Dongen past beleid huishoudelijke hulp aan

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De komende week ontvangen 544 Dongenaren een tweede brief van de gemeente Dongen. Deze brief is het vervolg op de eerste brief van twee weken geleden waarin de op handen zijnde aanpassingen in de huishoudelijke hulp werden aangekondigd. In de brief die deze week wordt verstuurd wordt meer ingegaan op de persoonlijke situatie van desbetreffende persoon én wordt uitgelegd wat de veranderingen persoonlijk voor hem of haar betekenen. Ook wordt iedereen gevraagd per antwoordstrook te reageren op de informatie in de brief.

Wat betekent het voor u?
Inwoners die bij de gemeente Dongen bekend zijn op het gebied van huishoudelijke hulp ontvangen in de week van 25 juli de tweede brief met specifieke informatie over hun persoonlijke situatie en de gevolgen van de veranderingen. Er zijn twee groepen te onderscheiden:

• Alle inwoners, waarmee in 2015 gesprekken mee zijn gevoerd in het kader van hulp bij het huishouden, wordt gevraagd hun gegevens te controleren en er zal na bevestiging hiervan verdere afwikkeling plaatsvinden.

• Inwoners, die tot uiterlijk december 2014 huishoudelijke hulp hebben ontvangen, krijgen ook een brief. Hierin wordt de procedure uitgelegd hoe ze een aanvraag kunnen indienen indien wenselijk. Er wordt dan goed gekeken naar hun huidige situatie om zo de ondersteuningsbehoefte te bepalen.

Aanleiding
In 2015 is de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo 2015) in werking getreden. Voor Dongen was de nieuwe wet aanleiding om het beleid aan te passen door de hulp bij het huishouden niet langer onder de Wmo te laten vallen. Dat vertaalde zich naar het feit dat de 1e drie uur huishoudelijke hulp voor eigen rekening van de inwoner zijn met eventuele ondersteuning via de bijzondere bijstand. Echter, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), heeft 18 mei jl. uitspraak gedaan over hulp bij het huishouden. Deze uitspraak verschaft helderheid over rechten en plichten van burgers en gemeenten. De rechter heeft bepaald dat hulp bij het huishouden wél onder de Wmo 2015 valt. Dit betekent concreet dat de gemeente Dongen de 1e drie uur (maximaal) ook voor haar rekening zal nemen. “De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep zorgt er voor dat wij in Dongen ons beleid moeten aanpassen. Dat zijn we nu aan het doen. Zo spoedig en zorgvuldig mogelijk”, aldus wethouder Piet Panis.

Voorlopig
Deze nieuwe regeling op het gebied van huishoudelijke hulp geldt tot en met 31 december 2017. Per die datum lopen de huidige contracten met de huidige zorgaanbieders af en wordt bezien hoe daarna de hulp bij het huishouden geregeld gaat worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen