Uit de oude doos: de strijd van de Dongenaren voor behoud van het Zomerspelenkampvuur

Foto: Gertjan Stads/Pix4Profs

dongen.nieuws.nl is deze week precies 10 jaar bezig met het dagelijks brengen van het nieuws uit Dongen. In een serie artikelen gaan we terug naar enkele spraakmakende nieuwtjes en gebeurtenissen uit het eerste jaar van deze website.

Vandaag kijken we terug naar augustus 2010, toen de gemeente Dongen, onder leiding van toenmalig burgemeester Simone Dirven, bekendmaakte dat het kampvuur , waarmee de Dongense Zomerspelen jaarlijks traditioneel afgesloten worden, dat jaar vanwege aangescherpte veiligheidsmaatregelen voor het laatst plaats zou vinden. De voormalige leiding van groep 7/8 was geschokt door deze mededeling en riep in een flyer de Dongenaren op om via dongen.nieuws.nl hun mening te geven over deze beslissing. Dongen reageerde massaal op de oproep en het resultaat mocht er zijn. Het gemeentehuis bond in en ging in overleg met de oganiserende Stichting Dongense Jeugdaad om de toekomst van het kampvuur, door het nemen van extra maatregelen, veilig te stellen.

De flyer

 

 

Bekijk hier de eerste aankondiging en daaronder de artikelen met de ingezonden reacties van de Dongense bevolking

Dongen, 16 augustus 2010 – Bij de afsluiting van de Zomerspelen zal dit jaar voor het laatst een groot kampvuur te zien zijn. Dit blijkt uit een persbericht van de gemeente Dongen waarin uitgebreid wordt ingegaan op veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat de afsluiting ook dit jubileumjaar weer een bijzonder feestelijke wordt. (voor het hele persbericht klik hier). Er worden dit jaar in verband met het 50-jarig bestaan extra veel bezoekers bij de afsluiting verwacht; voor de gemeente een reden om extra alert te zijn op de veiligheid rondom dit evenement.

Het feit dat het kampvuur van dit jaar de laatste is betekent wel dat hiermee één van de meest bijzondere en oudste tradities van de Zomerspelen verdwijnt. Een bijzonder stukje nostalgie beleeft zijn einde.  Rolf Rombouts, voorzitter van de organiserende Stichting Dongense Jeugdraad wist dat deze maatregelen op komst waren, maar betreurt het wel: “het is erg jammer dat jarenlange tradities door aangescherpte regelgeving moeten verdwijnen”. Hij begrijpt echter ook het dilemma van de verantwoordelijken: “een gemeentebestuur moet zich ook houden aan de richtlijnen die gesteld worden vanuit allerlei regionale en landelijke instanties”, aldus Rombouts.

“Gelukkig mogen we de jubileumeditie nog traditioneel afsluiten. Daarna hebben we een jaar om te bedenken hoe we het in 2011 gaan aanpakken. Dan moeten we onszelf de vraag stellen wat het belangrijkste is om de Zomerspelen af te sluiten: een kampvuur – maar dan op een andere locatie – of de intieme sfeer van De Bergen” Genoeg uitdaging dus voor de creatieve breinen van de Stichting Dongense Jeugdraad. Eerst echter genieten van de Zomerspelen 2010!

De reacties van de Dongenaren (klik op de artikelen):

De mening van Dongen – deel 1

De mening van Dongen – deel 2

Reacties vanuit de politiek

Het resultaat: Mogelijk toch kampvuur bij afsluiting 51e Zomerspelen

Reacties