Gemeentebegroting 2015: “Realisme als belangrijkste bouwsteen”

De Programmabegroting 2015 van de gemeente Dongen is volgens het College, dat deze begroting vandaag presenteerde “meer dan ooit gebaseerd op realisme.” Ambities vanuit het coalitieakkoord zijn herbezien in het kader van een verslechterde financiële situatie. Een stijging van de OZB (6%) bleek noodzakelijk voor een sluitende meerjarenbegroting. Extra opbrengst per jaar: € 240.000,- Daarentegen wordt een korting toegepast op de reiniging en blijft de voorgenomen stijging van de rioolheffing achterwege. Kosten voor de gemeente: € 306.000,- Per saldo is daarmee voor de inwoner sprake van geen of een relatief beperkte stijging van de gemeentelijke lastendruk. Collectief is sprake van een lastenverlichting van € 66.000,- Tegelijkertijd is het college erin geslaagd verdere kortingen in subsidies aan verenigingen te voorkomen. 

,,We hebben ruimte gezocht én gevonden om op een verantwoorde manier uitvoering te geven aan een aantal belangrijke politiek-bestuurlijke ambities’’, aldus burgemeester René van Diessen. ,,Maar duidelijk is dat niet alles kan, er moet nadrukkelijk worden gekozen. De komende jaren gaan we strak sturen om de begroting te realiseren binnen de vastgestelde kaders, om goed in te kunnen spelen op ontwikkelingen en om het weerstandsvermogen (spaargeld dat nodig is om tegenvallers en risico’s op te kunnen vangen), op een adequaat niveau te brengen en te houden’’.

Tegenvaller
Kort voor de zomervakantie moest de gemeente Dongen een forse financiële tegenvaller incasseren. De jaarcijfers leverden een nadeel op van 4,4 miljoen euro. Het kort daarvoor gesloten coalitieakkoord stond plotsklaps onder druk. Bij de samenstelling van de Programmabegroting 2015 – en daarmee de koers voor de komende vier jaar – heeft het college een nieuwe balans gevonden tussen ambitie en realisme.
Speerpunten
Deze ambities liggen onder meer op het vlak van onderwijshuisvesting. Er is vervangende nieuwbouw gepland in zowel Dongen-Vaart (2016, St. Agnesschool) als de kern van Dongen (2018). De uitvoering van het centrumplan gaat gefaseerd door, omdat het college het van wezenlijk belang vindt om de kwaliteit van het centrum als ontmoetingsplek en woon-, werk- en winkelgebied te blijven versterken. De MFA (nieuwbouw multifunctionele accommodatie op locatie Cammeleur) betreft een al jarenlang bestaande politiek-bestuurlijke ambitie. Er wordt in overleg met de drie partners DonckHuys, Theek 5 en Kunstpodium gewerkt aan een plan met een haalbare exploitatie. 

kyd2m2hu98t40h7j4ghijoaq3

Er komt nieuwbouw voor de Sint Agnesschool
Verder hecht het college grote waarde aan een goede uitvoering van de nieuwe taken per 1 januari 2015 op het gebied van Jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de Participatiewet. Hiermee wordt de rol van de gemeente binnen het sociaal domein uitgebreid. De komende jaren zet de gemeente Dongen in op de herinrichting van het sociaal domein (dit is de sociale taak die het rijk overdraagt aan de gemeente). Daarbij wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Maar tegelijkertijd zal de gemeente zorgdragen voor een vangnet en stimuleren dat iedereen mee kan doen.

Lasten
Naast de gebruikelijke 2% prijsinflatiecorrectie, krijgen de inwoners van de gemeente Dongen voor het eerst in bijna 10 jaar te maken met een extra verhoging (6%) van de OZB. Daar staat tegenover dat er een verlaging van de tarieven voor reinigingsrechten wordt doorgevoerd. Die kostenverlaging is mogelijk door vanaf 1 januari 2016 over te gaan op een andere manier van afvalinzameling. Dat betekent reeds in 2015 voor een alleenwonende  een korting op het tarief van € 22,50- en voor een huishouden met meerdere personen € 30,-. Vooruitlopend op de wijziging afvalinzameling, wordt 2015 nog een extra éénmalige korting op het tarief toegepast van € 7,50 voor alleenwonenden en € 10,- voor meerpersoonshuishoudens. Verder stelt het college voor om de jaarlijkse verhoging van de rioolrechten met € 5,- per aansluiting in 2015 achterwege te laten. 
Bezuinigingen
Gezien de financiële omstandigheden, is het voor de gemeente niet mogelijk om alle bestaande taken uit te blijven voeren dan wel het huidige uitvoeringsniveau te handhaven. In 2015 wordt het digitaal Inwonerpanel stopgezet. Bij verkiezingen zal het aantal stembureaus worden gehalveerd. Het budget toerisme wordt teruggebracht naar het niveau dat voor enkele jaren geleden gebruikelijk was. Het onderhoudsbudget parken en plantsoenen wordt verlaagd. Ongediertebestrijding zal niet meer door de gemeente worden verzorgd, maar worden overgelaten aan het bedrijfsleven.
mwyzs5e6tim0sludl0wk3ud2j
Bezuiniging: het aantal stembureaus wordt gehalveerd
Efficiency
Binnen de gemeentelijke organisatie zal door middel van verdere verbetering en modernisering van de bedrijfsvoering efficiencywinst geboekt kunnen worden. In lijn met de uitplaatsing eerder dit jaar van ICT-beheer naar de gemeente Tilburg, kan een verdere uitbouw plaatshebben van de samenwerking op het gebied van dienstverlening en bedrijfsvoering. Aan de raad wordt een visiedocument voorgelegd met betrekking tot intergemeentelijke samenwerking.
Grondexploitatie
De grondexploitatie zal door middel van een scala aan maatregelen vlot getrokken moeten worden. Eén van de mogelijke maatregelen is het eerder dan gepland in ontwikkeling nemen van de locatie Noorderlaan. Begin 2016 komt dit plangebied beschikbaar. Er wordt een ruimtelijke visie voor het gebied voorbereid, alsmede een bestemmingsplan dat voorziet in bebouwing. Dat heeft tot gevolg dat al vanaf 2016 aldaar woningbouw kan aanvangen.
Meerjarenperspectief / Raad
Het college is erin geslaagd een sluitende begroting te realiseren voor de komende drie jaar (2015, 2016 en 2017). Op basis van de inzichten van dit moment, is er voor 2018 nog sprake van een tekort.  Het college legt de Programmabegroting 2015 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. De begroting wordt op twee donderdagavonden openbaar behandeld, te weten 6 november (opiniërend) en 13 november  2014 (besluitvormend).
Foto College: Jan Stads / Pix4Profs
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen