Energie Dongen wil lokaal energieakkoord

“Dongen heeft alle mogelijkheden om zich als gemeenschap onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en over te gaan naar duurzame energie b.v. door oudere huizen energiezuiniger te maken, door windmolens te plaatsen, door de zon optimaal te benutten, door warmte uit reststromen, bodem en lucht te benutten en nog veel meer”. Dat is de overtuiging van de energiecoöperatie Energie Dongen. 

Energie Dongen vindt dat het daarom hoog tijd wordt om op een rij te zetten hoe we hier in Dongen mee aan de slag gaan. Voorzitter Martijn Messing van Energie Dongen:’We hebben als Energie Don-gen al een aantal stappen gezet. Daarom hebben we nu ook de gemeente uitgedaagd om samen met ons de  kansen voor Dongen in kaart te brengen, daarover afspraken te maken en ervoor te zorgen dat we de kansen ook in Dongen daadwerkelijk gaan verzilveren ten  voordele van de gemeenschap’. Dongen kan daarmee een mooi voorbeeld in de provincie Noord Brabant worden.
Er is al een landelijk energie akkoord en ook de provincie Noord Brabant heeft allerlei faciliteiten ingericht zoals het provinciale energiefonds. Het nu de taak van de lokale gemeenschappen om hier in de praktijk uitvoering aan te geven en daarbij gebruik te maken van de geboden financiële mogelijkheden. Daarom zou het goed zijn als er samen met de gemeente Dongen een lokaal actieplan komt waarin concreet wordt afgesproken waar we de komende jaren naar toe willen, zo vindt Energie Dongen. 
“Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat alleen praten over duurzame energie niet genoeg is” vertelt Messing.”De noodzakelijk CO2 reductie komt maar niet goed van de grond en veel mensen kijken nog de kat uit de boom. De techniek maakt het steeds meer mogelijk om decentraal lokaal een eigen energievoorziening op te bouwen die gelijk duurzaam is. Maar techniek alleen is niet genoeg. Er dient ook een (politiek) draagvlak voor te zijn. En de keuze is niet langer vrijblijvend. Het wordt steeds duidelijker dat de kosten van het doorgaan op de weg van fossiele energie onbetaalbaar worden. Zo moeten inmiddels in Nederland miljarden euros per jaar uitgeven worden aan watermanagement door het veranderende klimaat en zijn er de spanningen rondom de gas-winning in Groningen en de escapes van de heer Poetin. Het zijn allemaal voorbodes van een ver-anderend energielandschap. Een  Dongens-Energie accoord dat vorm geeft aan een goede lokale samenwerking kan het in de toekomst voor Dongen mogelijk maken om energie uitgaven (alleen de particulieren inwoners van Dongen samen verbruiken al voor ongeveer 20 miljoen euro per jaar aan energie) in onze gemeente te houden en een deel daarvan weer verder in te zetten voor duur-zame energie. Het paard niet achter, maar voor de wagen.” 
Er zit volgens Messing wel schot in de ontwikkelingen: “de gemeente heeft dit signaal intussen opgepikt. Onlangs stemde de gemeenteraad nog voor lokale betrokkenheid bij de ontwikkeling van windmolens en momenteel vindt er op het gemeentehuis overleg plaats hoe tot een energie akkoord te komen is. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen