Sociale motie PvdA unaniem aangenomen

Foto:

Ingezonden artikel

Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van 12 februari werd unaniem een door de PvdA ingediende motie aangenomen. De PvdA wil graag dat een krediethypotheek ook voor mensen beschikbaar komt die nu gebruik maken van de bijzondere bijstand. Nu is dat alleen maar weggelegd voor mensen in de algemene bijstand. Het bezit van een eigen woning met overwaarde betekent immers lang niet altijd dat mensen ook bij deze middelen kunnen. Middels de krediethypotheek wordt een goede oplossing geboden waarbij de bijzondere bijstand een lening is die terugbetaald wordt bij bijvoorbeeld verkoop van de woning uit de overwaarde van het huis. De motie geeft het college opdracht om nader onderzoek te doen en met een voorstel te komen.
Vragen PvdA over het sociale domein

Onlangs werden er landelijk cijfers bekend gemaakt over het percentage huishoudens onder de armoedegrens. Het is belangrijk om inzicht te houden op de lokale situatie en armoede zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien willen we als PvdA een vinger aan de pols houden met betrekking tot de keukentafelgesprekken en Jeugdzorg. Daarom stelde de fractie van de PvdA een flink aantal vragen hierover. Er zijn helaas nog te veel Dongense huishoudens die onder de armoedegrens leven. Circa 500 huishoudens hebben een inkomen onder de bijstandsnorm. Op verzoek van de PvdA onderzoekt het college of de norm voor extra ondersteuning, die nu ligt op 110% van de bijstandsnorm, kan worden verhoogd naar 120% en welke gevolgen dat heeft. Het zou namelijk betekenen dat zo’n 550 extra huishoudens van allerlei regelingen kunnen profiteren. De wethouder gaf aan dat het aantal huishoudens onder de armoedegrens is gestabiliseerd. Hoewel het op zich positief is dat het aantal niet stijgt, is elk huishouden er één te veel! De PvdA is ook blij dat er vooruitgang wordt geboekt met het invoeren van de sociale kaart, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de voorzieningen.

Vragen PvdA over PGB
Afgelopen weken was de Sociale Verzekeringsbank negatief in het nieuws, met name met de lange behandeltermijnen. Cliënten die de contracten met de PGB aanbieders moeten verlengen, dienen een verzoek in bij de SVZ en die legt dit vervolgens ter beoordeling voor aan de gemeente. De PvdA vroeg de wethouder wat de gemeente er aan doet om er voor te zorgen dat er geen vertraging optreedt, en wat de gemeente er aan doet om te zorgen dat de problemen bij de SVZ op korte termijn worden opgelost. De wethouder verzekerde dat er geen vertraging optreedt bij de gemeente; de aanvragen worden dagelijks beoordeeld.

Aan het eind van de raadsvergadering van 12 februari diende het CDA een motie in, om eenieder bij wie nog geen PGB is toegekend, het gemeentelijke noodfonds als oplossing aan te bieden. Dit gaat de PvdA te ver, het SVZ heeft daar namelijk een eigen noodfonds voor. Bovendien heeft het college een hardheidsclausule om in schrijnende gevallen toch gebruik te kunnen maken van het gemeentelijke noodfonds. Wel wil de PvdA dat het noodfonds voor alle Dongenaren die het moeilijk hebben beschikbaar is en niet alleen voor minima. Maar een motie van die strekking, mede door de PvdA ingediend in november, haalde het niet.

Vragen PvdA over topinkomens
PvdA Dongen vroeg het college of ze inzicht heeft in het salaris van bestuurders en werknemers van (semi)publieke instellingen waar de gemeente een (subsidie)relatie mee heeft en/of inhuurkrachten die meer verdienen dan 100% van het ministersalaris  Het college heeft hier op dit moment geen inzicht in maar gaat dit op basis van de vragen van de PvdA nu meenemen bij de herijking van het subsidiebeleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen