Protest hondenbezitters tegen maatregel gemeente Dongen

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 5 september kwam onder meer het plan ter sprake om de Ecologische Verbindingszone (EVZ) niet meer open te stellen voor loslopende honden. Deze maatregel moet onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe APV. Tijdens de vergadering van donderdag 12 september aanstaande moet de raad hierover een beslissing gaan nemen. Het plan is tegen het zere been van een aantal hondenbezitters en namens hen roept Dongenaar Frank van Heteren op om een petitie te tekenen tegen de uitvoering ervan.

In een ingezonden brief roept van Heteren hiertoe op. U kunt de brief hieronder lezen. Hoe u de petitie kunt tekenen wordt vermeld in de brief.   
Dongense gemeenteraad wil de EVZ afsluiten voor loslopende honden.

De Dongense gemeenteraad is voornemens om tijdens de raadsvergadering van 19 september het besluit te nemen de EVZ zone ( in de volksmond het ECO – padje of schelpenpadje) af te sluiten voor loslopende honden. Hiervoor moet de AVP ( Algemene Politie Verordening ) worden aangepast en betekent extra capaciteit van de BOA ( Burgelijke Opsporings Ambtenaar) om deze verordening te handhaven. Het lijkt een klein besluit, maar desondanks wil ik een aantal argumenten opvoeren die laten zien dat de aanpassing wel degelijk gevolgen heeft voor u als hondenbezitter.

In de gemeente Dongen zijn er een aantal jaren geleden maatregelen getroffen die moesten leiden tot minder overlast van honden. Zo moesten alle honden worden aangelijnd en kwamen er speciale losloopstroken gevolgd met het invoeren van het verplicht opruimen van de uitwerpselen. Hiervoor faciliteert de gemeente de rode plastic zakjes ( wijk Biezen ). Op zich vind ik dat elke hondenbezitter verantwoordelijk is voor het opruimen van de hondendrollen en vind ik het meer dan normaal dat de honden in de bebouwde kom moeten zijn aangelijnd. Veiligheid staat tenslotte voorop. Voor wat betreft de losloopstroken moet me van het hart dat deze niet het gewenste effect hebben opgeleverd die de initiatiefnemers voor ogen hadden.

Kijk op een willekeurige plaats in Dongen bij zo’n strook en je ziet er letterlijk en figuurlijk geen hond. Daarnaast zijn de losloopstroken een nest van ziektes en de drollen die daar liggen nodigen niet uit om je hond eens lekker achter een bal te laten aanrennen.
Eigenlijk is het een mislukt project.  Honden willen van nature snuffelen en hun instinct moet op een gecontroleerde manier worden gevoed. Ze hebben impulsen nodig en die krijgen ze niet van een stukje gras met een omheining er omheen. Buiten de twee vierkante kilometer in de Duiventoren en het wandelpad langs de Donge in ‘s-Gravenmoer ( gedoogd volgens mij)  zijn er nergens mogelijkheden binnen de gemeente om je hond los te laten lopen en te laten rennen. Een paar jaar gelden kon je nog langs het kanaal vanaf de Loswal je hond laten dartelen, maar ook hier kwam een  einde aan met de aanleg van het fietspad.

evz4

Wat waren de hondenbezitters blij met de komst van het ECO-pad. Ideaal voor mensen met honden uit de wijk Biezen en Hoge Akker. Veel ruimte, veel water erlangs, m.a.w. een inspirerende omgeving voor mens en hond.  Als je daar loopt en speelt met je hond kom je fietsers, hardlopers en wandelaars tegen. Mensen met andere honden spreken elkaar aan en de honden socialiseren op een natuurlijke wijze.  Het is niet zo dat een aangelijnde hond niet sociaal is, maar een hond die goed onder appèl staat is thuis vaak rustiger als hij lekker heeft gerend dan dat de hond met zijn baasje langs de tuinen van de buurtbewoners heeft gelopen. Een aangelijnde hond kan niet op een natuurlijke manier zijn soortgenoot begroeten omdat hij in zijn ruime is beperkt. Vaak zie je dan dat honden elkaar beginnen af te blaffen. Zodra je ze loslaat is dat voorbij, want dan regulieren ze dat zelf. Het ECO-padje biedt uitkomst voor al die mensen die hun hond een echt hondenleven willen geven en wanneer de gemeenteraad deze zone ook tot verboden gebied verklaard geeft dat een aanslag op de capaciteit van de BOA,  en zullen er in de Hoge Akker en Biezen weer meer aangelijnde honden te zien zijn en wordt de Duiventoren overbevolkt met loslopende honden. 

Geef de hond en zijn bezitter de ruimte en teken de petitie!  Stuur VOOR dinsdag 17 september een mail naar [email protected] waarin u zegt dat u tegen het afsluiten voor loslopende honden op het ECO – pad bent. 

Ik hoop natuurlijk op een zo groot mogelijke respons en ik zal er persoonlijk voor zorgen dat uw mail op de juiste adressen wordt gedeponeerd.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen