. Het CBR roept kandidaten op om goed voorbereid naar de toetsen te komen, “omdat er door corona en het lage slagingspercentage 600.000 theorie- en praktijkexamens in te halen zijn”.

Grote winkels
Grote winkelketens mogen vanaf dinsdag meer mensen in hun winkels toelaten. Het is een van de versoepelingen die het kabinet eerder aankondigde. Bij winkelen op afspraak gold voor winkels eerst dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Nu wordt ook gekeken naar vloeroppervlakte. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Reizen
Ook de coronamaatregelen rondom het inreisverbod worden vanaf dinsdag verruimd. Daarmee mogen reizigers die op de lijst van uitzonderingen staan, zoals langeafstandsgeliefden, weer Nederland in.

Verder staan op de lijst van uitzonderingen onder anderen zakenreizigers, studenten, kennismigranten en professionals uit de culturele en creatieve sector. De uitzonderingscategorieën werden per 23 januari opgeschort vanwege de corona-ontwikkelingen. Die opschorting vervalt per 16 maart. Voor alle reizigers van buiten de Europese Unie of een Schengenland die niet tot een van de categorieën behoren, blijft het EU-inreisverbod gelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen