Voorlopig geen ouderbijdrage voor ‘dagdeel verblijf’ kinderen

Foto: CC0/Public Domain

Voorlopig geen eigen bijdrage innen van kinderen die op grond van de nieuwe Jeugdwet één of meer dagdelen buitenshuis verblijven: de colleges van de 9 Hart van Brabant-gemeenten, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk hebben dit besloten.

De eigen bijdrage voor de 24-uurs zorg bestaat al langer. Maar met de nieuwe Jeugdwet, die is ingegaan per 1 januari 2015, moeten ouders ook een bijdrage betalen als hun kind een of meer dagdelen buitenshuis verblijft. Het idee achter deze regeling is dat ouders minder dagelijkse kosten hebben wanneer het kind niet volledig thuis woont, waardoor zij kunnen bijdragen aan de opvang.

Eerst nader onderzoek VWS
De nieuwe regeling is echter nog niet duidelijk genoeg beschreven om deze op dit moment goed te kunnen uitvoeren. Het is nog onduidelijk welke zorgvormen precies onder de definitie vallen. Het ministerie van VWS gaat daar nader onderzoek naar doen. Daarom hebben de colleges van de 9 Hart van Brabant-gemeenten besloten om de ouderbijdrage voor gedeeltelijk verblijf voorlopig niet te innen.

Niet met terugwerkende kracht
De 9 gemeenten wachten de uitkomst van het onderzoek van het ministerie af. Daarna bekijken ze de situatie opnieuw. Wel wordt nu al afgesproken dat de ouderbijdrage in ieder geval niet met terugwerkende kracht in rekening wordt gebracht bij de ouders. Dat zou namelijk tot problemen kunnen leiden voor ouders die dan ineens een hoog bedrag moeten betalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen