Afvalrace Dongen week 9 : Blog Kris Beerens

In zijn blog van deze week gaat Kris Beerens in op zowel het lichamelijke als het geestelijke aspecten van deze afvalrace. Een boeiend verhaal over kuiten als blokken beton, twitches en focus.

Deze week gaat het over lichamelijk en mentaal herstel. Door de vele trainingen in een week moet je lichaam tussendoor ook goed herstellen. Wat betreft het eten, het oude eetpatroon van jezelf moet doorbroken worden en omgezet worden. Dit gebeurt voornamelijk “in het koppie”. Ik wil jullie dus wat vertellen wat ik wel of juist niet doe om mijn lichaam en geest in top-conditie te houden.
Laten we beginnen bij het lichaam. Ik sport nu zo’n 5x per week. De laatste twee weken hebben trainer Timo en ik mijn trainingsschema wat aangepast. Ik sportte twee keer per week alleen en deed toen een circuitje aan oefeningen die alle spieren in mijn lichaam trainde. Een prima work-out maar ik merkte zelf dat het alleen trainen er voor zorgde dat ik soms wat minder hard mijn best deed of dat ik wat minder herhalingen pakte dan op papier stond. Ik ben nu begonnen met het trainen met gewichten. Elke training staat een andere spiergroep (benen, triceps, borst, biceps of rug) centraal en met het gebruik van halterstangen, dumbbels en wat fitness apparaten ben ik samen met Timo en zijn maf trainingsgroepje aan het proberen wat meer spieren te kweken. Niet dat ik deze zomer op het strand mijn gebronste six-pack en spierballen wil laten zien aan de dames, maar simpelweg zorgen meer spieren ervoor dat ik, zelfs in rust, meer energie verbrand wat er voor zorgt dat ik ga afvallen. Voor mijn conditie en ook voor de afwisseling heb ik nog twee groepslessen op het programma staan. Ik heb nu een drietal spinning trainingen gedaan. Ik merk dat elke training een klein stukje beter gaat en dat mijn conditie langzaamaan vooruit gaat. Daarnaast de Club Power training, een leuke complete work-out waar op muziek alle spieren getraind worden.
Afgelopen weekend kwam ik er achter dat veel sporten en soms iets teveel je best doen tijdens een training ook nadelen heeft. Na een flinke training samen met Timo deden we nog een laatste oefening voor de kuiten. Met gewichten in de handen op je voorvoet staan en jezelf omhoog uitstrekken. Ondanks dat ik al vrij snel mijn kuiten voelden branden wilde ik mezelf niet laten kennen en ben ik stug doorgegaan. Dat heb ik geweten ook. Bijna de gehele week kon ik amper opstaan zonder dat ik als een oud mannetje liep te schuifelen over de grond. Mijn kuiten stonden strak en voelden aan als twee blokken beton. Tip voor de toekomst, je moet wel proberen om je grenzen te verleggen en net een oefening wat zwaarder uit te voren of net die laatste herhaling af te maken, maar wanneer je merkt dat je lichaam op is, ook echt tegen jezelf durven te zeggen dat je moet minderen of moet stoppen. Luister naar je lichaam. Tweede tip is; neem op tijd je rust. Ik merk dat ik niet elke dag kan knallen in de training. Na enkele dagen training heeft mijn lichaam rust nodig. Dus plan ik bewust een rustdag in om er zo voor te zorgen dat ik mezelf niet overbelast. Derde en laatste tip die ik jullie en mezelf meegeef is: varieer! Als ik vijf dagen in de week dezelfde spieren of dezelfde training zou uitvoeren dan zouden mijn spieren al snel zeggen dat ze het genoeg zouden vinden. Doe dus verschillende soorten trainingen of train een andere spiergroep.
u9r82tbnnpjf0p0w9z1oi8fx4
Een andere hersteloptie die ik heb gekregen bij deze AFVALRACE is een massage bij Monique van massagepraktijk Van Gorsel. Ongeveer elke drie weken heb ik een afspraak voor een massage bij masseuse Monique. Elke afspraak begint met een praatje over hoe het met mij gaat en ik kan mijn moeilijkheden of andere zaken met haar bespreken als een soort uitlaatklep. Monique is erg begripvol en geeft goedbedoelde adviezen. Daarna is het tijd voor het kneden. Als je denkt dat een sportmassage heerlijk relaxed en ontspannen is komt bedrogen uit. Ok, er branden wat kaarsjes en er staan een zweverig muziekje op, maar de handen, onderarmen, ellebogen en bamboestokken die Monique gebruikt tijdens een massage voel je wel degelijk. Zo ook, deze week. Ik kwam al klagend over mijn kuiten binnen en Monique wist wel een oplossing. Tijdens het masseren van mijn kuiten  werd het duidelijk dat een bepaalde spier in de kuit en specifieke plekken op de kuit extra pijn deden. Dit zijn de zogenaamde spierknopen of trigger points. Monique stelde een dry needling behandeling voor. Hierbij steekt ze hele dunne naalden precies op die trigger points in mijn been. Met een beetje draaien ontstaan er “twitches”, iets wat het beste omschreven kan worden als een soort elektroschokken. Het is eigenlijk een reflexmatige verkramping van de spier. Hierna zal de spier zich ontspannen en wordt de doorbloeding van de spier verbeterd waardoor de spier zich kan herstellen. Bij elke “twitch” schokte mijn hele lichaam mee en gaf ik een klein zeer mannelijk gilletje. Je kan je wel indenken dat dus soms wat ongemakkelijk voelt tijdens de behandeling. Maar na de behandeling en na het flink masseren van mijn benen voel ik mij altijd stukken beter. Een echte aanrader en zeer nuttige toevoeging.
Het tweede deel van deze blog gaat over het mentale aspect van deze AFVALRACE. Kort gezegd moet het goed in het koppie zijn voordat het lichaam goed wordt. In het Latijn noemt met dit “Anima Sana In Corpore Sano”, oftewel een gezonde ziel in een gezond lichaam. Ik hang deze filosofie erg aan, voor mijn gevoel heeft het lichaam en de geest een zeer grote samenhang. Je kan zelf zoveel bereiken als je er voor een 100% voor gaat. Afgelopen maandag zowel met een vriendin als met trainers Eric en Timo een goed gesprek gehad over met name mijn eetpatroon en de wil om af te vallen. Sleutelwoord wat in deze gesprekken naar voren kwam was: FOCUS. Werk geconcentreerd toe naar (tussen-)doelen en richt je vooral op wat je wilt bereiken en waarvoor je dit alles doet. Ik heb gemerkt dat ik de afgelopen weken mij meer heb bezig gehouden met negatieve zaken in plaats van de te focussen op de dingen die je wel kan en mag. Als ik elke dag denk aan etenswaren zoals friet, chips en snoep die ik niet mag eten, dan ga je op een gegeven moment toegeven aan die gedachten en koop je toch weer iets van dit slechte eten en prop je jezelf vol. Hetzelfde idee bij de trainingen die ik volg. Bij sommige oefeningen had ik excuses dat ik deze oefening niet kon uitvoeren vanwege dit pijntje of deze blessure en uiteindelijk doe je minder goed je best. Beter kan je je richten op het feit dat je zelf weer over een grens heen bent gegaan tijdens een training, dat je een oefening wel aan kan of kijkend naar eten, welke dingen je wel mag eten en dat je daar naar hunkert.
Ik bezoek nu geen psycholoog of therapeut die mij begeleidt op dit vlak maar door wekelijks te praten met mijn trainer en allerlei mensen in mijn omgeving over de doelen, hoe ik die wil bereiken, hoe het echt mij is gegaan deze week merk ik dat ik zelf beter nadenk over wat ik aan het doen benen hoe ik mijn toekomstbeeld in de nabije toekomst voor mij zie. Ik kan jullie vertellen dat dit beeld er zeer rooskleurig uit ziet, de knop naar een positief gezond lichaam is om!
pjnalq4a3ysd3ebscyhnxqm0d
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen