Nieuwbouw voor Heilig Hartschool in zicht

Foto: Google Streetview

De Heilig Hartschool krijgt als eerste van de Dongense basisscholen een nieuw gebouw in de Beljaart. Daarna komen de andere Dongense basisscholen aan de beurt met nieuwbouw of renovatie. Dat staat in het Huisvestingsplan voor het Basisonderwijs, dat gisteren in de gemeenteraad ter discussie lag. En het komt niet vaak vaak, maar dit plan oogstte zowel bij de gemeenteraad als de Dongense schoolbesturen niets dan lof. Kortom, iedereen was ermee in z’n nopjes. Het Huisvestingsplan is een zeer ambitieus en ingrijpend plan. Uitvoering ervan wordt nog een hele ‘operatie’ en gaat minimaal 16,4 miljoen euro kosten.

De Dongense basisscholen zijn hard toe aan nieuwbouw of op zijn minst een forse make-over om goed en passend onderwijs te kunnen bieden. Alle Dongense schoolbesturen ( Bravoo, Initia en PCPO Midden-Brabant) zijn samen met gemeente aan tafel gaan zitten en daar is het Huisvestingsplan uit gekomen. Daarin is ook een volgorde aangegeven, waarin de scholen aangepakt worden.

Volgorde
Dat de Heilig Hartschool als eerste op het lijstje staat, was voor niemand een punt van discussie. De school kampt al enkele jaren met een ernstig ruimtegebrek en heeft hiervoor al meerdere keren bij de gemeente aan de bel getrokken. Maar nu lijkt het eind van de ellende dan toch in zicht . Voor volgend jaar wordt in de begroting namelijk een bedrag van € 321.000 opgenomen als vorbereidingskrediet. In de begroting van 2019 wordt ruim 4 miljoen opgenomen, om de nieuwbouw te realiseren. Op de tweede plaats staat de Anspachschool, die ook al jaren in een te krap jasje gehuisvest is. De bedoeling is dat de school op de huidige plek nieuwbouw krijgt of flink wordt gerenoveerd.

De J.J. Anspachschool zit ook al jaren in een te krap jasje

De twee scholen in de Biezen, de Noorderpoort en de Biezenkring, komen straks samen onder een dak (hiervoor is de locatie Noorderpoort in beeld), maar blijven wel als zelfstandige school functioneren. Datzelfde geldt voor de Wegwijzer en Springplank in’s Gravenmoer en de Vlinderboom en Westerkim in West 2. In ’s Gravenmoer is men nog druk bezig een geschikte locatie te vinden. Gedacht wordt aan de locatie van de Wegwijzer, het dorpshart bij de Geubel of het sportpark.  Bij de St. Janschool en Achterbergschool is de nood het minst hoog, want zij zitten ruim in hun jasje. Deze schoolgebouwen worden wel aangepast om modern onderwijs mogelijk te maken.

Ambitieus plan
De gemeenteraad was erg te spreken over het huisvestingsplan. Wij zijn erg verheugd over dit ambitieuze plan. Natuurlijk zeggen we meteen ‘ja’ tegen de snelle realisatie van nieuwbouw voor Heilig Hart, maar hoe gaan we op korte termijn daar de problemen aanpakken’, wilde CDA-woordvoerder Annemarie van Eenennaam weten. Een vraag die overigens ook bij andere raadsleden speelde.

Kritische noot
Enige kritische noten waren er bij de Volkspartij Dongen. ‘Het is een mooi voorstel, maar wij zijn wel verbaasd dat er al een volgorde is aangegeven. Dat Heilig Hart op één staat, vinden wij ook prima, maar de rest van de volgorde vinden wij voorbarig. Wij zetten daar onze vraagtekens bij, want er lopen nog steed onderzoeken en er komen er ook nog bij. Wij vinden dat je eerst af moet wachten wat daar uit komt en dan een volgorde aan moet geven’, aldus Denise Kunst.

Irritatie
Bij andere raadsfracties leverde dit nogal wat irritatie op. ‘Waarom vindt u die volgorde niet goed? De schoolbesturen zijn het met elkaar eens, ze hebben zelf deze volgorde aangeven en de plannen hebben een breed draagvlak. Wat is er nou mooier dan dat?’zo vond Tonny Dijck van de PvdA.  ‘Wij willen eerst de uitkomsten van die onderzoeken afwachten. Misschien blijkt dan wel dat er een andere volgorde moet komen. U draait het om, u stelt al een volgorde vast terwijl er nog allerlei onderzoeken lopen, die misschien andere feiten op gaan leveren’zo legde Denise Kunst nog eens uit. Zij gaf ook meteen aan dat haar partij wellicht een amendement gaat indienen als de raad over twee weken een defintitieve klap op het huisvestingsplan moet geven.

Wethouder Bea van Beers legde de status van de onderzoeken nog eens uit. ‘Die hebben eigenlijk geen invloed op de volgorde, maar gaan meer over de vraag of er nieuwbouw of renovatie moet komen. En over de oplossing op de korte termijn bij Heilig Hart.’ We hebben intensief overleg gehad met het schoolbestuur. Heilig Hart wil geen gebruikmaken van leegstaande lokalen bij andere scholen Daarom is nog een kritisch gekeken naar de ruimtes en met wat kleine aanpassingen kan de school nu nog wel even uit de voeten met de ruimte’.

Door: Bernadette Klerx


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen