Hans Slagboom geïnstalleerd als burgemeester van Dongen

jun 05 , 22:46 Nieuws
slagboom1
Dongen heeft sinds woensdagavond officieel een nieuwe burgemeester: Hans Slagboom. In een speciale en feestelijke raadsvergadering kreeg de nieuwe burgervader de voorzittershamer en ambtsketen uitgereikt uit handen van Frits Klijs, plaatsvervangend voorzitter van de raad. Ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten om samen met u hier aan de slag te gaan ’ zei de kersverse burgemeester in zijn inhuldigingsspeech.
Door: Bernadette Klerx
In de goedgevulde en feestelijke raadszaal was Hans Slagboom eerder die avond al toegesproken door de Commissaris van de Koning Ina Adema, Frits Klijs, namens de gemeenteraad, Hanne van Aart burgemeester van Loon op Zand namens de burgemeesterskring, locoburgemeeser René Jansen, en gemeentesecretaris Wilfred Goedmakers.
Allesbehalve saai
In zijn speech vertelde Hans Slagboom dat zijn enthousiasme voor het burgermeesterschap in Dongen de afgelopen periode alleen maar groter is geworden. Hans Slagboom vindt Dongen allesbehalve saai: ‘Het verenigingsleven en de onderlinge saamhorigheid, met de Zomerspelen als hoogtepunt, zijn zaken waar we in Dongen trots op kunnen zijn. De drie levendige kernen met elk hun eigen karakter. Hier komen Protestante en Katholieke geschiedenis samen met landbouwers, leerlooiers en schoenmakers. Ook nu nog is dit verleden in de kernen terug te zien.’
Samenwerken
Slagboom gaf in zin speech ook aan dat samenwerken in de regio op een groot aantal beleidsterreinen van groot belang is. ‘ Maar’, zo zei de nieuwe burgemeester, ’samenwerken is geen doel op zich. Samenwerken doen we om doelen te bereiken in het belang van onze inwoners en ondernemers en met partners die ertoe doen. We gaan het komende jaar, samen met onze inwoners, bedrijven en regionale partners op zoek naar hoe deze samenwerkingen er voor ons uit kunnen zien om de groeiende opgaven structureel het hoofd te bieden.’
slagboom12
Lokale uitdagingen
Naast landelijke en internationale ontwikkelingen zoals woningbouw en nieuwkomers speelt er ook een aantal lokale opgaven. Slagboom: ‘Het verbeteren van de samenwerking in het gemeentehuis, tussen raad, college, organisatie en regionale partners is een uitdaging waar ik vanaf morgen graag mee aan de slag ga. Bij alle opgaven die er liggen is mijn insteek dat het bouwen van vertrouwen en het bouwen vanuit vertrouwen altijd de randvoorwaarden zijn om structurele stappen vooruit te zetten.
Betrokken en benaderbaar
Hans Slagboom wil een betrokken en benaderbare burgemeester zijn: ‘Ik kijk ernaar uit om met de Dongenaren kennis te maken en om zelf ook onderdeel te zijn van de Dongense gemeenschap. Ik heb er zin in en ik kan niet wachten om samen aan de slag te gaan!’
Hans Slagboom gaat in Dongen aan de slag met drie concrete opdrachten: hij moet het onderling vertrouwen tussen politiek en samenleving stimuleren, het samenspel in het gemeentehuis verbeteren en de samenwerking in de regio versterken. Voor de keuze van de nieuwe burgemeester mochten de Dongenaren meedenken en input geven. Daartoe verscheen vorig jaar een speciale Burgemeesterskrant waarin de Dongenaren werd gevraagd om aan te geven wat zij van hun nieuwe burgemeester verwachten en welke kwaliteiten hij /zij moet hebben. En aan die oproep is massaal gehoor gegeven. Maar liefst 420 Dongenaren reageerden op de oproep. Deze reacties hebben mede bijgedragen aan de totstandkoming van de profielschets.
Op de vacature ‘burgemeester voor Dongen’ solliciteerden 25 personen, van wie 13 mannen en 12 vrouwen. Met de beëdiging en installatie van Hans Slagboom is een eind gekomen aan het waarnemerschap van Marnix Bakermans. Morgen (donderdag) vergadert de gemeenteraad voor de eerste keer onder leiding van Hans Slagboom. Vrijdag is hij aanwezig bij de inhuldiging van de Avondvierdaagse en zaterdag opent hij het Dorpsfeest in Klein-Dongen-Vaart.
Foto's: Erik van der Burgt / VRBLD