Honderden reacties kampvuurkwestie, ook politiek reageert

Dongen, 27 augustus 2010 – Een week na het uitdelen van de flyer “Geen kampvuur meer?…Wat vindt u ervan?” zijn er inmiddels honderden reacties binnengekomen. In de rubriek “uitgelicht” op deze website kunt u de wat meer uitgebreide reacties lezen (klik hier en hier). Daarnaast zijn er honderden Dongenaren die gereageerd heben op de digitale petitie “het kampvuur moet blijven”. Ook de Dongense politiek heeft gereageerd; hieronder vindt u de reacties van  een groot deel van de partijen.

Dongen, 27 augustus 2010 – Een week na het uitdelen van de flyer “Geen kampvuur meer?…Wat vindt u ervan?” zijn er inmiddels honderden reacties binnengekomen. In de rubriek “uitgelicht” op deze website kunt u de wat meer uitgebreide reacties lezen (klik hier en hier). Daarnaast zijn er honderden Dongenaren die gereageerd heben op de digitale petitie “het kampvuur moet blijven”. Ook de Dongense politiek heeft gereageerd; hieronder vindt u de reacties van  een groot deel van de partijen.

De mening van het CDA:
In stand houden kampvuur moet lukken! Overleg is noodzakelijk. Bij een kampvuur zoals bij de Zomerspelen gaat de veiligheid van onze kinderen boven alles. In het verleden is gebleken dat de leiding van de Zomerspelen samen met de leden van de vrijwillige brandweer deze verantwoording goed weten te dragen. Immers in het verleden is het kampvuur een enkele maal niet doorgegaan in verband met o.a. aanhoudende droogte en daar is door alle betrokken Dongenaren met begrip op gereageerd.

Het is de taak van onze vrijwillige brandweer om het kampvuur in goede banen te leiden; een taak die ze vanuit de gemeenteraad hebben gekregen bij de afspraken rond de regionalisering van de brandweer. De z.g. “Couleur locale” waar de raad op heeft aangedrongen en waar de vrijwillige brandweer al jaren enthousiast de schouders onder zet !

We zijn als CDA fractie van mening dat er eerst overleg nodig is tussen politie, brandweer en de leiding van de zomerspelen als er redenen zouden om het kampvuur in de toekomst niet meer toe te staan. Maar we zij ook van mening dat er binnen een dergelijk overleg de bereidheid moet zijn om gezamenlijk een oplossing te vinden om het kampvuur voor de toekomst te behouden! Dat moet lukken!

Andre Vonk
Fractievoorzitter CDA
Betrokken bij Dongen

De mening van de Volkspartij Dongen:

In ons verkiezingsprogramma pleit de Volkspartij voor een blijvend flexibele houding van de gemeente Dongen, als het gaat om faciliteren van evenementen, zoals de Zomerspelen! Wij vinden als partij dat binnen de gestelde veiligheidsregels de gemeente zich moet inspannen om de Zomerspelen in zijn huidige vorm te behouden. Het afsluitende kampvuur is onlosmakelijk verbonden met de Zomerspelen, logisch dus dat de gemeente zich hiervoor maximaal inspant. Er moet bezuinigd worden, er zijn aanscherpingen vanuit de veiligheidsregio en de inzet van de brandweer wordt door de regionalisering mogelijk beperkter. Maar met zoveel vrijwilligers en bereidheid vanuit de bevolking om mee te werken aan het instandhouden van het kampvuur, moet het lukken om in de toekomst te kunnen blijven genieten van deze originele afsluiting van een grandioze zomerspelenweek!

René Jansen,

Fractievoorzitter Volkspartij Dongen

 

Vurige wens van de PvdA:

Dongen en de Zomerspelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook Dongen, de Zomerspelen én het kampvuur. Door het 50-jarig jubileum was het feest dit jaar extra groot. Bestuur, (hoofd)leiding en andere vrijwilligers zijn maanden bezig geweest om er een fantastisch jubileumjaar van te maken. Het was voor hen dan ook een koude douche om in de werkweek te horen dat dit het laatste kampvuur zou worden. Geen gelukkig moment van communiceren! Natuurlijk vind ook de fractie van de Partij van de Arbeid dat veiligheid voorop staat. Maar er zijn ontzettend veel oplossingen te bedenken waardoor het kampvuur ook de komende 50 jaar als grandioze afsluiting van de Zomerspelen door kan gaan. De PvdA spreekt dan ook de vurige wens uit richting het college om het besluit terug te draaien!

Fractie PvdA Dongen,
Willem Ebbers en Eline van Boxtel-Pullens

 

VVD-fractie vraagt burgemeester om opheldering

Dongen, 30 augustus 2010 – In een brief aan burgemeester Simone Dirven-van Aalst vraagt de VVD fractie om toelichting op het voornemen om geen afsluitend kampvuur meer toe te staan vanaf de Zomerspelen in 2011. De VVD onderschrijft in deze brief dat veiligheid een groot goed is, maar mist de afwegingen met de achtergronden bij het voornemen. Lou Huijsmans, fractievoorzitter van de Dongense VVD-fractie stelt verder dat afschaffen van het kampvuur zonder nadere toelichting een buitensporige maatregel lijkt.”Gezien het diepgewortelde “cultureel” gebruik van het afsluitende kampvuur is een stevige en heldere onderbouwing van uw besluit voor de Dongense VVD noodzaak. Daarom verzoeken wij u uw voornemen, zoals in de media gepubliceerd, toe te lichten”, aldus de brief

 

SP afdeling Dongen

Van coalitiepartij  SP is geen officiele reactie gekomen. In zijn nieuwe weblog op www.dongen.sp.nl reageert wethouders Roovers echter wel op de kwestie: “Over het kampvuur in de Bergen moeten we het nog maar eens goed hebben. De afsluiting verliep gisterenavond weer fantastisch. Wat een happening! Gezien de ovationele steun voor de oproep van Geert Koppes om de traditie van het kampvuur in stand te houden, moeten we dat nog maar eens goed met de Jeugdraad bespreken. Vanzelfsprekend moeten we daarbij de veiligheid vooropzetten.”

 

Van het Democratisch Podium (DP) is nog geen reactie ontvangen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen