Staatssecretaris Dekker op bezoek bij Cambreur College

Hoog bezoek bij het Cambreur College afgelopen donderdag. Niemand minder dan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Media was te gast om antwoord te geven op vragen van leerlingen van de bovenbouw van HAVO en VWO. Met het bezoek wilde de JOVD, die het initiatief nam om Dekker hiervoor uit te nodigen, de politiek wat dichter bij de leerlingen brengen. Die opzet lijkt, gezien de vele vragen die gesteld werden en de aandacht waarmee geluisterd werd, meer dan geslaagd.

De leerlingen van het Cambreur College waren in de afgelopen weken tijdens de lessen maatschappijwetenschappen door hun docenten Rob van Esch en Michelle Gagliardi goed voorbereid op het bezoek van Dekker. Politiek verslaggever Joost Vullings van Radio 1 was bereid gevonden om een en ander in goede banen te leiden en hij deed dit op een ontspannen en toegankelijke manier. Nadat Dekker werd voorgesteld kreeg hij eerst een beknopte introductie over de gemeente Dongen waarbij het aantal scholen aangestipt werd en natuurlijk de landelijk bekende bedrijven die in Dongen gevestigd zijn. Daarna was het echter tijd voor het beantwoorden van de vragen die de leerlingen voor de staatssecretaris in petto hadden.

sander12

Inhoudelijk kwamen er tijdens het daaropvolgende uur nogal wat onderwerpen aan bod, zoals de veel besproken rekentoets. Aandacht was er ook voor de positie van het excellente onderwijs waarbij de staatssecretaris tot de opvallende uitspraak kwam dat het wellicht een goed idee was om de mogelijkheid te onderzoeken om op verschillende niveaus examen te doen. “In sommige vakken kun je wellicht HAVO of VWO niveau aan terwijl je in andere vakken wat minder bent. Het is eigenlijk niet goed dat je minste vak bepalend is voor het niveau waarop je examen doet.”

Op de vraag of de graphic novel – een strip in boekvorm met een literaire inslag en uitgebreide verhaallijnen – geschikt zou kunnen zijn voor de officiele boekenlijst had zelfs Dekker geen direct antwoord. “Dat is een hele interessante….. dat zal ik zeker eens verder gaan bestuderen” aldus Dekker.

sander15

Natuurlijk ontbraken zaken als de maatschappelijke stage en het nieuwe leenstelsel niet bij de vragen van de leerlingen. “Is het wel eerlijk dat je nu veel meer zelf moet gaan betalen als je wilt gaan studeren?” vroeg een leerling. “Jazeker, want je hebt met een studie immers ook meer kans op een betere baan” aldus Dekker, die eraan toevoegde “het geld wat de overheid dan niet meer uitgeeft aan studiebeurzen wordt volledig geinvesteerd in het hoger onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs gaat er dus op vooruit.”

sander13

Gevraagd naar de beweegredenen voor de bezuinigingen bij het omroepbestel probeerde Dekker de leerlingen ervan te overtuigen dat programma’s als ‘de slechtste chauffeur van Nederland’ en ‘Animal Crackers’ eigenlijk beter op hun plaats zijn bij de commerciele omroepen. “we moeten zuinig zijn op het belastinggeld van de Nederlanders en daarmee zo efficient mogelijk omgaan. Dat betekent dan ook dat het beter is om veel kleine omroepen te clusteren in een groter geheel. Dat werkt ook kostenbesparend.” Desgevraagd liet Dekker de leerlingen nog weten dat ‘Boer zoekt vrouw’ niet echt zijn favoriete programma is en probeerde hij een leerling gerust te stellen die de Champions League uitzendingen bij de publieke omroep gaat missen. “Daarvoor moeten hoge uitzendrechten betaald worden en dat houden we nu over voor andere zaken. Bovendien kun je dat voortaan gewoon bij een commerciele omroep zien.”

Na een dankwoord van burgemeester Marina Starmans, die samen met wethouder Bea van Beers de sessie als toehoorder had bijgewoond, en een persoonlijk presentje dat zijn mocht aanbieden namens Montis en Rolf Snoeren (de helft van het bekende duo Viktor & Rolf én oud-leerling van het Cambreur College) begaf de staatssecretaris zich nog een half uurtje informeel onder de leerlingen.

sander16

De organiserende JOVD mag terugkijken op een erg geslaagde activiteit die het politiek bewustzijn van de leerlingen weer wat getriggerd heeft. Voor herhaling vatbaar….

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen