Dongen zaterdag 1 door winst op MOC ’17 op naar volgende bekerronde

17 sep , 11:22 Sport
dongenza12425
Vijf jaar geleden werd onder het huidige bestuur de zaterdagafdeling bij VV Dongen weer opgericht. Waarom weer? In het verleden speelde al een team van voormalige zondag voetballers ook al op zaterdag. Om de een of ander reden is deze tak gestopt. Daardoor stapten vele jongens over naar de zaterdagverenigingen binnen onze gemeente.
Door: Piet Scheepers
Zo werden VV ONI en Olympia ’60 verrijkt met voetballers die op dat niveau nog vlot mee konden. In het seizoen 2019/2020 besloot het bestuur weer een zaterdagafdeling in het leven te roepen. Dat was het sein voor de jongens met een geel/blauw hart, die elders hun heil op zaterdag hadden gezocht, als de wiedweerga weer naar sportpark De Biezen terug te keren. Dit vriendenteam werd langzamerhand een gezelschap waar serieus rekening mee gehouden moest worden. Dit heeft de club geen windeieren gelegd. Sterker nog: na vijf jaren speelt VV Dongen zaterdag 1 (Dongen heeft inmiddels drie zaterdag elftallen) op niveau in de 2e klasse Zuid I. Een niveau waar weinig verenigingen uit onze regio in uitkomen.
Komende zaterdag opent Dongen uit bij GRC ’14 in Giessen. Aan het roer van deze succespromoties stonden respectievelijk de trainers Luke van Overbeek en Lars Jansens. De laatste heeft vanwege hogere trainersambities, waardoor dus ook hogere bevoegdheden nodig, de voormalige cursus UEFA A, het huidige VC4 opgepakt. Tijd voor het bestuur om een nieuw trainer aan te stellen. Uiteindelijk rolde Arne Koeman als hoofdtrainer uit de koker. In zijn kielzog nam hij Sivan Ken Aigsbosuria mee. Omdat John Schipper als teammanager na jarenlange trouwe dienst wilde stoppen, werd een oudgediende, ooit leider bij de JO19, René Roovers gevraagd John op te volgen.
Wie is dit illustere gezelschap dat op zaterdag deze selectie onder hun hoede heeft? “Wij zijn ondertussen de trainers en teammanager van dit mooie zaterdag team met veel voetbalkwaliteiten en de juiste instelling. Althans dat is onze indruk, in ieder geval heel fijn om zo te beginnen.” Arne Koeman (56) woont in Tilburg, getrouwd, drie kinderen en een hond (mijn hardloopmaatje) en een kat. “Ik ben docent LO en zorg coördinator. Zo veel mogelijk sporten en bewegen is mijn levensmotto.” In het verleden betaald voetbal gespeeld bij FC Wageningen op de Wageningse berg. Arne was een getalenteerde speler. Hij had veel pech in zijn loopbaan door blessures. Uiteindelijk gespeeld in de top van het amateurvoetbal, Longa, Geldrop, Baronie en Kozakken Boys. Hij was trainer van o.a. Olympia ’60 (twee periodes), SSC en Longa.
“Mijn naam is Siva Ken Aigsbosuria, zeg maar Ken, en voetbal is voor mij een passie. Ik heb ervaring opgebouwd als jeugdtrainer van alle leeftijden tot en met O23. Bij o.a. Xerxes A1 en O23, Virtus 1 en 2, ASWH O19 en Papendrecht 2. Dus ook seniorenteams in de loop der jaren getraind. Ik geniet elke keer van de trainingsavonden en de wedstrijddagen.” Het tweetal, Arne en Ken, wilde altijd al samen aan de slag te gaan. “Toen Arne mij vroeg om samen een team te gaan trainen, met mij als assistent, had ik daar helemaal geen twijfels over. Ik kende Arne al en ik ken de manier waarop Arne voetbal beleeft. Dat laatste past prima bij mij. Nu is de mogelijkheid om samen te werken bij VV Dongen. Ik hoop dat we samen met René Roovers erbij een erg leuk seizoen gaan draaien met leuk voetbal!”
Ja en dan René Roovers, de vader van speler Tom, kent VV Dongen al enige jaren sinds Tom bij Dongen voetbalde. Na drie jaren VV Rijen keerde Tom weer terug bij Dongen. “Sinds onze kinderen begonnen met voetballen toen zij 4 en 5 jaar waren, ben ik betrokken bij VV Dongen als supporter, maar ook als leider. Mijn vrouw Marga van Broekhoven bij de jongere teams en ik als leider bij de JO19 waar ik samenwerkte met trainer Mart van Bree. Een mooie periode waar ik met plezier op terugkijk. Zeker de promotie naar de 4e Divisie via de nacompetitie met een legendarische 7-1 zege bij NEC Nijmegen. Het jaar daarop met straatlengte voorsprong kampioen en promotie naar de 3e Divisie (2013) met jongens als: Rick Mulder, Mart van Bree, Tom Kolkert en Tom Roovers. Dat was goed voor het niveau van de jeugd bij VV Dongen.” De kersverse teammanager heeft dus het stokje van John Schipper overgenomen. Op twee voorwaarden. Hij en Marga moeten kunnen blijven oppassen op hun kleinzoon van vier maanden. Daarnaast wil René zelf kunnen blijven trainen om wielerwedstrijden te kunnen blijven rijden in de landelijke mastercompetitie. Soms ook op zaterdag. “Dat kon gelukkig,” lacht de teammanager.
“Ik vind het leuk om zaken voor het team te organiseren. Er zijn veel oude bekenden op het Dongennest. Contacten die voor Arne en Ken handig zijn. Er komt veel kijken bij een standaard 1 team. Maar dat went wel weer. Ik ben duidelijk verrast door de open sfeer en enthousiasme van het team. Leuke gasten. Ik hoop dan ook dat we dit jaar een eind kunnen komen. Daar hebben we de trainers voor. Mijn motto is: ‘Ik heb geen verstand van voetbal’, maar ik denk dat een voorwaarde voor succes ook is dat alles goed georganiseerd wordt. Ik hoop daar mijn bijdrage aan te leveren.”
Het eerste prijsje is binnen!
Nu de competitie komende zaterdag van start gaat is er al een prima resultaat behaald. Uit de poule van vier, waarin Dongen zaterdag 1 was ingedeeld met Oranje Wit, Halsteren en MOC ’17, wisten en Oranje Wit en Dongen uiteindelijk met 6 punten de volgende ronde te halen. Daarin is het overwinnen of afhaken.
VV Dongen - MOC ’17 3-2. (1-1).
De vakantiegangers waren terug, maar nog steeds kampt het team met blessures van Burak Erbek. Timo van der Schans en Oguzhan Turkyilmaz. Daar stond tegenover de terugkeer van spits Robin de Man. Bas Jansens en Niels Dingemans begonnen als wissels. Dongen begon voortvarend aan de wedstrijd. En het waren ook vandaag weer de vleugelspelers die Dongen aan de zege hielpen. Eerst was het Joep van Overbeek die, met nog geen drie minuten op de klok, de score opende. Hij deed dit op een voor hem zo eigen manier. De bal aan de voet, op snelheid je tegenstander jouw hielen laten zien en dan ook nog de doelman het nakijken geven. Zo stormde hij de zestien binnen en scoorde de 1-0. Tien minuten later was het aan MOC om via Wouter Wolters de gelijkmaker op het bord te zetten.
Hierna was het open wedstrijd waarin zich vooral het spel op het middenveld af speelde en Dongen de heersende partij was. Zo waren er mogelijkheden voor Joep van Overbeek, doelkans bal rolt voor leeg doel langs, en belandde een inzet van Robin de Man op de paal. Hij was een plaag voor de MOC- verdediging. Zo kopte hij na rust een voorzet in het zijnet. Terwijl Dongen de mogelijkheden had om de score op te voeren was het aan de bezoekers via Rommert Groen om op de 1-2 voorsprong te komen. Dongen wisselde door en Bas Jansens zette op het middenveld weer ouderwets de lijnen uit. De gelijkmaker liet dan ook niet lang op zich wachten. Wie anders dan Robin de Man rondde en snelle aanval over verschillende schijven prima af, 2-2. MOC dat waarschijnlijk twijfelde, gaan we voor de overwinning of is een gelijkspel voldoende, wisselde uiteindelijk door en zocht de aanval. Het mocht niet baten. Want het laatste antwoord was aan Dongen. Gedreven als hij is, pakte Dyland Pedro de bal op links op en als een speer vloog hij langs de lijn richting zestien meter van MOC. Op zijn pegel in de 92e minuut had doelman Ruud Loman geen antwoord. De 3-2 was een feit. VV Dongen zaterdag 1 bekert verder.