Verenigingshal voor opslag- en bouwactiviteiten komt dichterbij

Foto: CC0/Public Domain

Komt er een bouw- en opslaghal voor de Dongense verenigingen of niet? Die vraag moet in de komende maanden beantwoord worden. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of het zin heeft een ‘pilot’ te starten. Donderdag gaat de gemeenteraad hierover discussiëren. Voor de zomervakantie moet het onderzoek afgerond zijn. Waar de hal zou moeten komen, is nog niet bekend. Wel staat vast dat de rol van de gemeente beperkt blijft en dat de verenigingen uiteindelijk zelf financieel hun broek op zullen moeten houden.

Het idee voor een verenigingshal is niet nieuw. Een aantal jaren geleden luidde een aantal Dongense verenigingen de noodklok: zij hadden dringend behoefte aan opslagruimte of bouwruimte voor carnavalswagens. Een initiatiefgroep ging op onderzoek uit. Maar het initiatief strandde voortijdig: geld – of liever gezegd het gebrek daaraan, gooide roet in het eten. Niet alle verenigingen waren in staat om (voldoende) financiële middelen op te hoesten. En dat is uiteindelijk wel de bedoeling, want de gemeente is niet verplicht om te zorgen voor bouw- en opslagruimte. Dat moeten verenigingen in principe zelf doen.

Met het stranden van het initiatief enkele jaren geleden, is het probleem nog niet opgelost. De Volkspartij Dongen heeft zich altijd groot pleitbezorger van een verenigingshal getoond en wist het plan in het coalitieakkoord te krijgen.  ‘In deze bestuursperiode wordt bekeken of bij wijze van pilot tot realisatie van een verenigingshal kan worden gekomen’, zo staat in het coalitieprogramma te lezen .

Nieuwe hal van 1000 m2
En daarom is een tijdje geleden een werkgroep vanuit de gemeenteraad gestart om het initiatief te onderzoeken. Deze initiatiefgroep bestaat uit: Maurice IJpelaar (PvdA), Bart Jan Roomer (CDA), Henny Vlasveld (VVD) en René Jansen (VPD). Bij de werkgroep hadden zich al twee carnavalsverengiingen gemeld die geen onderdak hebben voor hun bouwactiviteiten. En onlangs hebben nog een paar verenigingen te horen gekegen dat hun bouwruimte aan de Daniëlsweg niet meer beschikbaar is. Die hebben zich ook al gemeld bij de werkgroep. De werkgroep wil graag een pilot van twee jaar uitvoeren om de haalbaarheid te toetsen; ze denkt daarbij aan nieuwbouw van een hal van ongeveer 1.000 m2.

De gemeente wil best meewerken aan het haalbaarheidsonderzoek en een eventuele pilot mogelijk maken, maar ze heeft absoluut geen ambitie om eigenaar of verhuurder te worden van zo’n hal. Dat brengt te veel financieel risico met zich mee. De gemeente wil ook niet garant staan voor eventuele financiële tekorten in de toekomst. Als het aan de gemeente ligt, komt er een stichting die dan als huurder of verhuurder op kan treden.

Draagvlak
Het slagen van een verenigingshal staat of valt met voldoende ( financiële) draagvlak bij verenigingen die er gebruik van willen maken. Hoeveel het onderzoek en een mogelijke pilot gaan kosten is nog niet echt goed in beeld. Maar de gemeente gaat uit van ‘een maximale subsidie in de kosten van de pilot van € 15.000,- per jaar gedurende twee jaar.’

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen