Dongenaren gaan naam MFA kiezen in peiling

buitenaanzicht vanaf de Hoge Ham
buitenaanzicht vanaf de Hoge Ham
Foto: Architect Coen Smits, KDV Architectuur, Eindhoven. In samenwerking met BMV, Complan en BPEM

Het College van B & W heeft vandaag besloten om een peiling te gaan houden onder de Dongenaren om zo te komen tot een definitieve keuze voor de naam van de nieuwe MFA. Hoe deze peiling precies zal worden georganiseerd, wordt de komende weken verder uitgewerkt.

Onlangs werd de naam voor de nieuwe MFA geïntroduceerd: ‘bij VAN DONGEN’.  Het college  deelde met de naamgevingscommissie de mening van de toegevoegde waarde van de nieuwe naam. Burgemeester en wethouders namen medio november dan ook enthousiast het voorstel van de commissie over en besloten dat de nieuwe naam zou worden:  ‘bij Van Dongen’. Na de bekendmaking van deze naam werd op social media veelvuldig gereageerd. De meeste reacties waren niet al te positief. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2016 maakte wethouder Piet Panis bekend dat het College in gesprek zou gaan met de leden van de naamgevingscommissie wegens de vele negatieve reacties vanuit de Dongense bevolking op de naam.

Na gesprekken met de naamgevingscommissie en de groep achter de facebookpagina ‘Behoud naam De Cammeleur’ heeft het College vandaag dus besloten om de Dongense bevolking een uiteindelijke definitieve keuze te laten maken uit deze twee namen.

In een gesprek met de lokale pers gaf wethouder Piet Panis vanavond een toelichting op deze stap. “We hebben de vele reacties op de nieuwe naam gelezen en gehoord en hebben moeten vaststellen, dat het draagvlak hiervoor verre van optimaal is. In de gesprekken die het college heeft gevoerd met zowel de voor- als tegenstanders is een goed beeld verkregen van ieders argumenten en gevoelens.”

“Alles overziende plaatst dit het college voor een dilemma.” vervolgt Piet Panis..  “Aan de ene kant is erdoor de naamgevingscommissie op verzoek van het college en op deskundige en enthousiaste wijze een zorgvuldig proces doorlopen en hebben wij het voorstel van de commissie overgenomen. Het is niet gebruikelijk om op een inhoudelijk afgewogen en zorgvuldig tot stand gekomen besluit terug te komen.

Aan de andere kant is sprake van een uniek onderwerp. Het gaat in deze om de naam van een gebouw, dat als de ontmoetingsplek van en voor Dongen zal gaan fungeren. Anders gezegd, het wordt de huiskamer van en voor Dongen waarin ieder zich thuis zou moeten voelen. Bij die functie van elkaar ontmoeten is het van belang, dat de MFA een verbindende functie binnen de gemeenschap vervult. En dat de Dongenaren zich herkennen in en aangesproken voelen door de naam van het gebouw, welke dat ook is. Dat betekent dat draagvlak voor de naam van de MFA van groot belang is om het doel van de MFA, ontmoeten, ook te bereiken.”

Conclusie van dit alles is volgens Piet Panis dat er nog een vervolgstap gezet moet worden, die gericht is op het creëren van een zo groot mogelijk draagvlak voor de naam van het nieuwe gebouw. De optie waar het College voor kiest is het houden van een  peiling met betrekking tot naamgeving voor de nieuwe MFA.  Panis: “Deze optie biedt ruimte voor een keuze uit beide namen en beantwoordt het beste aan het doel van een zo optimaal mogelijk draagvlak voor de naam. Wij zien deze optie dan ook als de meest voor de hand liggende vervolgstap. Gezien het hiervoor aangegeven belang van draagvlak voor de naam hebben wij besloten om zo’n  peiling uit te voeren. Voor alle duidelijkheid geven wij hierbij aan, dat wij ons aan de uitkomsten van de peiling zullen committeren. De MFA zal dus de naam dragen waarvoor de deelnemers van de peiling in meerderheid een voorkeur uitspreken.
De vorm en opzet van de peiling en het moment waarop deze wordt uitgevoerd moeten nog nader worden uitgewerkt en bepaald. Zodra een en ander duidelijk is, zullen we dit bekend  maken.”

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen