Raad geeft groen licht voor sloop Noorderpoort: nieuwe bestemming nog niet bekend

Foto:

Het doek is definitief gevallen voor het gebouw van basisschool De Noorderpoort. Als alles meezit is nog voor de zomervakantie het gebouw gesloopt en is de Noorderpoort verleden tijd.

De gemeenteraad gaf gisteravond groen licht voor de sloop van het gebouw voor een bedrag van € 150.000. Wat er op die plek komt is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dat de plek worden voor het nieuwe IKC De Biezen of er komen woningen op die locatie. Begin volgend jaar wordt een besluit genomen over de definitieve bestemming.

Door: Bernadette Klerx

Begrip
De gemeenteraad had er begrip voor dat sloop uiteindelijk de enige aanvaardbare oplossing is. Het gebouw is simpelweg in een te slechte staat. Opknappen voor een nieuwe bestemming kost bakken met geld: 1,9 miljoen; zelfs bij een opknapbeurt voor tijdelijk gebruik( bijvoorbeeld voor De Biezenkring) gaat het nog om een fors bedrag. Tel daarbij op dat er ook nog kosten gemaakt moeten worden voor veiligheidsmaatregelen om overlast en vandalisme te voorkomen, nutsaansluitingen en verzekeringen, en instandhouden van De Noorderpoort is een kansloze missie.

Nieuwe bestemmingen vielen af
De gemeente heeft overigens wel goed gezocht naar andere invullingen, zo blijkt uit het antwoord op vragen van D66. Er is serieus gekeken of De Noorderpoort ingezet kon worden als opvang voor vluchtelingen of statushouders, als school voor eerste iopvbang van anderstaligebn of als tijdelijk onderkomen voor De Biezenrking. Maar al deze mogelijkheden vielen stuk voor stuk af op de enorme kosten die ermee gemoeid zijn. Sloop is verreweg de goedkoopste oplossing, zo liet het College weten. En de raad had daar alle begrip voor.

Onderzoeken
Voor de sloop is een bedrag van € 150.000 nodig. Dit bedrag is opgebouwd uit sloopkosten ( € 94.000) en het uitvoeren van allerlei onderzoeken, zoals asbestonderzoek, bodemonderzoek en onderzoek naar flora en fauna. Die onderzoeken kosten zo’n € 56.000. Daarom kan het nog wel enkele maanden duren voordat de Noorderpoort tegen de vlakte gaat, want eerst moeten die onderzoeken zijn afgerond en geen ‘tegenvallers’ hebben opgeleverd. ’Het moment van sloop is afhankelijk van de uitkomsten van die onderzoeken. Het al dan niet aanwezig zijn van vleermuizen of andere beschermde dieren kan de planning beïnvloeden: een dergelijk risico kan oplopen tot een jaar vertraging in het slooptraject’, zo laat het College weten. ‘Als er geen bijzonderheden uit de onderzoeken komen, kan gedacht worden aan een sloop rond de zomervakantie in 2023.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen