Lisa Wildeboer schrijft autobiografisch boek over seksueel misbruik en mishandeling

20 mrt , 21:47 Nieuws
warrior
Op 16-jarige leeftijd werd de in Dongen woonachtige Lisa Wildeboer in 2008 seksueel misbruikt en fysiek mishandeld door een leraar van de MBO school in Zwolle waar ze studeerde. In het indrukwekkende boek ‘Warrior’ dat zaterdag 23 maart gepresenteerd wordt bij BRUNA, beschrijft Lisa haar ervaringen en de ongekende gevolgen hiervan.
Na vele jaren en therapiesessies, schrijft Lisa haar verhaal op. In het boek wordt de lezer meegenomen door de perioden van het misbruik, de mishandelingen, de diepe dalen en de kleine lichtpuntjes tijdens de behandelingen. “Ik heb het deels voor mezelf opgeschreven ter verwerking, maar zeker ook voor lezers die zich in mijn verhaal herkennen, opdat ze gaan inzien dat het niet hun schuld is, zoals ik jarenlang dacht, en dat ze hulp gaan zoeken."
“Ik heb een paar verkrachtingen expliciet uitgeschreven. Ik vind dit belangrijk, omdat veel mensen er geen beeld bij hebben. Je hoort het vaak in het nieuws, maar hoe misbruik daadwerkelijk ontstaat of maar blijft doorgaan, hoor je bijna niet. Ik wilde dat mensen er een beeld van zouden krijgen. Dat men begrijpt hoe heftig het is en zien hoe een dader te werk gaat. Ik kan me voorstellen dat dit lastig en indringend is om te lezen”
Dat laatste lijkt op een understatement als je het boek leest. De lezer wordt meegenomen in het proces hoe het leven van een meisje dat onbevangen de toekomst tegemoet gaat, door het herhaaldelijke misbruik van de docent volledig verwoest wordt. Je wilt het eigenlijk niet lezen, maar het verhaal en de schrijfstijl van Lisa zijn zo pakkend dat het verhaal je niet meer loslaat.
“De lezer van het boek zal zich afvragen waarom ik niet eerder aan de bel getrokken heb” vertelt Lisa. “Maar ik kon het niet, de angst voor de dader was te groot en je vraagt jezelf ook af wie dit gaat geloven. Het is haast niet uit te leggen wat er met je gebeurt als je dit meemaakt. Ik ben niet iemand die er makkelijk over kan praten. Dan sla ik dicht. Schrijven lukt me wel en vind ik ook fijner om te doen. In de therapiesessies van de afgelopen vijftien jaar kwam ik langzaamaan bij het moment waarop ik mijn verhaal aan het papier kon toevertrouwen. Het boek ‘Warrior’ is het resultaat. Het schrijven heeft me erg geholpen in mijn proces van helen. Door te schrijven ging ik terug naar hoe het begon, de therapiejaren en hoever ik gekomen ben. Het is voor mij écht een boek met een lach en een traan geworden. Verdrietig om wat mij is aangedaan, maar ook blij om waar ik nu sta.”
“Het opschrijven van mijn verhaal is eigenlijk iets wat ik al langer wilde. Mijn vriendin heeft het laatste zetje hierin gegeven door de uitgever van dit boek te benaderen. Mijn verhaal mag gehoord worden. Ik mag er zijn, mijn verhaal mag er zijn. Het hoeft geen geheim meer te zijn. Ik mag trots zijn op hoever ik ben gekomen. Ik ben een strijder. Een Warrior met uitroepteken!”
Lisa is bezig om het ‘normale’ leven weer op te pakken. “Ik woon nu in Dongen, samen met mijn vriendin, en ik heb een aantal fijne vrienden, die mijn verhaal kennen. Mijn eigen familie praat er liever niet over, maar dat is niet de juiste weg. Stilhouden helpt niet.”
De presentatie van het boek ‘Warrior’ van Lisa Wildeboer is zaterdagmiddag 23 maart om 14.30 uur bij BRUNA. Vanaf dat moment is het boek daar te koop.
warrior2