Dorpsraad ’s Gravenmoer pleit voor bouw goedkope woningen aan Hoofdstraat 24

Foto: google streetview

De Dorpsraad ‘s Gravenmoer is heel erg blij met het plan van de gemeente Dongen om het perceel aan de Hoofdstraat 24 aan te kopen. Daarop is nu een transportbedrijf gevestigd, maar dat gaat binnenkort op die plek verdwijnen.

De gemeente en de Dorpsraad zien hierin een uitgelezen kans om woningen te bouwen. Het liefst goedkope woningen als het aan de Dorpsraad ligt, maar daar doet de gemeente nog geen uitspraak over. Zij houdt het bij de formulering ’kleinschalige woningbouw of flexwoningen zijn op die locatie voorstelbaar.’ Het voorstel staat donderdag 20 juni op de agenda van de gemeenteraad. Het College vraagt de raad akkoord te gaan met de aankoop van het perceel Hoofdstraat 24 voor een bedrag van 1,3 miljoen.

Door: Bernadette Klerx

Bedrijfsactiviteiten ongewenst
Eind vorig jaar kwam het College ter ore dat Hoofdstraat 24 mogelijk te koop zou komen. De gemeente zag een mooie kans om door de aankoop het perceel een andere bestemming te geven om zo te voorkomen dat er zich in de toekomst opnieuw een bedrijf zou vestigen. Het College wil een bestemming ‘die beter past bij de woonomgeving’. Het perceel heeft momenteel drie bestemmingen. ‘Wonen’ voor het woonhuis, ‘bedrijven’ voor het bedrijf en ‘agrarisch’ voor de gronden eromheen. Het College wil vooral af van de bestemming ‘bedrijven’. ‘Met name de bedrijfsactiviteiten zijn op deze locatie niet gewenst. Alhoewel het huidige transportbedrijf niet direct voor overlast zorgt, kan een nieuwe invulling van de bedrijfsbestemming dit in de toekomst wel veroorzaken,’ legt het College uit. Daarom vindt het College het verstandig om het object aan te kopen om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw een bedrijf gaat vestigen.

Agrarische grond blijft buiten schot
Het College geeft uitdrukkelijk aan dat ze niet van plan is om de agrarische gronden op dat perceel een nieuwe invulling te geven. En daar is de Dorpsraad ’s Gravenmoer het roerend mee eens. Net als de gemeente wil ook de Dorpsraad alleen woningbouw op de plek waar nu de bedrijfsgebouwen en de parkeerplaatsen staan. ‘Een verdere uitbreiding westwaarts richting het natuurgebied van de Donge is wat ons betreft uitgesloten’, laat de Dorpsraad in een brief aan de gemeenteraad weten.

Kosten terugverdienen
De gemeente is eind vorig jaar zelf naar de eigenaar gestapt om te praten over mogelijke aankoop van zijn perceel. Daarbij heeft ze hulp en advies gekregen van een aankoopmakelaar. Met als resultaat een voorlopig akkoord; wel onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het College denkt dat de kosten van aankoop gedeeltelijk terugverdiend kunnen worden als de grond eenmaal opnieuw ontwikkeld wordt.

In de wolken
De Dorpsraad ’s Gravenmoer is helemaal in de wolken met het plan van de gemeente. In een reactie aan de gemeenteraad heeft ze haar blijdschap geuit over de voorgenomen aankoop. ‘Daarmee houdt u de regie en we worden dan ook graag betrokken bij de verdere uitwerking’.

Pleidooi voor goedkopere woningen
En daarover heeft de Dorpsraad al een vrij uitgesproken mening. In de brief geeft ze zelfs al een schot voor de boeg en houdt ze een hartstochtelijk pleidooi om op die plek woningen te bouwen in de categorie ‘goedkoop’. ‘De Hoofdstraat heeft een mooie, monumentale uitstraling, en het is belangrijk dat nieuwe woningen daar op een positieve wijze aan bijdragen. Wij zien het als een uitgelezen kans om op dit terrein goedkopere woningen te realiseren, wat zorgt voor een betere mix tussen goedkoop – middel – duur. De nieuwe woningen zouden bijvoorbeeld starterswoningen of woningen voor kleinere huishoudens, in het goedkopere segment, kunnen zijn.’

Huizen Hoofdstraat nu vaak te duur
De Dorpsraad vindt dat wonen aan de Hoofdstraat voor iedereen mogelijk moet zijn en niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee. ‘Voor ‘s Gravenmoerders is het nu vrijwel onmogelijk is om zich aan de Hoofdstraat te vestigen. De huizen zijn voor onze inwoners vaak niet bereikbaar. Wij gunnen ook hen een kans om aan de Hoofdstraat te gaan wonen. Nogmaals, goedkopere woningen, huur of koop, zijn wat ons betreft te verkiezen boven nóg meer woningen in het duurdere segment. Daarvoor worden op andere plekken in ‘s Gravenmoer al mogelijkheden gecreëerd in het plan “van der Dussen” aan de Vaartweg, en in het plan “de Vijf Turven.’ zegt de Dorpsraad.

Voorrang voor ‘s Gravenmoerders
De Dorpsraad wil zelfs nog een stapje verder gaan en mensen die een sociale of economische binding hebben met s Gravenmoer voorrang geven bij de uitgifte van de woningen.

Gemeenteraad heeft laatste woord
Eigenaar en gemeente hebben al een principeovereenkomst bereikt onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Als de raad dus tegenstemt of met aanvullende eisen en/of voorwaarden komt, zal het voorstel aangepast moeten worden. Als de raad akkoord gaat, kunnen de plannen verder uitgewerkt worden en wordt er een uitvoerig communicatietraject opgezet met inspraakmogelijkheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen