Mijzo integreert bewoners met Korsakov weer in de maatschappij

Foto:

Mijzo, voorheen in Dongen beter bekend als de Volckaert, heeft ongeveer 15 bewoners met het syndroom van Korsakov. In vroeger tijden betekende het feit dat je met deze ziekte bij Mijzo terechtkwam zo goed als het einde van deelname aan de maatschappij. Maar hoe anders is het nu? Nancy van Beek en  Corine van Breda houden zich nadrukkelijk bezig met het integreren van deze groep mensen in de maatschappij. “Zo zorgen we ervoor dat het leven voor deze groep  weer positief en zinvol wordt.”

Wat is Korsakov
Het syndroom van Korsakov komt meestal voor bij mensen met een ernstige en langdurige alcoholverslaving. De oorzaak van Korsakov is een ernstig en langdurig tekort aan vitamine B1  als gevolg van ernstige alcoholverslaving in combinatie met zelfverwaarlozing en slechte voeding. Door het tekort aan vitamine B1 ontstaat er schade aan bepaalde delen van de hersenen, die leidt tot ernstige geheugenstoornissen. Het besef van tijd ontbreekt, evenals of het ochtend of avond is en welke dag van de week. Ook raakt de patiënt kwijt wat wanneer gebeurd is. Een plaats herkennen wordt lastig. Nieuwe informatie slaat iemand met Korsakov niet goed op. Daarnaast is iemand met Korsakov niet meer in staat problemen op te lossen, te plannen of iets te organiseren. Het overzicht ontbreekt. Verder ontbreekt inzicht in zichzelf, hun situatie en hun ziekte. Net als mensen met een ernstige alcoholverslaving mijden mensen met Korsakov vaak de zorg en behandeling. Hierdoor blijven ze lang uit beeld bij zorgverleners.

De stoornis leidt tot grote onzekerheid en soms faalangst. Zonder tijdbegrip wordt het leven chaotisch. Afspraken plannen, onthouden en nakomen en problemen oplossen is moeilijk. Het sociale leven raakt ontregeld. Met name deze beperking heeft de grootste impact op het leven van iemand met Korsakov. Mensen met Korsakov komen door hun geheugenstoornissen vaak in probleemsituaties terecht die ze zelf niet meer kunnen oplossen. Mensen met Korsakov reageren hier verschillend op, de een trekt zich terug en neemt geen initiatief meer, de andere wordt juist agressief.

Integratie in de Dongense maatschappij
Mijzo vindt het belangrijk om bewoners met Korsakov het contact met de maatschappij te laten behouden. Nancy van Beek houdt zich specifiek met deze groep bewoners bezig. “Het zijn mensen die altijd midden in de maatschappij hebben gestaan en die door het syndroom van Korsakov in de knel zijn gekomen” vertelt Nancy. “Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat zij na wat herstel, waar mogelijk, graag weer onder de mensen willen en kunnen zijn. Zij vinden het erg fijn om  weer nuttig en waardevol te kunnen zijn. Ze hebben echter wel structuur nodig en goede uitleg wat ze moeten doen. Het is in dit verband belangrijk om dingen opnieuw ‘in te slijten’ door middel van herhaling. Op die manier worden de vaardigheden van deze mensen gehandhaafd en kunnen ze nog vele taken uitvoeren.”

Een zinvol leven
“Deze mensen willen nog van alles en daarom moeten ze ook naar buiten kunnen. Ze zijn te goed om de hele dag op een stoel te zitten.” vervolgt Corine van Breda, ergotherapeute bij Mijzo “Wij maken er ons hard voor om deze mensen zoveel mogelijk te laten deelnemen in de maatschappij zodat zij ook een zinvol leven krijgen. Dat vraagt om een gerichte aanpak. We moeten zorgen voor structuur. Met korte opdrachten proberen we dat langzaam  op te bouwen.” Vanuit haar vakgebied  is Corine permanent bezig met de vraag: wat kun je mensen nog aanleren? “Mensen kunnen met extra scholing en veel geduld nog van alles aanleren. Als het maar stap voor stap gaat. Het heeft tijd nodig om resultaat te behalen maar dat geeft dan ook wel heel; veel voldoening, zowel voor de bewoner als voor de begeleiding. Het is fijn dat Mijzo helemaal achter achter onze aanpak staat. Zo’n steun in de rug is heel belangrijk.”

Oproep
Nancy roept Dongense bedrijven en instellingen op om zich open te stellen om er met wat geduld en begeleiding voor te zorgen dat deze bewoners zich weer maatschappijwaardig kunnen voelen. “We begeleiden onze bewoners gedurende het hele proces en zorgen ervoor dat ze de activiteit langzaam maar zeker goed onder de knie krijgen, tot ze zelfstandig kunnen handelen. Er uit zijn is belangrijk voor onze bewoners. We hebben op dat gebied ook al mooie ervaringen opgedaan. Zo zijn er bewoners die een dagdeel per week op de begraafplaats werkzaamheden verrichten en is er een bewoner bezig met het opknappen van een oude Mercedes op het terrein van de Eagle Shelter. Je ziet dat ze helemaal opbloeien en weer zin in het leven krijgen. En daar doen we het voor.”

Voor meer informatie over de mogelijkheden mail naar …………. of bel …………

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen