Spaanders: “Zorgen om de voorzieningen in Dongen”

Foto: dongen.nieuws.nl

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Zorgen om de voorzieningen in Dongen.

Waarom gaat wethouder Panis proberen om Theek 5 alsnog deel te laten uitmaken van een eventueel nieuw MFA. Ik begrijp het niet. De redenering van Theek 5 is volstrekt duidelijk. Daar is geen geld meer voor deelname. Dat betekent dat Theek 5 alleen nog “te paaien” is met tegemoetkoming (dus geld) van de kant van de gemeente. En ook dat geld is er niet. Als Theek 5 bij zijn besluit blijft (vermoedelijk kunnen ze ook niet anders!), gaat de gemeente dan verder met alleen Donckhuys en het Kunstpodium? Donckhuys vind ik logisch; het Kunstpodium begint langzamerhand een zieltogende instelling te worden. Heel erg jammer, maar het is niet meer terug te draaien. Steek als gemeente op dit punt dan ook niet de kop in het zand. De knoop waar de gemeente zich in, aan het verstrikken is, wordt alleen maar groter en ingewikkelder. Ik las het artikel in De Stem van vorige week zaterdag. Daarin wordt door wethouder Panis gezegd dat opknappen van De Cammeleur “pas echt weggegooid geld” zou zijn. Echte onzin. Als hij bedoelt een beetje schilderen en wat nieuwe vloerbedekking en hier een daar wat aanpassingen, dan heeft hij gelijk. Je kunt en misschien moet, in deze tijd echter anders naar “opknappen” kijken.

In een eerdere column stelde ik al voor om een bedrag dat gereserveerd is, rond € 2.000.000,–, als een limiet te beschouwen. Zoek een creatieve architect en/of bouwkundige en geef haar of hem opdracht om binnen het genoemde bedrag, een voorstel te doen, zodanig dat de vernieuwde Cammeleur minimaal weer 15-20 jaar meekan. Tegen het einde van die periode zie je dan wel weer verder. Het is gewoon een kwestie van durven. Nu is het pappen en nathouden, komt er niets van de grond en wordt de frustratie bij iedereen, inclusief het gemeentebestuur, alleen maar groter. In dat verband zou het ook goed zijn als eens openbaar werd aangegeven wat inmiddels al aan kosten van voorbereiding en plannen is uitgegeven.
Een dergelijke aanpak schept in elk geval ruimte in de begroting. Ik denk niet dat dan alle problemen zullen zijn opgelost, maar je kunt wel een substantiële stap zetten. Er is naast een goede sociaal culturele accommodatie (een goed opgeknapte Cammeleur dus) nog zoveel nodig in Dongen. Dat wordt overschaduwd door de gang van zaken op dit moment. Alleen een structurele aanpak kan redden wat er te redden valt.

Ik heb het al eerder betoogd, maar het is een heel lastige tijd voor de gemeente. Er zijn problemen in de zorg, er moeten verdere bezuinigingen worden doorgevoerd en er zullen op allerlei terreinen nog nieuwe taken op de gemeente afkomen etc. Wat dat betreft moeten we ook begrip hebben voor de situatie waar de gemeente in verkeert. Dat constaterend kan het naar mijn mening dan ook niet anders zijn dan dat de gemeente nog eens heel goed nadenkt over de prioriteiten in relatie tot de beschikbare middelen. Waarom gebeurt dat niet of onvoldoende? Het lijkt erop dat men (misschien uit onmacht??) maar gewoon doorgaat op de ingeslagen weg. In elk geval komt er niets over naar buiten.

Soms denk ik weleens waar maak ik me druk om. Heel simpel: het gaat me aan mijn hart. Het is logisch in deze tijd dat alles niet op het oude niveau kan blijven voortgaan. Dat is een keiharde realiteit die we als inwoners moeten accepteren. Vervolgens heeft de gemeente wel de verplichting om al datgene te doen om ons als inwoners zoveel als mogelijk de voorzieningen te bieden, die nodig zijn. Dat zie ik niet of onvoldoende gebeuren. Dat is waar ik me zorgen om maak en wat me aan mijn hart gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen