‘Dongen in 2025’, een visie van scheidend burgemeester van Diessen

Vanavond (woensdag) wordt bekendgemaakt wie op 1 februari 2015 benoemd wordt als nieuwe burgemeester van de gemeente Dongen. De vertrouwenscommissie heeft daarvoor een keuze moeten maken uit 35 sollicitanten. Eén ding is zeker: waarnemend burgemeester René van Diessen is niet bij deze kandidaten. Dat zei hij gisteren op een bijeenkomst met de lokale pers waarin hij zijn visie op de toekomst van Dongen presenteerde, die hij schreef op verzoek van de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Van Diessen: “Dongen is in de afgelopen vijftien maanden iets van mij geworden, ik ben van Dongen gaan houden en dat heb ik geuit door mijn toekomstvisie voor deze gemeente vast te leggen. Zowel de inwoners als de politici kunnen hier inspiratie uithalen. U mag er mee doen wat u wilt, zie het als een geschenk, niet als een opdracht.”De visie van René van Diessen is vastgelegd in een goed leesbaar boekwerkje dat met de hulp van woordvoerder Mark van Rijen en griffier Willem Vulto tot stand kwam. Van Diessen beschouwt de Dongense samenleving op basis van 3 W’s: Wonen, Werken en Welzijn. Veel aandacht is er voor de vergrijzing waarop volgens van Diessen veel actiever moet worden ingespeeld. “In Dongen worden jaarlijks gemiddeld 100 woningen gebouwd, terwijl de vergrijzing in een veel rapper tempo toeslaat. Elk jaar dat wordt ‘gewacht’ met het inspelen hierop leidt tot extra spanning op de Dongense woningmarkt.” De gemeente moet in de toekomst veel soepeler omgaan met vergunningen voor aanpassingen van bestaande panden om die geschikt te maken voor bewoning door meerdere bewoners, collectieve woonvormen of zorgvormen.”

Voor wat betreft de tweede ‘W’ (van ‘werken’) vindt van Diessen dat Dongen meer op de kaart gezet moet worden. Daarbij zouden bekende bedrijven als Coca Cola, Ecco en GfK zeker een rol kunnen spelen. “Naast de gemeente zouden deze bedrijven ook zelf in hun communicatie richting de consument wellicht wat duidelijker kunnen profileren dat ze in Dongen gevestigd zijn.” Verder zou van Diessen graag zien dat Industrieterrein Tichelrijt wat prominenter in beeld zou zijn. “Zie het een beetje als Vossenberg 3, als we meer samenwerken met Tilburg zou dat welliucht extra bedrijvigheid opleveren in Dongen want Tilburg zit toch wat krap in de ruimte. Ook adviseer ik om het groot aantal ZZ’ers niet af te remmen in hun mogelijkheden. Stimuleer de ontwikkeling van woningen met kantoor of werkplaats “
Op het gebied van welzijn heeft van Diessen complimenten voor het rijke verenigingsleven en de vele evenementen die er georganiseerd worden. “Maar als ontmoetingsplek kan er in het centrum nog wel wat verbeterd worden. Meer terrassen en wellicht nog meer evenementen maken een centrum nog aantrekkelijker.” Opvallend is ook het idee voor het creëren van ‘sportlanes’. “De gebieden tussen de kernen Dongen, ’s Gravenmoer en KleinDongen-Vaart bieden – in combinatie met de Ecologische Verbindingszone (EVZ) – de mogelijkheid om zogenaamde ‘sportlanes’ te maken. Aansluitend op de EVZ kunnen eenvoudig paden worden gerealiseerd waarop kan worden gewandeld en hardgelopen. Deze paden koppelen de kernen fysiek. Het idee van de sportlanes sluit eigenlijk naadloos aan bij een idee van uw eigen raad om te komen tot een recreatief pad langs de rivier de Donge. 
Enkele  ideeën op verschillende terreinen die van Diessen ter overweging meegeeft:
René van Diessen over het Looiersplein
“Het plein heeft beduidend meer potentie als winkel- en horecagebied dan er nu uitkomt. Het plein is direct verbonden met zowel de Hoge Ham als de Tramstraat. De aantrekkelijkheid en daarmee het bezoek zal aanzienlijk toenemen bij realisatie van het Rondje Dongen. Het plein kan een upgrade gebruiken. En het plein is uitermate geschikt voor ontmoeting. Daar ligt een grote meerwaarde voor de gemeente.
Mijn advies is om het plein aantrekkelijker te maken. Realiseer een overdekte (vers)
markt. Of een overdekte jeu de boules baan in het midden van het plein. Plaats daar omheen voldoende bankjes waarop toeschouwers kunnen zitten, of mensen simpelweg
een praatje kunnen maken.”
René van Diessen over de ontwikkeling van de locatie Cammeleur
“Hier zie ik mogelijkheden in de zin dat horeca met terrasfunctie geplaatst kan worden. En wanneer ik de locatie Cammeleur beschouw, vind ik dat daar Park Vredeoord bij hoort. Via de herontwikkeling van de locatie moet ook het park toegankelijker worden. En dit bedoel ik niet alleen in fysiek opzicht (toegankelijkheid), maar ook in visueel opzicht (het park ligt vanaf de Hoge Ham bezien redelijk besloten). Vanaf de Hoge Ham moeten er uitnodigende doorbraken naar het park worden gemaakt. En niet alleen doorbraken voor voetgangers. Ik adviseer ook om het fietsverkeer door het park te leiden, om meer beweging in het park
te krijgen. Het park en het Wilhelminaplein staan eigenlijk symbool voor het bruisend hart
van de gemeente. Dit zijn de plaatsen waar activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Ik adviseer daarom om Park Vredeoord en het Wilhelminaplein met elkaar te koppelen. En dat koppelen mag van mij zelfs zo ver gaan dat de Nieuwstraat daar wordt onderbroken.”
René van Diessen over het centrum als ontmoetingsplaats
“Daar waar het vanuit delen van de gemeente (voor ouderen) niet mogelijk is om te voet, met de scootmobiel of op de fiets naar het centrum te gaan: laat vanaf daar (‘s Gravenmoer, Klein-DongenVaart, West 1) bijvoorbeeld een bus (bestuurd door vrijwilliger)
heen en weer rijden tussen woonwijk en centrum. Dat bevordert de sociale cohesie van Dongen en ook de collectieve waarde van het centrum als ontmoetingsplaats neemt hiermee enorm toe”
René van Diessen over een Coca Cola museum
“Ik mis in de gemeente een Coca-Cola museum. Dongen heeft de enige productiefabriek
van het bedrijf in Nederland. Daar moet de gemeente trots op zijn en ik denk dat er
zeker aanloop zal zijn naar een Coca-Cola museum. Coca-Cola is immers één van de bekendste merknamen ter wereld. Bezoekers (uit binnen- en buitenland) die in Hart van Brabant een paar dagen of een midweek doorbrengen (Efteling, Beekse Bergen), krijgen met het Coca-Cola museum een extra kans op besteding van vrije tijd. Dongen profileert zich hiermee.”
René van Diessen over de cultuurhistorische waarde van gebouwen
“En dan zijn er nog de – wat ik noem – ruwe diamanten: De Kerkstraat en de linten Lage Ham-Hoge Ham-Sint Josephstraat en de linten Heuvelstraat-Gerardus Majellastraat-Tramstraat. Dit zijn de oudste straten in de kern Dongen , met daarin ook de meest historische en karakteristieke bebouwing. Een gemeente moet de waarde vanuit cultuur/ historisch perspectief steeds in acht nemen. Vanuit dit perspectief is de verkoop van de Muziekschool voor mij een heroverweging waard. De ligging aan een van de oudste straten en met de zandverstuiving tussen de muziekschool en het museum maakt de locatie uniek. Er moet tenminste na worden gedacht over een herbestemming in het belang van de cultuurhistorie van Dongen: karakteristiek pand op unieke locatie.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen