Open dag Duiventoren en het Blik: zaterdag 8 april van 11.00 – 16.00 uur

Foto:

Op zaterdag 8 april houden natuurorganisaties uit de Duiventoren en het Blik een open dag waarin zij zichzelf en de natuur in de Duiventoren en het Blik presenteren aan het Dongense publiek. De eerste 350 bezoekers krijgen een speciaal voor de dag gemaakt natuurboekje met mooie foto’s van het landschap, vogels en flora.

Op de kaart in het boekje is te zien waar de deelnemende organisaties zich bevinden. Het is een vrije wandelroute maar bezoekers kunnen om rond te lopen het beste beginnen bij Scouting Laurentius op Doelstraat 1. Daar kunnen fietsen geplaatst worden.

Iedere organisatie heeft op zijn eigen locatie een leuke activiteit georganiseerd zodat er genoeg te beleven is. Voor de jeugd is er een puzzeltocht uitgezet. De open dag duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur. Naast de vrije route zijn er twee verschillende begeleide excursies die twee keer starten; te weten om 12.00 uur en om 14.00 uur. De excursie naar de Woeste Zee start bij scouting Laurentius en staat onder leiding van IVN-gids Toon Thielen. De excursie door het Blik start bij de Vlaamse Schuur en staat onder leiding van Ranko Hamelinck. Hij zal uitleg geven over de cultuurhistorische waarde van het Blik. Ook statenleden en gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd. Zij worden om 11.00 uur ontvangen en krijgen een begeleide rondleiding.

De open dag is een initiatief dat voortvloeit uit de petitie ‘Spaar de natuur in Duiventoren en het Blik’. Tijdens die actie werd duidelijk dat de naam en de betekenis van het natuurgebied bij velen te weinig bekend is. Zelfs bij mensen die daar regelmatig wandelen en recreëren. Daarom werd beslo-ten dit unieke stuk Dongens natuurgebied in het zonnetje te zetten. Het is het laatste stukje van de ooit uitgebreide Dongense zandverstuivingsgebieden en nog steeds een groene long voor Dongen. Hoe die zich de afgelopen 200 jaar ontwikkelde kunt u zelf eens bekijken op http://www.topotijdreis.nl.
Voor veel Dongenaren zijn de Duiventoren en het Blik onderdeel van hun eigen geschiedenis. Velen hebben er van jongs af aan gespeeld, met hun geliefde gewandeld, gesport, met de hond gewandeld of zijn er op een andere manier mee verbonden. Het comité hoopt op 8 april veel Dongenaren te mogen verwelkomen.

De deelnemende organisaties aan deze open dag zijn: Bijenhoudersvereniging Ambrosius, Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen, Natuurvereniging Ken en Geniet, Scouting Laurentius, Stichting de Zetten, Vogelreservaat de Kleine Heijningen, het Vruchtenparadijs, wijkraad West 1, de IJzertijdboerderij en Natuurgids Toon Thielen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen