‘Spaanders’ over Zorgen en Plezier

Foto:

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Zorgen en plezier

Het carnaval staat op uitbarsten. Als het weer nou maar een beetje meewerkt. Het ziet er echter niet meteen heel florissant uit. Dat zou jammer zijn voor de optochten die komend weekend plaatsvinden. Ik kan me voorstellen dat de organisatoren zich daar toch wel zorgen over maken. Hopelijk komt het allemaal goed en beleven de deelnemers er veel plezier aan.

Vorige week vrijdag bezochten we de Sauwelavond. Een geweldig leuke avond. Allemaal leuke sauwels met, zonder iemand tekort te willen doen, twee echte uitblinkers. Rob Verkooijen en Tom Mijnders. Allebei op hoog niveau. Grote complimenten voor hen en voor alle andere deelnemers.

Bij de Sauwelavond was ook het college aanwezig. Hoe vreemd op het eerst gezicht ook, maar Ik moest daarbij aan mijn moeder denken. Mijn moeder was, wat je noemt, een corpulente vrouw. Als ze daar wel eens mee geplaagd werd, was haar antwoord: “Dat komt door alle zorgen die ik heb!”
Als de theorie van mijn moeder klopt, dan heeft ons college heel veel zorgen!?!?!?

Deze carnavalstijd gaat het echter niet over zorgen. We moeten met elkaar plezier maken en genieten van de goede dingen van het leven. Daarna, vanaf a.s woensdag, nou vooruit dan vanaf volgende week, gaan we weer verder met het normale leven.

In Dongen staat ons de komende tijd best het nodige te wachten. Onze vertrouwde Cammeleur wordt gesloopt en er wordt begonnen met de bouw van het MFA. Hot issue is momenteel de naamgeving van het gebouw. Wethouder Panis heeft op dat punt terecht de boot afgehouden. Alles op zijn tijd. Toch mijnerzijds een schot voor de boeg: de nieuwe naam is………… De Cammeleur. Dan kunnen we er weer 25-30 jaar mee vooruit.

Onlangs verscheen de Toekomstvisie Gemeente Dongen. Een visie op de ontwikkeling van Dongen tot 2025. De ondertitel van het stuk is: “Investeren in relaties: voor Dongen doen we dingen samen”. Ik heb het stuk vluchtig doorgelezen. Een echt oordeel geven kan ik dus nog niet. Ik ben van plan om de komende weken, telkens een deel van de toekomstvisie te bestuderen en er een column aan te wijden.

Op voorhand, na globale lezing dus, wil ik al wel zeggen, dat er nogal wat vaagheden in het stuk staan. Dat is ook logisch want alles moet nog geconcretiseerd worden en niemand weet wat de toekomst zal brengen. Politiek en bestuur moeten er voor waken dat het stuk niet te pas en te onpas gebruikt gaat worden om beslissingen (schijnbaar) te onderbouwen. Het nadeel van een dergelijk stuk is namelijk dat het op veel fronten op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Het is dan ook van groot belang dat de discussies binnen het college en de raad gaan leiden tot een heldere lijn voor de komende jaren als het gaat om het ontwikkelen van concrete plannen.

Daarbij kom ik terug op een “stokpaardje” van mijn kant. Doe het vooral gezamenlijk. Ga, zeker in de raad niet zitten kissebissen of elkaar vliegen afvangen. Wees open en constructief naar elkaar en geef inhoud aan de slogan: “Voor Dongen doen we dingen samen!”. Dat is niet een alleen een slogan voor ons als burgers, maar eerst en vooral een slogan voor onze gemeentebestuurders. Zij moeten het voorbeeld geven.

Ik wens iedereen een heel fijne carnavalsperiode. Geniet ervan en laten we daarna weer met zijn allen de schouders eronder zetten om Dongen nog meer dan voorheen echt ONZE gemeente te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen