NLDoet 2024: Met samenwerken bereikten De Stormvogels zo veel meer

Foto:

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart was het NLDoet. Bij Scouting De Stormvogels wordt dit evenement altijd gebruikt om de klusvrijwilligers een hart onder de riem te steken en hen te helpen met de grotere klussen.

Iedere zaterdagochtend, en dat al jarenlang, komt een clubje mannen bijeen om op en rond het terrein en gebouw het onderhoud te doen, de ruimte aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken zodat Scouting De Stormvogels met hun scouts fantastische draaidagen kunnen houden. Tot voor kort was de gemiddelde leeftijd 70+ (de oudste klusser is een kwieke 78’er), maar dankzij onder meer NLDoet zijn er ook wat zestigers bijgekomen. Een leuk eigengereid clubje met heel veel ervaring.

Dit jaar mochten de Klussers naast de hulp van een paar aangemelde vrijwilligers en wethouder René Jansen, ook maar liefst 13 mannen van de Noodopvang in Dongen verwelkomen. Er was gevraagd of wij een groepje mannen konden gebruiken tijdens NLDoet. Zo zouden de mannen zich nuttig voelen en hadden zij een zinvolle dagbesteding. Daar hoefden de Stormvogels niet lang over na te denken, want dit past mooi in hun visie: verbinden en sociaal bezig zijn. 1+1 =3.

Binnen de noodopvang hadden dus 13 mannen zin om mee te komen helpen en hadden zich bij hun coördinator aangemeld. En wat is er hard gewerkt! Dankzij hen en de andere vrijwilligers is de ombouw rondom de kampvuurkuil geschuurd en gebeitst, zijn de buitenwanden schoongemaakt en weer in de was gezet, is de noodtrap met de hogedrukspuit weer grijs in plaats van groen. Dakgoten zijn schoongemaakt, er is bestraat, geharkt, gesjouwd met stenen, er is hout gekliefd en opgestapeld. Allemaal werk waar anders maanden over gedaan zou worden! Ruim de helft van de mannen deed aan Ramadan en mochten dus ook geen eten of drinken. “We hebben ze wel kunnen overtuigen dat zij wel met ons pauze mochten nemen, ook al zouden ze niets nuttigen” aldus een woordvoerster van de Stormvogels. “Er zijn mooie gesprekken geweest tussen de Nederlandse vrijwilligers en de Noodopvangmannen. We zagen veel talent en kunde. Wat een mooie verrijking!”

“Aan het eind van de NLDoetklusdag hebben we een mand met lekkers meegegeven voor de Iftar, zodat we ook de Ramadanners met eten konden bedanken, zoals we ook bij de andere vrijwilligers hadden gedaan in de vorm van een heerlijke lunch. Dit werd dankbaar aangenomen. Ze vonden het een eer om bij ons te mogen helpen.” Na afloop heeft het bestuur en de klusploeg geëvalueerd met coördinator Ad Tholhuijsen over de inzet. Allen zijn van mening dat hier een vervolg uit kan komen; met kleine groepjes en gerichte (gespecialiseerde) klussen waar men hun kennis en ervaring uit het thuisland kan inzetten.

“Wat was dit een mooie dag!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen