Binnenkort duidelijkheid over project ‘Een Dongens MFA’

De bestuurders van gemeente Dongen, Stichting Donckhuys, Bibliotheek Theek 5 en Het KunstPodium komen eind december bijeen om de laatste bevindingen betreffende de gezamenlijke huisvesting, dienstverlening en exploitatie in een Multifunctionele Accommodatie (MFA) met elkaar te delen. Dat is de uitkomst van een overleg dat op 11 november heeft plaatsgehad. Het gesprek maakte duidelijk dat er forse stappen zijn gezet. De visie op samenwerking en de financiële effecten van gezamenlijke huisvesting, dienstverlening en exploitatie zijn nader uitgewerkt. Tegelijkertijd liggen er nog vraagstukken en keuzes ten aanzien van vierkante meters (m2), afwerking, inrichting en benodigde faciliteiten, die in afwachting van het vaststellen van de Programmabegroting 2015-2018nog niet konden worden ingevuld.

Inmiddels heeft de gemeenteraad op 13 november de programmabegroting 2015-2018 vastgesteld. In deze begroting is rekening gehouden met (kapitaal-)lasten passend bij een nieuw gebouw met een waarde van 7,5 miljoen euro. Aan deze (eenmalige) investering is gekoppeld een (structurele) gezamenlijke taakstelling richting Stichting DonckHuys, Bibliotheek Theek 5 en Het KunstPodium om € 64.000,- in de jaarlijkse exploitatie van de MFA te vinden. Daarmee is duidelijkheid verschaft over het financieel kader voor de MFA.
Stichting Donckhuys, Bibliotheek Theek 5 en Het KunstPodium gebruiken de komende weken om de laatste gegevens in te vullen binnen het financieel kader. Zij zien het als een gezamenlijke uitdaging om op korte termijn een integraal plan te presenteren, dat voor alle partijen leidt tot een solide toekomstperspectief.
Afronding haalbaarheidsstudie
Naast voorgaand financieel kader is op 11 november gesproken over de zekerheid die partijen elkaar over en weer kunnen geven voor de lange termijn. Maar ook zaken als tijdelijke huisvesting voor de huidige gebruikers van De Cammeleur zijn daarbij aan bod geweest. Van alle kanten zijn heldere uitspraken gedaan, die voldoende houvast geven om de haalbaarheidsstudie naar de (financiële) exploitatie van ‘Een Dongens MFA’ op korte termijn af te ronden. De verantwoordelijk bestuurders van gemeente Dongen, Stichting DonckHuys, Theek 5 en Het KunstPodium komen voor het kerstreces opnieuw bij elkaar om de laatste bevindingen betreffende de gezamenlijke huisvesting, dienstverlening en exploitatie in een MFA te delen. De maand januari wordt gebruikt voor het uitwerken van de Samenwerkingsovereenkomst, met als bijlagen het ondernemingsplan, het Programma van Eisen voor het nieuwe gebouw en de exploitatiebegroting. Daarna worden deze stukken bij de partijen intern aangeboden voor bestuurlijke vaststelling. De ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst staat gepland voor medio februari 2015.
Verdere planning
Op basis van bovenstaande, kan de aanbestedingsprocedure worden afgerond. Eind april kan het winnend schetsontwerp voor het nieuwe gebouw worden gekozen. De gemeenteraad is vervolgens aan zet om een besluit te nemen over het beschikbaar stellen van het benodigde budget. Bij positieve besluitvorming kan daarna het ontwerpproces van start gaan. De sloop van De Cammeleur heeft dan plaats vlak voor de zomer van 2016; in oktober/november 2017 kan de nieuwe multifunctionele accommodatie worden opgeleverd.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen