Huisvesting seizoensarbeiders bij kwekerij Vaartweg wordt mogelijk gemaakt

Foto: CC0 Creative Commons

Bij de kwekerij aan de Vaartweg 22 in ’s Gravenmoer mogen units geplaatst worden voor de tijdelijke huisvesting van 16 seizoensarbeiders. Het College heeft besloten hiervoor een omgevingsvergunning te verlenen voor een periode van vijf jaar gedurende zes maanden per jaar (van maart tot en met augustus). Vorig jaar nog besloot het College om een omgevingsvergunning voor het tijdelijk huisvesten van 20 personen in units op deze locatie te weigeren. Het College vond dat de aanvraag niet goed ruimtelijk onderbouwd was.

De firma Diepstraten BV, de eigenaar van de kwekerij, stelde daartegen bezwaar en beroep in. Maar de rechtbank stelde de gemeente in het gelijk. Zij oordeelde dat het College de gevraagde omgevingsvergunning terecht heeft geweigerd op grond van het woon- en leefklimaat van seizoenarbeiders op deze locatie.

Verbetering in leef- en woonklimaat.
De uitspraak van de rechter was voor de firma Diepstraten aanleiding om een nieuwe, aangepaste aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen, nu niet voor 20 maar voor 16 personen. Bij de beoordeling van deze nieuwe aanvraag heeft het College er goed op gelet dat er verbeteringen zijn aangebracht in de woon- en leefomstandigheden van de arbeiders. En volgens het College is dat inderdaad verbeterd; er zijn onder meer mogelijkheden voor recreëren en ontspanning gemaakt. Daarom heeft het College besloten om nu wel medewerking te verlenen aan het afgeven van een omgevingsvergunning.

Omwonenden niet blij
Het College heeft bij Diepstraten overigens wel sterk aangedrongen op een goede communicatie met de omgeving.  Want de omwonenden van Vaartweg 22 zijn er niet echt blij mee. Zij hebben zorgen over het beheer, het parkeren en het gebruik van het pad tussen de Vaartweg en de units. De gemeente heeft in een gesprek met omwonenden toegezegd dat zij bij Diepstraten nadrukkelijk aandacht zal vragen voor deze punten. De gemeente heeft bij beide partijen ook aangedrongen op een goede communicatie over en weer. Inmiddels hebben omwonenden hun zorgen en bezwaren ook in een brief aan het College kenbaar gemaakt. Eerder al stelden ook de VVD, Volkspartij Dongen en (toen nog) Democratisch Podium kritische vragen over de gang van zaken rondom de huisvesting van seizoensarbeiders bij de kwekerij.

Nieuw beleid
Huisvesting van seizoenarbeiders is een actueel thema. De gemeente is op dit moment bezig nieuw beleid hiervoor te ontwikkelen. Dat gebeurt in samenspraak met inwoners, dorps- en wijkraden, werkgevers en ondernemers. Ook de bewonersdelegatie van de Vaartweg in ’s Gravenmoer wordt hierbij betrokken. Er zijn inmiddels al een aantal concept-beleidsregels gemaakt. Daarin wordt onderscheid gemaakt gemaakt tussen regels die gaan gelden voor huisvesting in de bebouwde kom en huisvesting in het buitengebied. .

In het geval van Vaartweg 22 kunnen belanghebbenden nog een bezwaarschrift indienen bij het College .

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen