Duizenden willen inleg Staatsloterij terug

Foto: CC0/Public Domain

Bij belangenclub Loterijverlies loopt het storm sinds de Staatsloterij eind vorige week schuldig werd bevonden aan misleiding. “Duizenden mensen hebben zich aangemeld om hun inleg te kunnen terugkrijgen”, meldde de stichting dinsdag. Ook veel Dongenaren spelen al vele jaren automatisch mee met de Staatsloterij en kunnen zich aanmelden bij de Stichting Loterijverlies.

Misleiding
De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door Loterijverlies. Aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds nooit heeft gemeld dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen.

Dat betekende bijvoorbeeld dat er geen 20 geadverteerde prijzen maar slechts 3 prijzen werden uitgekeerd. Zo communiceerde de Staatsloterij dus veel meer prijzen dan daadwerkelijk werden uitgekeerd. Bij een loterij werden bijvoorbeeld 10 prijzen van een miljoen gecommuniceerd, 10 van een kwart miljoen en 25 van 50 duizend euro. De waarheid was echter dat 4 prijzen van een miljoen, 0 van een kwart miljoen en 3 van 50 duizend euro werden uitgekeerd. Slechts 30% dus van het beloofde prijzengeld.

De uitspraak van de Hoge Raad betekent dat Loterijverlies.nl voor haar deelnemers hun inleggeld gaat terugvorderen. Ook kan iedereen die zich nog niet heeft aangemeld bij Loterijverlies.nl, maar wel tussen 1 januari 2000 en 2008 (wel eens) heeft meegespeeld, zich alsnog aanmelden. Met de grootste kans om hun inleg terug te krijgen. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op https://www.loterijverlies.nl/

Bewijs
In juni 2013 is door Loterijverlies bij de Staatsloterij bewijsbeslag gelegd voor alle (ex-)deelnemers aan de Staatsloterij. Hierdoor kunnen zij, ook wanneer zij niet meer in het bezit zijn van bewijs zoals bankafschriften, in principe bewijzen dat zij (wel eens) hebben deelgenomen.

‘Tientallen miljoenen euro’s’
Door de uitspraak heeft Loterijverlies naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim honderdduizend deelnemers geld terug te vorderen. Het gaat bij elkaar om ‘tientallen miljoenen euro’s’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen