Zomerspelen zonder kampvuur?……De mening van Dongen…..

Vorige week maakte de gemeente Dongen in een persbericht bekend dat het afsluitende kampvuur van de Zomerspelen dit jaar voor de laatste maal plaatsvindt (lees het volledige persbericht hier). Dit in verband met aangescherpte veiligheids-maatregelen. dongen.nieuws.nl is benieuwd wat u ervan vindt dat jarenlange tradities het soms af moeten leggen tegen de steeds strenger wordende regelgeving. Vind u het terecht dat de veiligheidmaatregelen in het belang van het aanwezige publiek steeds strenger worden of vind u dat ook dat zijn grenzen heeft?

Vorige week maakte de gemeente Dongen in een persbericht bekend dat het afsluitende kampvuur van de Zomerspelen dit jaar voor de laatste maal plaatsvindt (lees het volledige persbericht hier). Dit in verband met aangescherpte veiligheids-maatregelen. dongen.nieuws.nl is benieuwd wat u ervan vindt dat jarenlange tradities het soms af moeten leggen tegen de steeds strenger wordende regelgeving. Vind u het terecht dat de veiligheidmaatregelen in het belang van het aanwezige publiek steeds strenger worden of vind u dat ook dat zijn grenzen heeft?

Stuur uw mening naar [email protected] o.v.v. “kampvuur” en uw mening wordt geplaatst in de rubriek “de mening van Dongen.

——————————————————-

Beste Dongenaren / Zomerspelenfans,

Kampvuur in de Bergen moet blijven: als ik op mijn gevoel afga dan zeker wel, ik ben iemand die van tradities houdt en het liefst nieuwe in het leven roept.

Met veel plezier heb ik de maquette van het kampvuur in de Bergen voor de tentoonstelling gemaakt. (is nu nog in de bibliotheek te zien) Een geweldige traditie.

Maar als leiding en hoofdleiding heb ik in de loop der jaren wel vaak mijn hart vastgehouden, niet alleen voor het vuur maar ook voor de plek waar je bent: de Bergen.

Het is er niet overzichtelijk. We leven in een veranderende wereld waarin mensen soms rare dingen doen. Ik denk maar even terug aan de Dodenherdenking op de Dam. Paniek heb je zo. Als er iets gebeurt, wil een ouder naar zijn kind(eren). Dan krijg je het niet geregeld met een vriendelijk verzoek of mensen een meter naar achter willen gaan om ruimte te creëren voor hulpdiensten.

Een kampvuur als afsluiting moet echter wel blijven. Voor mij is de discussie dan ook niet: wel of geen kampvuur in de Bergen maar waar houden we op een veilige plek wel een kampvuur als afsluiting?

Toen ik gisteravond bij 5-6 achter het CambreurCollege liep, had ik bij die plek al een goed gevoel: wijd, groots, overzichtelijk, meerdere uitgangen zijn te creëren. Zeker haken en ogen maar toch ook een plek waar veiligheid meer gewaarborgd kan worden. Er zullen zeker nog meerdere mogelijkheden in Dongen zijn die onderzocht kunnen worden. Ik zou een oproep willen doen om een goede alternatieve plaats te zoeken.

Groet van GeelHart

(Gerard Jansen)

—————————————————————–

Beste redactie en mede-Dongenaren,

 Ik heb de vraag aan mijn kinderen voorgelegd: wat vinden jullie van de zomerspelen zonder kampvuur? Noortje zei: ik vind het stom! Het is veel spannender met kampvuur! Desirée zei: echt dom! Dat kampvuur hoort er gewoon bij!

Max zie: het gaat al zoveel jaren goed! Waarom mag het dan nu ineens niet meer? Waardeloos! Ik sluit me daar helemaal bij aan! Zomerspelen zonder kampvuur? Echt niet! Kortom: lieve burgemeester, maak de kinderen van Dongen blij en gun hen het jaarlijkse kampvuur!

Marleen Trommelen

——————————————————-

Kampvuur moet blijven als de veiligheid te duur wordt zou het sieren als de twee wethouder hun 20 % daarvoor op offeren?

Met vriendelijke groet,

Ria van den Berg

——————————————————–

“het kampvuur moet blijven”.
Doe 50 eurocent bij het deelname geld erbij,dat met 1800 kinderen,is er extra geld voor beveiliging!
Paula Faro.

——————————————————-

Het kampvuur hoort bij Dongen
Dongen is toch trots op onze Zomerspelen en daar hoort het kampvuur absoluut bij. Het is al jaren traditie en het is perfect geregeld door de organisatie en brandweer. Als het alleen om de veiligheid zou gaan kan het zeker nog jaren doorgaan. Er worden nu ook geen onnodige risico’s genomen.
Kees en Jo Diepstraten

—————————————————-

Wij vinden dat het kampvuur moet blijven! Belachelijk dat een jaren lange traditie gestop wordt. En Waarom????????????????? In mijn ogen zijn de gronden waarop onzin. En wanneer er droogte was werd er iom brandweer altijd een alternatief gevonden. groet familie van gils

—————————————————–

Hoi
Wij vinden dat het kampvuur echt moet blijven.
Het is een geweldige afsluiting van een te gekke week.
Groetjes Zoë, Mats en Hanneke

——————————————————

Het kampvuur is het mooiste moment van de zomerspelenweek en moet zeker blijven!!! Al die jaren is het steeds strak georganiseert en hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. Er is steeds flink wat ruimte tussen de kinderen en het vuur, de brandweermannen letten goed op en ook kun je in de Bergen alle kanten op weg als dat onverhoopt zou moeten. Ik spreek hier ook namens mijn moeder, die helaas zoals veel ouderen in Dongen, niet in het bezit is van een computer.

Henriette van Kuijk

——————————————————-

Hallo,

HET KAMPVUUR MOET BLIJVEN!!!!

1 keer in het jaar is het zover.
1 keer 1 week lang zomerspelen.
1 week plezier voor de kinderen.
1 keer een kampvuur.
1 woord voor de Zomerspelen GEWELDIG!!!!!!

Ik heb alles bijna in 1 woord kunnen uitdrukken. Maar waarom nu het kampvuur moet staken vind ik niet normaal. Het hoort gewoon bij de zomerspelen. Dan moet de gemeente maar de bomen een keer goed snoeien zodat er niks kan gebeuren.
Veiligheid staat voorop. Maar plezierige kinderen vind ik belangrijker.!!!

Groetjes Melissa van Loon.

——————————————————–

Ik vind dat het kampvuur moet blijven. Ik woon mijn hele leven in Dongen en
weet niet anders dat er met de zomerspelen een kampvuur is. Behalve met heel
slecht weer en te erge droogte. Werd altijd goed opgelost. Maar een
zomerspelen afsluiten is toch het kampvuur. Het is het mooiste wat er is bij
de kinderen en volwassene. Dit blijf je je hele leven herineren.

Fam. van Bragt

——————————————————–

Ja!! Het kampvuur moet blijven.

Het is een jarenlange traditie die altijd goed is verlopen en waar de kinderen naar uitkijken. Ook altijd goed georganiseerd: petje af daarvoor! Aangescherpte veiligheidsmaatregelen?!????!?? Zijn we dan niet eens meer in staat om een veilig kampvuur te maken??? Denken we de kinderen iets te leren om het dan maar niet meer te doen? Uit angst dat er misschien iets verkeerd zal gaan? Wat speelt angst toch vaak een grote rol in dit veilige Nederland (waar geen oorlog, vulkaan uitbarstingen, vloedgolven, tornado’s etc.zijn) Laten we ons door angst leiden (ik ken het hoor!)? Of laten we de kinderen zien dat we ‘mans’ genoeg zijn om een veilig kampvuur te maken. (een idee is misschien het wat minder hoog te doen dan voor degenen die bang zijn dat er wat verkeerd gaat). Hieronder nog een mooie uitspraak: Met vriendelijke groet: Ingrid Jenkins.

Fear is only powerful when you are trying to escape it.

Turn to fear, and say: Yes, come now, I am ready.

You will see how fearful fear is.

It is not to be found.

Gangaji
———————————————————

L.S,

Het kampvuur als afsluiting van de zomerspelen moet zeker blijven.

Ik kan mij voorstellen dat het een risico is de doorgang naar de St Josephstraat te blijven gebruiken. Deze toegang en uitgang kan op vrijdag worden afgesloten. Als een ieder dan zijn fiets bij het zwembad neerzet is dat veiligheidsrisico beperkt.`Ik ben trouwens wel benieuwd naar de aangescherpte veiligheidsmaatregelen, gelden die alleen voor de Bergen, het vuur, het vochtgehalte van het aanwezige groen, de aantallen bezoekers. Wat is de onderbouwing van deze beslissing? Ben benieuwd naar de onderbouwing en wil best meedenken voor een oplossing (alternatief).

Groet en succes met de Aktie,

Gertjan Visse

———————————————————-

Geen kampvuur meer als afsluiting van de Zomerspelen? Dat kan echt niet! De keren dat er wegens droogte een alternatief kampvuur was gaf al een ontevreden gevoel, laat staan dat er nooit meer een kampvuur is. Ik snap dat de gemeente dit besluit genomen heeft gezien de calamiteiten die in Nederland hebben plaatsgevonden zoals Apeldoorn en de Dam. Maar ik ben van mening dat dit besluit vooral genomen is op basis van angst. En dat is jammer. Ik heb al een paar goede oplossingen voorbij zien komen: de bossen in de Bergen snoeien, algeheel rookverbod, geen stoelen en banken meer de Bergen in, desnoods kampvuur op Wilhelminaplein (stort maar een paar kuub zand voor een mooie kuil). Ik wil dan ook de gemeenteraad van Dongen vragen deze alternatieven in overweging te nemen zodat mijn zoontje, wanneer hij over 4 jaar mee mag doen, net zo kan genieten van het afsluitende kampvuur als zijn papa en mama destijds als kind en leiding hebben gedaan

Judth Noordanus-de Hoogh

———————————————————-

graag wil ik mijn mening geven over het afsluitend moment van de zomerspelen nl. het kampvuur in de bergen. Ik heb begrepen dat de gemeente Dongen het besluit heeft genomen om het afsluitend moment in de bergen met kampvuur per 2011 te beeindigen. De reden hiervan zijn mij niet bekend maar ik ga ervan uit dat omwille van veiligheidsredenen het niet langer op deze locatie te realiseren valt. Graag had ik in de media de onderliggende argumenten vernomen. Ik weet dat de overheid na eerdere festiviteiten ( hoek van holland en Duisburg) hun veiligheidsprogramma’s onder de loep hebben genomen en dat veiligheidsprogramma zijn aangepast. Ik ben van mening dat verscherpte regels gemaakt worden ten gunste van de veiligheid van de burger. Doch ben ik van mening dat het kampvuur (met in achtneming van de veiligheidsregels) niet moet worden beeindigd. Dongen zo groot, met zoveel mogelijkheden en zoveel mensen die bereid zijn de veiligheid te garanderen, moet instaat zijn een locatie te vinden waar 1800 kinderen en hun ouders een afscheid van de zomerspelen mogen beleven waar Dongen trots op kan zijn !!

Graag wil ik meedenken over een geschikte locatie!
Met vriendelijke groet,
Inge Smans

———————————————————–

alle kinderen kijken altijd heel erg uit naar het kampvuur, het kampvuur moet blijven!!!
c.otjes

———————————————————-

Het Kampvuur van de Zomerspelen!!! Een traditie die natuurlijk moet blijven. De hele week zijn de kinderen bezig met de elementen die al eeuwen oud zijn : Aarde, Water en Vuur. En voor de aarde kun je het het zand van de Bergen nemen, of de modder van een leuk spel of het gras waar de kids op zitten en spelen. Water in het kanaal, om even van af te koelen, voor de ranja of je glaasje fris of wat gewoon met bakken uit de hemel valt of door de brandweer op het kampvuur gespoten wordt.
En dan naturlijk het VUUR!!
Het vuur van het spel van 1800 kinderen en de 300 man leiding. Het vuur van de zon maar vooral: de hitte van het kampvuur. Dat je verwarmt . Dat de kinderen imponeert, verbaast, ontzag inboezemd en wat zorgt voor een enorme saamhorgheid en een gezelige sfeer. Een vuur is iets wat heel diep in ons menszijn wortelt. Een kampvuur dat was al eeuwen terug de basis van ons bestaan. En al 50 jaar is dat kampvuur heel veilig van opzet in Dongen. Een diepe kuil, rondom brandweer, je kunt aan alle kanten heel snel weg. Er staat 300 man leiding op en een speciale stookploeg. Er wordt geen alcohol geschonken. Er staan duizenden ouders gezellig bij elkaar. Er is geluid en verlichting Die supersfeer wil de gemeente Dongen ons afnemen? Kom op zeg! Dat gaat echt nergens over! Ik kan geen enkel argument bedenken waarom dat kampvuur na 50 probleemloze jaren weg zou moeten!
Floris Winkelman , Dongen

———————————————————–

hierbij wil ik jullie steunen om het blijven van de afsluiting van de zomerspelen met het geweldige kampvuur wat voor heel Dongen zo kenmerkend is aan een geweldige week voor de mensen en kinderen uit Dongen.
groeten en succes van Anja de jong

——————————————————

Het kampvuur moet blijven. Het kampvuur is onlosmakelijk verbonden met de Zomerspelen. Een goede
traditie die moet blijven.

Christ Timmermans

—————————————————-

Elk kind kijkt de HELE WEEK uit naar vrijdagavond,
naar de afloop van de verhalen en dat MACHTIGE VUURSPEL.
altijd is het goed gegaan, een goed team met brandweermannen bij de hand.
( die ook uitkijken naar deze SUPERAVOND )
KOM OP MENSEN VAN DE GEMEENTE, JULLIE ZIJN TOCH OOK KIND GEWEEST !!

Petra

—————————————————–

Het kampvuur moet NATUURLIJK blijven; een écht kampvuur is veel NATUURLIJKER dan een alternatief.

E. van den Bosch

——————————————————

Zo’n traditie mogen ze de kinderen en het publiek niet afnemen.

Ronn Buijs

——————————————————-

Ik wil even mededelen dat het kampvuur van de Zomerspelen moet  blijven. Ik vind dat het kampvuur hoort bij de zomerspelen en we  hebben dit al 50 jaar lang gedaan en nu komen we er pas achter.

Groeten Sten.W

——————————————————–

Geen kampvuur meer als afsluiting van de Zomerspelen? Dat kan echt niet! De keren dat er wegens droogte een alternatief kampvuur was gaf al een ontevreden gevoel, laat staan dat er nooit meer een kampvuur is. Ik snap dat de gemeente dit besluit genomen heeft gezien de calamiteiten die in Nederland hebben plaatsgevonden zoals Apeldoorn en de Dam. Maar ik ben van mening dat dit besluit vooral genomen is op basis van angst. En dat is jammer. Ik heb al een paar goede oplossingen voorbij zien komen: de bossen in de Bergen snoeien, algeheel rookverbod, geen stoelen en banken meer de Bergen in, desnoods kampvuur op Wilhelminaplein (stort maar een paar kuub zand voor een mooie kuil). Ik wil dan ook de gemeenteraad van Dongen vragen deze alternatieven in overweging te nemen zodat mijn zoontje, wanneer hij over 4 jaar mee mag doen, net zo kan genieten van het afsluitende kampvuur als zijn papa en mama destijds als kind en leiding hebben gedaan.

———————————————————

Natuurlijk moet het kampvuur blijven. Een traditie die 50 jaar zonder problemen is verlopen. Kan de gemeente haar energie in wat nuttiger zaken steken? Volgens mij zijn er nog genoeg andere problemen in de gemeente, die serieus aangepakt dient te worden. Als de burgemeester en haar dienaren niets beters weten te verzinnen, is mijn naam en adres bekend bij de redactie.
mvg

Corne

———————————————————

De huidige coalitie van de gemeente Dongen is volgens mij tegen ons rijke verenigingsleven. Ze willen al geen MFC. Er mag geen kampvuur. Straks mag er niets meer. Ik zeg: Als ze geen VUUR willen, dan kunnen ze VUUR krijgen!

Met vriendelijke groet,
Raymond

———————————————————-

Het kampvuur moet blijven.

Alweer een mooie traditie naar de knoppen vanwege de betutteling van rijk en/of gemeentes.

Fam. van der Poel

———————————————————-

Het kampvuur moet blijven!! Dat staat als een paal boven water!
M.vr.gr.
Peter Verharen
TIP
Het is misschien wel een idee om als organisatie van de Zomerspelen een spetterend alternatief te bedenken voor het traditionele kampvuur.
Want tijden veranderen en verordeningen e.d. worden strenger. Verder kan het kampvuur om reden van droogte of regen wel eens niet doorgaan. Dan is het toch wel fijn als je iets anders “pakkends” achter de hand hebt!
Dus………. maar in 1e instantie strijden voor behoud van het kampvuur!

———————————————————-

ik kijk nu al uit naar vrijdag!!! tel de dagen en nachtjes af.

ilse
———————————————————–

Het is hartverwarmend om al die reacties van mede-Dongenaren te lezen m.b.t. dit heilloze voornemen van de gemeente. Uiteraard zijn wij ook tegen dit belachelijk verbod. Eén ding is in ieder geval duidelijk! Het vrijwilligersvuur binnen onze gemeente zal in ieder geval altijd fel blijven branden! Geen gemeentebestuur die dat kan blussen! Wordt het langzamerhand geen tijd om die ongebreidelde regeldrift in ons steeds kneuteriger en killer wordend land ’n halt toe te roepen?

Laat alsjeblieft wat meer warmte toe in ons steeds kouder wordend kikkerland!

Als we niet oppassen slaan onze regelneven en -nichten nog verder op hol en worden bijvoorbeeld:
– alle horecagelegenheden gesloten die Brand bier verkopen en
– wordt verliefdheid verboden! Er mocht eens een vonk overspringen tussen twee mensen. Levensgevaarlijk!!

Een warme en vurige groet van

Toon & Erny Ligtenberg.

———————————————————

Beste gemeente Dongen,
Als kind vond ik het kampvuur van de zomerspelen prachtig. Daar keek je dan al een hele tijd naar uit..samen wachten tot de vlag vlam zou vatten, een mooi symbolisch einde van de zomerspelen..ieder jaar weer. Ontzettend jammer zou het zijn, als de kinderen van nu deze traditie niet meer kunnen meemaken.
Vandaar deze mail: het kampvuur moet zeker blijven!
Groeten, M IJpelaar Dongen

——————————————————–

stoeltjes thuislaten zal het nog veiliger maken. doet ze zich dan iets voor, kun je er gewoon door. verder heb ik alle vertrouwen in de brandweer die ik altijd nog volop aanwezig heb zien zijn.
kampvuur moet blijven!!!!!
miranda

——————————————————–

De afsluiting van de zomerspelen zonder kampvuur kan ik me NIET voorstellen. wie wil er nu het afschaffen van deze traditie op zijn naam schrijven. Ik kan me voorstellen dat de veiligheidsregels moeten worden aangescherpt. De veiligheid van de kinderen en toeschouwers staat voorop. Wellicht is aanpassing van de locatie ook een optie.

Hans Biemans.

——————————————————–

Het kampvuur ter afsluiting van de Zomerspelen in de Bergen blijft natuurlijk de mooiste plaats en we willen dat graag zo houden. Maar wanneer de veiligheid niet meer gewaarborgd kan worden , is het mogelijk toch de moeite om naar iets anders uit te kijken. Scouting de Stormvogels biedt hun vuurkorf aan ( de grootste van Dongen met 2,5 meter doorsnee voorheen de achterkant van een tankwagen) de Zomerspelen indien besloten mocht worden uit te wijken naar een andere locatie. Heb jullie in ieder geval een veilige stookplaats met de mogelijkheid van het plaatsen van de boom met de vlag. Want een ding is zeker het kampvuur moet blijven.
Johan Baijens namens de stofjassenclub Scouting de Stormvogels

——————————————————–

Beste betrokken Dongenaren,
Wij hebben een brandend verlangen dat het kampvuur moet blijven. Het is één van de kroonjuwelen van de Zomerspelen die niet verloren mag gaan!! Succes met de actie!!
Met vriendelijke groet,
Lora van Wijk,
Lars, Martijn, Maureen en Eric Kemmeren

——————————————————–

Beste Dongenaren,

Natuurlijk moet het kampvuur blijven, waar dat maakt niet uit.
Heb je het over de zomerspelen dan heb je het over het kampvuur.

Wij kijken er ieder jaar weer naar uit.

groetjes Fabiënne, Lucas en Mathijs van Haperen

——————————————————-

Ik ben van mening dat er teveel tradities verloren gaan. Het kampvuur moet blijven!!!!

Bea Brouwer

——————————————————–

Het kampvuur ter afsluiting van de Zomerspelen moet blijven, dit is het hoogtepunt van de week voor de kinderen!! Kan het (na 50 prima verlopen jaren) niet meer in de Bergen, dan moet daar toch een alternatieve locatie binnen Dongen voor gevonden kunnen worden (het Wilhelminaplein bijvoorbeeld)!

Met vriendelijke groet,

Tanja Ansink

——————————————————–

Hé, hoorde ik dat nou goed? het laatste kampvuur? hoezo laatste kampvuur, wanneer was het laatste kampvuur eigenlijk? ik kan me alleen nog maar ‘alternatieve’ kampvuren herinneren, omdat het echt kampvuur niet doorging vanwege droogte, regen of andere meteorologische klachten.
Elke keer bij zo’n alternatief kampvuur vond ik het weer jammer dat er geen echt kampvuur kwam, maar steeds wist de organisatie van de zomerspelen voor een minstens gelijkwaardige vervanger van het kampvuur te zorgen. Enerzijds een reden om te denken dat het dus niet zoveel uitmaakt dat er na dit jaar sowieso geen kampvuur meer zal zijn; er zal namelijk echt wel weer een fantastische nieuwe vorm voor de jaarlijkse afsluiting van de zomerspelen worden gevonden. Anderzijds verdienen de zomerspelen elk jaar opnieuw een groots kampvuur!! voor alle inzet en creativiteit en gewoon omdat het een mooie traditie is.
Voor mij en vele andere Dongenaren, is het verbieden van het kampvuur tijdens aankomende zomerspelen een onbegrijpelijke bestuurlijke maatregel, die voorbij gaat aan alle inzet en bevlogenheid die elk jaar weer door vele vrijwilligers in de zomerspelen wordt gestoken. Maar goed, niet te snel geoordeeld; want iets kan onbegrijpelijk zijn omdat je het niet eens bent met de achterliggende (be)reden(ering) of, omdat je die achterliggende reden in zijn geheel niet kent of niet goed is uitgelegd. Dus in alle eerlijkheid lijkt het mij niet meer dan logisch even op zoek te gaan naar de beweegredenen achter het kampvuurverbod:
Het eerste resultaat in mijn zoektocht is bemoedigend. In de Nota integrale veiligheid van de Gemeente Dongen staat dat leefbaarheid en veiligheid inspanning van iedereen vraagt en dat ontwikkeling van (concreet) beleid volgens een zes-stappen model zou moeten verlopen (informatieverzameling, probleemanalyse, voorstellen prioritering, opstellen plan van aanpak, implementatie en evaluatie).
Daarnaast wordt er voor het slagen van beleid een aantal kritische succesfactoren genoemd: samenhangend en gestructureerd samenwerken, goede communicatie en toewijding van betrokken partijen. Toch mooi dat onze Gemeente daar serieus over na heeft gedacht en er zelfs een hele nota aan heeft gewijd. Alleen hoe zit dat dan precies met die nota? die nota is slechts geldig tot 2007, omdat deze dan geëvalueerd zal worden. Die evaluatie is vervolgens echter niet meer terug te vinden.
Hoe zit het dan met het zes-stappenmodel? Uit alle informatief die ik nu heb gevonden zou je kunnen opmaken dat in ieder geval is voldaan aan fase 4 en 5 (opstellen plan van aanpak en implementatie), beiden verpakt in een persbericht. Hoe daarbij aandacht is geweest voor (een goede) communicatie en samenwerking met de alle betrokken partijen wordt daarin niet duidelijk. Overigens lijkt me intussen de Dongense bevolking ook een belangrijke partij, gezien het groot aantal protesten, maar goed dat was van te voren misschien niet zo duidelijk. Een uitwerking van de andere processtappen heb ik niet terug kunnen vinden.

Het tweede resultaat in mijn zoektocht naar beweegredenen is een persbericht van de gemeente Dongen. Bijzonder persbericht wat mij betreft als je het ziet als berichtgeving over het kampvuurverbod; er wordt gesproken over veiligheid bij het kampvuur in die zin dat het ‘het ook gevaarlijk kan zijn wanneer er niet voorzichtig mee wordt omgesprongen”. Lees die zin nog eens tien keer en vraag je zelf (of de Gemeente) eens af voor welke situatie deze zin niet opgaat?
Vervolgens wordt in het persbericht een aantal maatregelen aangekondigd (strenge controle op alcoholgebruik in de openbare ruimte en de afsluiting van het kampvuurterrein tot 18.30 uur), die er voor moeten zorgen dat het kampvuur van dit jaar, dat waarschijnlijk wegens het 50 jarig jubileum extra bezoekers zal trekken, probleemloos zal verlopen.
In de laatste zin van het persbericht wordt vervolgens gemeld dat dit jaar het kampvuur voor de laatste keer zal plaatsvinden. Daarbij worden vervolgens geen argumenten meer genoemd en blijft deze lezer achter met een boel vragen.

Want waarom wordt er nu vanaf volgend jaar geen kampvuur meer gehouden?
– gelden de veiligheidsrisico’s die de gemeente dit jaar koppelt aan een hoge opkomstverwachting, de komende jaren automatisch opnieuw? en zo ja? waarom kunnen er dan dit jaar wel afdoende maatregelen getroffen worden en komende jaren niet meer?
– is de gemeente wellicht een gedeelte van de beweegredenen vergeten te communiceren met alle belangrijke partijen? of is van te voren wellicht te weinig stil gestaan bij de impact van dit besluit voor de Dongense bevolking, en heeft de gemeente de Dongense bevolking daarmee niet als belangrijke partij aangemerkt. In dat geval lijkt het me zinvol dat de Gemeente alsnog goed met alle belangrijke partijen communiceert wat er nou precies besloten is en wat daar de beweegredenen van zijn.
– of heeft de organisatie van de zomerspelen zelf al eerder een prachtige- andere vorm voor de afsluiting van de zomerspelen gevonden en is er helemaal geen sprake van een kampvuurverbod? In dat geval kan ik niet wachten tot volgend jaar en ben ik razend nieuwsgierig!!!!!!
In ieder geval mis ik een beredenering: bij een goede beredenering (en communicatie) kan ik me waarschijnlijk uiteindelijk wel neerleggen, ook al ben ik het er niet mee eens. Een besluit dat niet onderbouwd lijkt te zijn, zal nooit mijn goedkeuring krijgen.

O ja, en voor de duidelijkheid: IK WIL EEN KAMPVUUR!!!!!!!!!!!!!
Martijn Verhagen

———————————————————-

Dan wordt het vrijdagmiddag tijdens de zomerspelen en begint ieder jaar weer één van de grootste huzarenstukjes van de week. Alle locaties worden opgeruimd en vanuit alle hoeken van Dongen wordt materiaal naar de Bergen toegebracht met maar één doel: opbouwen voor de afsluiting van een geweldige week. Het draaiboek voor die activiteit zou de gemeente eens moeten lezen, werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. Ik kan me herinneren dat in de jaren tachtig dit draaiboek vorm heeft gekregen en dat het steeds verder werd geperfectioneerd. Aan alles wordt gedacht en evaluaties van eerdere jaren worden er in meegenomen. Een belangrijk deel is weggelegd voor het uitgraven van de kuil, het plaatsen van de boom en het stapelen van het hout. Er wordt behoorlijk streng geselecteerd wat er ’s avonds op het vuur gegooid wordt. Niet alles mag en kan er op De twee kringen staan ieder jaar op dezelfde afstand van de boom en zo kan ik nog wel even doorgaan. Jarenlang ben ik zelf nauw betrokken geweest bij het kampvuur en ik kan me ook geen onveilige situatie herinneren. Veiligheid staat voorop en contact met de brandweer vooraf werkte altijd prima. Tijdens het kampvuur even overleggen met de
officier van dienst en je kon weer verder. De brandweer weet echt wel na 50 jaar hoe ze een vuur gecontroleerd aan moeten houden. De brandweer vond en vindt nog steeds dat het een geweldig leuke activiteit is om daar hun bijdrage aan te mogen leveren. Je komt er niet zomaar tussen en je moet geluk hebben dat er iemand mee stopt. De plaats is zo weer ingevuld. Een traditie moet je in ere houden en niet op deze wijze om zeep helpen. Als er teveel groen is moet dat gesnoeid kunnen worden. Daar wordt het gebied de Bergen echt niet minder door. Zo’n unieke lokatie voor een kampvuur is in Dongen niet zomaar te vinden. Het is te hopen dat de gemeente zich realiseert dat ze een verkeerd besluit hebben genomen en dat ze in goed overleg met de zomerspelen het kampvuur gewoon door laten gaan. En als het dan toch doorgaat denk ik dat de opperstoker er geen problemen mee heeft als voor één keer onze burgemeester het vuur aansteekt. We zullen zien in 2011…..

Jan Wouters

——————————————————

Onze privé-mening:

Binnen ons gezin zijn we unaniem van mening dat de jaarlijkse afsluiting van de zomerspelenweek met een kampvuur moet blijven bestaan. Al decennia lang is dit een traditie, een unieke gebeurtenis op een unieke plek binnen Dongen.

We kunnen ons voorstellen dat de veiligheidsregels moeten worden aangescherpt, of dat er in jaren met extreme droogteperiodes geen kampvuur plaatsvindt. De veiligheid van de kinderen en toeschouwers staat voorop. Ook mag het natuurgebied geen extreme schade oplopen, want het blijft een mooi historisch plekje bosgebied, dat niet verloren mag gaan. Dus wat ons bretreft: ‘het kampvuur moet blijven’!

De mening van de Volkspartij Dongen:

In ons verkiezingsprogramma pleit de Volkspartij voor een blijvend flexibele houding van de gemeente Dongen, als het gaat om faciliteren van evenementen, zoals de Zomerspelen! Wij vinden als partij dat binnen de gestelde veiligheidsregels de gemeente zich moet inspannen om de Zomerspelen in zijn huidige vorm te behouden. Het afsluitende kampvuur is onlosmakelijk verbonden met de Zomerspelen, logisch dus dat de gemeente zich hiervoor maximaal inspant. Er moet bezuinigd worden, er zijn aanscherpingen vanuit de veiligheidsregio en de inzet van de brandweer wordt door de regionalisering mogelijk beperkter. Maar met zoveel vrijwilligers en bereidheid vanuit de bevolking om mee te werken aan het instandhouden van het kampvuur, moet het lukken om in de toekomst te kunnen blijven genieten van deze originele afsluiting van een grandioze zomerspelenweek!

René Jansen,
betrokken vader
Trotse Dongenaa
Fractievoorzitter Volkspartij Dongen.

——————————————————-

Verbaasd was ik bij het lezen van de verrassing die de gemeente geeft aan de zomerspelen bij het 50 jarig bestaan van de zomerspelen. “Geen kampvuur meer in de bergen na dit jaar” In mijn ogen een wel zeer onvriendelijk tijdstip om dit net voor het jubileum kenbaar te maken. Het kampvuur dat zo hoort bij de zomerspelen!

Een traditie dat jong en oud samen brengt om een heerlijke vakantieweek voor de kinderen gezamenlijk af te sluiten. Een vakantieweek die in het hele gezin, in hele families meebeleefd en op de voet gevolgd wordt, om dan op vrijdagavond allemaal samen het groots af te sluiten bij HET KAMPVUUR in de bergen! Het zou wel heel erg jammer zijn als dat iedereen wordt afgenomen.

Natuurlijk staat de veiligheid van iedereen, bij een dergelijk evenement, voorop.

Daar zal iedereen het over eens zijn. Daar is de afgelopen 50 jaar ook altijd oog voor geweest en als het nodig was werden er op het laatste moment creatieve oplossingen bedacht. In de hoop dat het jaar daarop het kampvuur weer wel zou kunnen doorgaan. Dit besluit getuigt van weinig creativiteit! Het is makkelijker om het kampvuur meteen af te schaffen dan naar mogelijkheden te zoeken om het kampvuur toch door te laten gaan. Ik zou de gemeente willen vragen om net zo creatief, ondernemend en zorgvuldig te zijn in het nemen van hun besluit als de mensen bij de zomerspelen. Want zij zijn nog steeds in staat en besluiten ieder jaar opnieuw om, met aanpassingen waar nodig aan de tijdsgeest, ontwikkelingen in de maatschappij, weersomstandigheden etc., voor 1800 kinderen een geweldige vakantieweek te organiseren, gestoeld op de traditie van 50 jaar zomerspelen. Iets waar ik grote bewondering voor heb! Laat dit voor de gemeente een voorbeeld zijn en een uitdaging zijn om hun besluit terug te nemen en samen met organisaties en mensen uit de gemeenschap te zoeken naar een mogelijkheid om HET ZOMERSPELEN KAMPVUUR te behouden voor de vele duizenden inwoners van Dongen die hier elk jaar zo naar uitkijken.Ik hoop dat iedereen dan ook weer kan genieten van het zomerspelen kampvuur 2011!

Els van Geffen
—————————————————–

HET KAMPVUUR MOET BLIJVEN
Dit is een jarenlange traditie die niet weg te denken is! Laat het kampvuur blijven, maar dan op het Wilhelminaplein, we moeten natuurlijk ook aan de veiligheid van die 1.800 kinderen denken!
Toon, Rian Verbunt

—————————————————

Waarom meteen afschaffen? Wordt dit ons nu ook ontnomen? Er zijn toch voldoende maatregelen te verzinnen om het kampvuur te houden in Dongen???

Mvg, P. de Kort

—————————————————-

Beste allemaal,
Onlangs vernam ik in de media, dat er een einde komt aan het jaarlijkse kampvuur bij de afsluiting van de Zomerspelen. Waarom stoppen? Door aangescherpte veiligheidsmaatregelen? Waarom kan het kampvuur niet blijven bestaan, maar dan in een light-versie:

– Zo kan de meters-hoge paal met Zomerspelenvlag misschien worden vervangen door een lagere paal/paaltjes

– Het kampvuur kan minder groot worden gestookt

– Er kan minder benzine op het vuur worden gegooid door de stookploeg

– Absoluut rookverbod in de Bergen

– Kinderen wat verder van het vuur zetten

Met een beetje brainstormen zijn er ongetwijfeld voldoende veiligheidsmaatregelen te verzinnen, zodat het kampvuur kan blijven bestaan! Want zeg nou eerlijk: bij het afsluiten van de Zomerspelen hoort een kampvuur.

Met vriendelijke groeten,

Wilco van Loon

—————————————————–

Begrip voor de situatie, veiligheid, vergunningen en gemeente, begrip begrip begrip.
KAMPVUUR VAN DE ZOMERSPELEN IS EEN BEGRIP, AL 50 JAAR. Dus gemeente, veiligheid en vergunningen, heb begrip!! en handen af van het kampvuur
suzanne kokx (oud 7-8 leiding)

——————————————————

Ik ben faliekant tegen het besluit om de traditie van het afsluitend kampvuur te beëindigen. Als men de veiligheid voor 100% wenst te garanderen, dan kan er dus niets meer georganiseerd worden waarbij een grote groep mensen bijeen komt.

Wim Sprangers

Dongen

——————————————————-

Het kampvuur moet blijven

Ouders van nu waren kinderen van toen en praten nog steeds over de zomerspelen met het grote kampvuur dit mag niet verloren gaan

Jaap Kruijssen

——————————————————–

Het kampvuur moet blijven…….

… is op zich een statement dat luid en duidelijk genoeg is voor elke Dongenaar.

Toch denk ik dat het fair is om als één van de initiatiefnemers voor dit appèl aan het gevoel voor redelijkheid en gezond verstand bij de Gemeente Dongen een toelichting te geven. Dongen onderscheidt zich volgens mij als gemeente op een aantal belangrijke punten in positieve zin van alle andere gemeenten in de wijde omtrek (en misschien wel in heel Nederland) :

een bloeiend en veelzijdig verenigingsleven
de optochten met Carnaval
de Zomerspelen
het Oranjeparkfestival

Het zijn voor mij (maar ongetwijfeld ook voor vele anderen) wezenlijke argumenten om juist hier te willen wonen en mee te willen denken en doen. Ik ben persoonlijk al meer dan een kwart eeuw gewend dat het bedrijfsleven en de publieke instanties in en rond Dongen volop en vanuit overtuiging meewerken om dit soort unieke vrijwillige initiatieven, verworvenheden en tradities de ruimte te geven en te behouden. Het mag worden beschouwd als ons immaterieel erfgoed.

Ik vind ook dat de organisatoren van bovengenoemde activiteiten en jaarlijkse evenementen bij voortduring blijk geven zeer verantwoordelijk om te kunnen gaan met zaken als veiligheid en openbare orde en hierbij continu de afstemming en het overleg zoeken en voeren met de Gemeente en andere relevante officiële instanties.

Hoe is het dan na 50 jaar mogelijk dat de Gemeente eenzijdig en overhaast publiek maakt dat de Zomerspelen dit jubileumjaar voor de laatste keer zullen worden afgesloten met een kampvuur in de Bergen?

Graag doe ik een beroep op iedereen die maar enige invloed heeft of kan aanwenden om ervoor te helpen zorgen dat goede initiatieven en beproefde en zeer waardevolle traditionele evenementen de steun en de ruimte (blijven) krijgen die ze verdienen. Terug naar de mentaliteit van “ja, mits” in plaats van “nee, tenzij”.

Dank en vriendelijke groet,

Marc Dorenbosch

———————————————————

Door alle “gevaarlijke” dingen uit het leven te halen, leef je misschien langer, maar niet leuker.
DE FIK ERIN ! ! !
Paul Kokx

———————————————————

We willen dat het kampvuur met de zomerspelen door moet blijven gaan

Alleen met extreme droogte niet. Het is de afsluiting voor elk kind

Alz. J fens

———————————————————

het kampvuur moet blijven
het is al 50 jaar zo en daar gaat het uiteindelijk om voor ons en de kinderen en daarom vinden wij dat het moet blijven
mvg fam. weterings

——————————————————-

Het kampvuur moet blijven! Het kan toch niet zo zijn dat uitgerekend in dit
jubileumjaar wordt besloten dat dat niet meer mogelijk is. Met elkaar kunnen
we best verantwoordelijk zijn voor een veilig, ordelijk en vooral gezellig
kampvuur als prachtige afsluiting van de zomerspelen!

Linda Verbunt

——————————————————–

Natuurlijk moet het kampvuur blijven; zonder kampvuur is een zomerspelen geen zomerspelen meer!

Jack Schellekens

——————————————————–

Beste Mensen (van de oud leiding)
Het is compleet van de gekke dat zoiets i.v.m.de veiligheid in de toekomst verboden gaat worden. Als na een lange droogte periode zoiets afgekondigd wordt is dat te begrypen. Maar in nederland slaan we door U dient na de rood witte linten afgezet gebied U paspoort te laten controleren vervolgens U schoenen uit te doen , na dat dit voor U goed is verlopen Moet U verklaren geen rookwaren of lucifers by U te hebben, nadat deze verkaring is ondertekend in 3voud mag U het terrein betreden met in achtneming van de algemene plaatselyke politie verorderingen.
VEEL pezier rond het kampvuur
THOMAS VERBUNT

——————————————————–

Deze schitterende traditie moet behouden blijven.

Dan maar op een andere plek !

Peet de Brujn

———————————————————

Het kampvuur moet blijven!!!! Jammer hoor dat jullie zo iets moois gaan verbieden. Alle kinderen kijken hier naar uit en genieten hier enorm van. Het verloopt ieder jaar weer prima. Het kampvuur was iets waar Dongen trots op kon zijn. Voor mij maar vooral voor alle kinderen hoop ik dat de gemeente Dongen toch nog een keertje dit opnieuw wil gaan bekijken of er toch nog een oplosssing te bedenken valt hoe het veilig, maar toch nog door kan gaan. Monique Loonen -Oomen

———————————————————-

Het kampvuur moet blijven.
Het kampvuur en de zomerspelen horen bij elkaar.
Zonder kampvuur zijn het geen zomerspelen. Wij hebben geweldige herinneringen aan het kampvuur. Laat deze echte dongense traditie niet verloren gaan.
Laat ons zomerspelen allemaal met elkaar met kampvuur en wat daar allemaal bij hoort.
fam. Deijkers

——————————————————–

Het kampvuur moet blijven, ’t is al 50 jaar. Waarom nu afschaffen. Waarom moet in Dongen alles verdwijnen en traditie’s verloren gaan.
M Maas.

——————————————————–

L.S.
Helaas zien we dit fenomeen, van aangescherpte veiligheidsmaatrgelen, de laatste 10 jaar steeds meer. Het is een overspannen reactie na de ‘Volendam brand’ en de ‘Vuurwerkramp’ in Enschede. De overheid wil de burger, good by good, beschermen tegen rampen en mogelijke andere calamiteiten. Mijn inziens is de reden eigenlijk vals. Geen (overdreven) bezorgdheid vanuit de overheid voor het welzijn van haar burgers, maar een angst voor aansprakelijkheid.
Deze Zomerspelen worden nl gehouden onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Dongen. De gemeente kan en wil deze verantwoordelijkheid niet dragen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Het is ‘laf’ van de gemeente om deze traditie te gaan verbieden. Maar, de waarheid gebiedt te zeggen dat ook wij burgers hieraan schuldig zijn. Wij eisen van de overheid een veilige plek om te leven. Calamiteiten moeten zo veel mogelijk worden uitgesloten en ‘mogen’ niet gebeuren. Toeval en domme pech passen niet in ons huidige woordenboek. Hoe vaak roepen wij burgers de overheid niet ter verantwoording als er iets gebeurt waarbij slachtoffers vallen. Vandaar dat het standpunt van de gemeente te verdedigen valt.
Echter, ik geloof als de organisatie van de Zomerspelen met de gemeente om de tafel gaat zitten, er een oplossing kan komen. Te denken valt aan een kampvuur, op een andere locatie en op kleinere schaal. Ook zou er – op vrijwillige basis – aan de brandweer gevraagd kunnen worden om een blusauto achter de hand te houden.
Met vriendelijke groeten,
Wim van Loon
’s Gravenmoer

———————————————————

Hallo,

Het kampvuur in de Bergen is onlosmakelijk verbonden met het afscheid van de zomerspelen.  Met zijn allen kijken hoe de vlammen langzaam de  vlag proberen te pakken. Sentimenteel, het  bezorgt je gewoon kippenvel. Dát is pas het definitieve einde van een spannende week. Vele duizenden mensen kijken hier jaarlijks naar uit
en dat moet zo blijven. Brandveiligheid? Een flinke snoeibeurt van het groen in de Bergen zou een mogelijke oplossing zijn. Het is niet juist om nu voor jaren een beslissing te nemen. Laat de  brandweer jaarlijks beoordelen of het veilig is
gelet op extreme droogte enz. Kortom, hou een historisch evenement in leven!!!!

Thomas Bernard

———————————————————

Geen kampvuur meer?

Op 16 augustus jl werd via de website van de gemeente Dongen kenbaar gemaakt dat dit de laatste afsluiting van de zomerspelen is met een kampvuur.

Als het aan dit college ligt komt er een einde aan 50 jaar traditie.

Dongen mag trots zijn dat zij een organisatie in hun midden hebben die elk jaar in staat is om de 1800 kinderen een week lang te vermaken en dat zo’n kleine 10.000 mensen naar de afsluiting komen kijken. Zonder veel problemen zijn de afgelopen 50 jaar, als het weer dit toeliet, de zomerspelen afgesloten met een kampvuur. Kon men de veiligheid, vanwege het weer, niet garanderen werd voor een geweldig alternatief gezorgd. Nu komt plotseling onze gemeente dat dit het laatste kampvuur is vanwege de veiligheid. Of dit de echte reden is, of dat er andere belangen meespelen,wie zal het zeggen?

In ieder geval is het moment van communiceren uiterst ongelukkig gekozen. Men had ook kunnen wachten tot dit 50 jarig jubileum achter de rug was waarna men in gesprek had kunnen gaan met de organisatie. Veel Dongenaren hebben de gemeente geel laten kleuren echter de gemeente komt met de mededeling dat er volgend jaar geen kampvuur meer mogelijk is. Met mij zijn veel Dongenaren het niet eens met het voorstel van de gemeente Dongen en hopen dat deze traditie voor blijft bestaan.

Met vriendelijke groet

Michel Speltie

———————————————————-

Beste Simone Dirven-van Aalst en Wethouders,
50 Jaar kampvuur en nu wordt het afgeblazen waarom??????? Als het om de dichtheid van de bossen is dan wordt het weer HOOGTIJD dat er gesnoeid wordt.
Veiligheid??????  Er zijn veel vrijwillige brandweerlieden aanwezig.
Vluchtwegen ten over!!!!!!!!!! Dus wat houd jullie nog tegen om het kampvuur niet door te laten gaan voor de komende jaren.
Succes leden van de Zomerspelen. Adriaan.

———————————————————-

Erg jammer voor een evenement dat al jaren zo goed wordt georganiseerd en in alle veiligheid afspeelt. Het is te gek dat hier zomaar vanwege verordeningen een eind aan moet komen. Wel kan ik me voorstellen dat alle betrokkenen weer eens goed om de tafel te gaan zitten om de aangetrokken veiligheidseisen eens onder de loep te nemen en kijken hoe het wel kan !!
Irma Hartmans

———————————————————-

wij als fam vinden dat het kampvuur moet blijven. als dit ivm veiligheid niet meer kan in de bergen moet er een andere ( veilige) lokatie komen . ZOMERSPELEN ZONDER KAMPVUUR IS ALS EEN VETERSCHOEN ZONDER VETER

Fam. van Gool

———————————————————–

Geen kampvuur meer in Dongen, i.v.m. aangeschrerpte veiligheidsmaatregelen?
Hoe hebben ze dat dan de laatste 49 jaar gedaan? Naar mijn weten zonder persoonlijke ongelukken, is het toch altijd goed gegaan. Laat ze dan Dongen op een andere manier veiliger maken. Ik kan legio manieren bedenken, maar daar ligt de gemeente Dongen niet wakker van. Haal de charme van zo’n fantastische weekafsluiting niet weg. Ik heb het zelf 6 jaar, mee mogen maken, [ de laatste zo’n 38 jaar geleden] maar bij mij staan ze nog in mijn herinnering gegrift.
Vriendelijke groet. Koen de Ruijter

———————————————————–

Dat kunnen ze toch niet maken, geen kampvuur meer. t is altijd goed gegaan waarom zal t in de toekomst dan niet meer lukken. Het hoort er gewoon bij ,net zo als de kleuren geel en zwart de kleuren van de zomerspelen zijn, is t kampvuur de afsluiting van een geweldige week.  Het is al 50 jaar goed gegaan, dus kan t de komende 50 jaar ook zonder ongelukken gebeuren.
Jongens hou t kampvuur in stand.
vriendelijke groet Miranda de Ruijter

———————————————————–

Lijkt me duidelijk.

Het is jammer dat er een beslissing genomen wordt, waarschijnlijk door een ambtenaar werkzaam op het gemeentehuis in Dongen, maar niet woonachtig in Dongen. Heeft hier geen verleden en heeft er geen idee van wat Zomerspelen betekent voor Dongen en haar inwoners. Vervolgens jammer dat het bestuur van deze gemeente zo’n beslissing goedkeurt. Ik heb -tig kampvuren meegemaakt in de Bergen, net zoals vele andere Dongenaren, en ik heb werkelijk nog NOOIT een gevaarlijke situatie meegemaakt. De betreffende ambtenaar zou iets meer vertrouwen mogen hebben in zijn collega’s van de vrijwillige brandweer……

Met vriendelijke groet,

Lisette Veenstra

———————————————————–

Hallo,
Het kampvuur moet zeker blijven.
Er is in de afgelopen xx jaren helemaal NIETS fout gegaan. Waarom moet het nu ineens worden verboden? Echt weer iets van de ambtenarij……………
Groet
Joep

————————————————————

Waarom het kampvuur niet houden op het Wilhelmina plein, in ieder geval veiliger en meer ruimte. Lijkt mij veiliger dan in het bosgebied De Bergen, als daar iets gebeurt en de paniek slaat toe kan men geen kant uit. Ik kan onze Burgemeester Simone Dirven geen ongelijk geven , want als er ondanks de goede veiligheid maatregelen
alsnog iets gebeurt dan komt de schuld toch bij haar te liggen. Verder wens ik iedereen een fijne Zomerspelen week toe en dat dit nog jaren mag blijven bestaan.
Leo van den Noort

————————————————————

Geachte GEMEENTE,
Wat is de aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te passen?
Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd, dat het nu ineens niet meer mag?.
Heeft onze gemeente ons en die duizende kinderen de afgelopen jaren dan in zulke onveilige omstandigheden gebracht door dit toe te staan? Het is wel eenvoudig om iets te verbieden op grond van ??zulke??(welke??) argumenten. Het zou u sieren om in de Dongense Zomerspelengedachte die maatregelen zodanig te nemen, dat het feest voor de kinderen wél door kan gaan. Weet u wel hoeveel vrijwilligers(uren) jaarlijks worden gestoken in dit unieke festijn, dat alleen in Dongen in zo’n omvang mogelijk is?? Stel de kinderen en deze mensen niet teleur en span u ook eens extra in…………..
Sjef Ypelaar 

————————————————————–

HET KAMPVUUR MOET BLIJVEN !

Het slaat vandaag in als de bliksem !
Een zomerspelen zonder kampvuur !
Al jarenlang is het kampvuur onlosmakelijk verbonden met de zomerspelen.
Wat jammer dat nu juist bij de 50e zomerspelen de mededeling wordt gedaan dat dit jaar het laatste hartverwarmende kampvuur zal branden. Met zijn allen samen rond het kampvuur, wat een saamhorigheidsgevoel ! Laat dit alsjeblieft niet verloren gaan. En zeg nou zelf, in Dongen doen we dingen samen toch ?

Linda de Kort

—————————————————————

Natuurlijk moet het kampvuur blijven. Deze bijzondere manier om de zomerspelen af te sluiten vergeet niemand meer uit zijn kinderjaren. Voor onze kinderen moet dit ook zo blijven!!
Birgit de Jong
—————————————————————

Van alle tradities die Dongen heeft ga je uitgerekend die met de meest
positieve, warme, vriendelijke uitstraling verwijderen???
Hier snap ik nou niks van.

Moniek van Alphen

—————————————————————

Het is belachelijk dat er vanaf vogens jaar geen kampvuur meer mag zijn.
Fam van Loon

—————————————————————-

Het kampvuur moet blijven!!!!! Het is al die jaren goed gegaan!

Paula Winters

—————————————————————–

Wat zou het jammer zijn wanneer er besloten wordt dat er definitief geen kampvuur meer plaats gaat vinden ter afsluiting van de zomerspelen. Tijdens de week van de zomerspelen heerst vaak een bepaalde spanning of we het droog houden of niet. In de omgeving van Dongen zal de site Buienradar.nl gedurende de zomerspelen veel vaker dan normaal bezocht worden.
In hetzelfde perspectief zie ik ook het kampvuur. Is het te droog gebleven gedurende de geweldige week van de zomerspelen, dan is het normaal dat uit veiligheidsoverwegingen besloten wordt dat het kampvuur geen doorgang kan vinden. Natuurlijk is dat dan erg jammer, maar het mooie weer heeft dan een grote bijdrage geleverd aan de speelpret van de Dongense jeugd. Om nu een beslissing te nemen voor de toekomst of het kampvuur nog wel kan in deze maatschappij is iets geheel anders aan de hand:  De Dongense Brandweer is opgeslokt door Brandweer Midden Brabant. Wanneer de instanties groter worden, gaat dat ten koste van de flexibiliteit.
Lang leve 2010! Konden we de klok maar 50 jaar terug draaien, want dan hadden we de komende 50 jaar in ieder geval nog kunnen spreken over het fenomeen KAMPVUUR. Het wordt er allemaal niet leuker op!
Beste Brandweer Midden Brabant, laat zien hoe flexibel je bent en maak je hard voor behoud van een stuk historie ter afsluiting van een uniek evenement. Waar elders tref je zoveel uitgelaten kinderen bij elkaar ondersteund door vele vrijwilligers. Daar kan uw steun toch niet ontbreken?
Met vriendelijke groet,

Ivar Klerkx

Sandra Klerkx-Jonk

—————————————————————–

Ongelooflijk dat de Zomerspelen niet meer afgesloten mogen worden met een traditioneel kampvuur. De organisatie, in samenwerking met politie en het enthousiaste brandweerkorps, is mijns inziens goed in staat de brandveiligheid te waarborgen. Calamiteiten, zoals bij de Dodenherdenking op de Dam, zijn absoluut niet te voorkomen. Als je de lijn doortrekt zou je, op basis van dit incident, ook geen grote bijeenkomsten kunnen organiseren. Dus ook geen massale afsluiting van de Zomerspelen! Ik besef terdege dat toestemming voor een dergelijk kampvuur een grote verantwoordelijkheid legt op de schouders van B&W. Alle jaren is het goed gegaan en bij extreme omstandigheden (zoals grote droogte) is in wijsheid besloten om geen kampvuur te houden.

Ik hoop dat deze beslissing door B&W alsnog wordt heroverwogen cq. wordt terug gedraaid. De Zomerspelen en het afsluitende kampvuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Ad de Jong (deelnemer aan de 1e aflevering van de Zomerspelen!!)
—————————————————————–

Goeie actie. Het kampvuur moet zeker blijven. Je kan alles wel afschaffen. Er zijn voldoende veiligheidsmaatregelen mogelijk om dit 100% veilig te kunnen houden. Desnoods geen vuur van 4 meter hoog maar bv maar 2 meter hoog, of geul graven met water erin, mogelijkheden genoeg.

Succes

B. Binnekamp
——————————————————————

Geen kampvuur meer?
De burgemeester moet ook verantwoording durven nemen. Zoals er talrijke vrijwilligers zijn om de kinderen te begeleiden, zullen er vast en zeker ook talrijke vrijwilligers zijn om de veiligheid van de kinderen te bewaken.
Hier moet toch een oplossing voor te vinden zijn???
A. Kimenai

——————————————————————-

Natuurlijk moet “het Kampvuur”blijven !!!!!
Een zomerspelen zonder kampvuur is als een toetje zonder slagroom !!!!!!
Al die regeltjes en eisen tegenwoordig , ik wordt er helemaal simpel van.
Ik vond Dongen altijd erg vooruitstrevend in veel opzichten,wat valt me dit nou vies tegen zeg! Al die jaren heb ik me nog niet 1 keer onveilig gevoelt tijdens het Kampvuur. Het was alleen maar genieten, vooral van al die kinderoogjes gericht op de vlammen. Want zeker voor die kleintjes is het natuurlijk “Super Spectaculair”.
Kom op Dongen; Laat dit vuurtje nu eens gewoon branden!!
Een warme groet van,
Angela Roovers, moeder van Kas&Stef (trouwe Z.S. deelnemertjes)

——————————————————————–

Mijn naam:

Silvester van Baaren

Torenstraat 34

5104 GG DONGEN

Mijn mening:

Het kan niet zo zijn dat met slechts 1 pennestreek een einde gaat komen aan een traditie die al meer als 50 jaar voortduurt. Eerst is het geen kampvuur.

En dan? Volgend jaar algeheel verbod voor het betreden met meer als 10 man van de bergen? Is dit nou stemmen trekken? Of probeert iemand stemmen weg te kapen ten koste van een ander? We zijn nu met meerder partijen in een coalitie. Het moet toch wel een keer lukken om iedereen dezelfde kant op te laten kijken en wel de goede. Het kampvuur moet blijven!

—————————————————————–

Als afsluiting van de Zomerspelen vind ik dat het kampvuur daar moet blijven. Als de aangescherpte veiligheidsredenen nu voor de Gemeente Dongen argument zijn om dat te veranderen: Wat is er dan in het verleden aan veiligheid tekort geschoten?? Is de aanwezigheid van de brandweer ook niet meer afdoende? Ik wens de leiding en alle vrijwilligers succes met deze spontane, terechte aktie.
Vriendelijke groet
Corné Brok

——————————————————————–

“HET KAMPVUUR MOET BLIJVEN”
Jammer dat alles zo volgens de regels moet vanwege de veiligheid. De brandweer is er toch altijd bij. En bij droogte of storm zijn jullie toch zelf altijd voorzichtig genoeg om het kampvuur te vervangen voor iets anders. Ik hoop dat het kampvuur gewoon tot in lengte der dagen kan blijven bestaan bij het afsluiten van de zomerspelenweek! Veel succes met deze aktie!
Vriendelijke groet,
Karin Ariëns

———————————————————————

Het kampvuur in Dongen is in mijn ogen altijd al veilig verlopen, dus waarom zou dat nu niet meer gaan? Met vuur moet je altijd uitkijken, maar als je ziet hoe goed ze dat bij de zomerspelen doen kan dat toch niet fout gaan? Er is brandweer aanwezig, EHBO, er staan mensen om het kampvuur heen, de kinderen zitten op een veilige afstand. Hier in Dongen doen we dingen samen, dat is de slogan van Dongen.
Maar de gemeente denkt van niet en beslist zelf maar even dat het kampvuur na vrijdag nooit meer gehouden mag worden, zonder dat te overleggen met de mensen die er elk jaar ook echt bij zijn.

Thomas Kimenai

———————————————————————-

Natuurlijk moet het kampvuur in de Bergen van de zomerspelen behouden blijven !!!!
Een 50 jarige geweldige puur nature traditie ga je toch zo maar niet beeindigen.
Als reden wordt door de gemeente gegeven dat beeindiging moet in verband met aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Ik heb er alle begrip voor dat een kampvuur alleen mogelijk is als het op een veilige manier kan. Afschaffen vind ik wel een heel gemakkelijke en nodeloze oplossing !!!! Beter is om als gemeente alles in het werk te stellen om een kampvuur te kunnen laten houden en daarbij alle mogelijke veiligheidsregels toe te passen. Al jarenlang zet onze vrijwillige brandweer zich met hart en ziel in voor een veilig verloop. Al dagen ervoor wordt de grond en omgeving vochtig gehouden. Bij regen of te grootte droogte wordt er altijd al een alternatief verzorgd. Een echt kampvuur hoort erbij. De kinderen kijken er naar uit. Neefjes en nichtjes die niet in Dongen wonen en familie komen er speciaal voor naar Dongen om ook deze speciale dongense zomerspeelsfeer mee te mogen maken. Er zullen best wel leuke ideeen zijn om het op een andere manier te doen maar doe deze er dan naast, zingen doe je bij een kampvuur omgeven door een natuurlijke omgeving. Aan de inzet van onze vrijwillige brandweer zal het zeker niet liggen dus gemeente zet nog maar eens een tandje bij om deze geweldige traditie nog jarenlang te laten voorduren.
Ik wens alle betrokken Dongenaren die het initiatief to behoud van het kampvuur hebben genomen alle mogelijke succes. Ervan uitgaande dat aan de wens van vele Dongenaren door de gemeente en haar vertegenwoordigers eens niet voorbij wordt gegaan !!!!! , groet ik u vriendelijk, M. Maas.

———————————————————————— 

hallo mijn naam is karin ligtenberg
ik en mijn ouders vind het echt belachelijk dat het kampvuur moet stoppen dat is al jaren zo en het hoort gewoon bij de zomerspelen
ik heb alle jaren mee gedaan ben nu 20 en ik keek altijd uit naar het kampvuur
en dat brengt de mensen hier in dongen ook samen dat mag niet verloren gaan
dan zetten ze maar meer brandweerlieden in of zo ik weet wel alles boven veiligheid maar dit kampvuur mag echt niet verloren gaan dat zou echt zonde zijn dit hoort gewoon bij de dongense zomerspelen
met vreindelijke groet karin ligtenberg

————————————————————————- 

Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen beschikken we over een afbraakcollege:
1. Centrumplan: Gaat niet door
2. Nieuwbouw MFC: Gaat niet door
3. Kampvuur ter afsluiting zomerspelen: Gaat niet door
Wat volgt

4. Intocht SInterklaas: Gaat……door?
5. Kersmarkt: Gaat …..door?
6. Lampkesoptocht: Gaat…….door?
Afbraakcollege ga aan de slag. Er is alleen nog maar afgebroken en werkelijk niets tot stand gebracht.

E. Hendriks

—————————————————————————–

Ik vind het vreemd dat de burgemeester eerst voorop in de krant staat te verkondigen dat ze er trots op is dat de traditie van de zomerspelen zo in ere gehouden wordt. En dat ze vooral de vele vrijwilligers en het bedrijfsleven hierbij benoemt die zorgen dat deze spelen ieder jaar weer een succes zijn en worden zonder dat er iets aan de veiligheid wordt afgedaan.
Nu krijgen we dan te horen dat wegens de veiligheid het kampvuur dit jaar voor het laatst is. In mijn beleving mist ze nu de plank volledig, dit is dus weer politieke bemoeienis, achterkamer politiek. Eerst met je gezicht strak in de plooi in het nieuws staan en dan achterbaks de klapper van de zomerspelen afschaffen.
Heeft dit niet te maken dat de brandweer regionaal is gegaan en nu zitting heeft in Waalwijk waar de commedant niks heeft met de zomerspelen????????
Of is het ook weer een bezuiniging, zoals het parttime gaan werken van wethouders en dan toch het volle krijgen middels een wachtgeldvergoeding??????
Dorus Spijkers

————————————————————————

Al jaren is dit de grootse afsluiting van deze geweldige week en nu na al die jaren wordt er ineens moeilijk over gedaan. En als je dan de Dam als voorbeeld gaat stellen dan gaat ergens iets heel erg mis. Als of Dongen in aanmerking gaat komen voor een terreur aanslag of iets als op de Dam.  En hier werken we niet met drang hekken en kun je aan alle kanten weg. Als ze het veiliger willen maken moeten ze eerst eens een verbod instellen voor al die tafels en stoeltjes bij het kampvuur en mischien eens iets gaan doen om te zorgen dat het alleen toegankelijk is voor Dongenaren en niet voor heel de omgeving ook al gun ik iedereen dit geweldige feest.

Lia van Gorkum

————————————————————————-

“Ik heb het stukje net gelezen, ONGELOFELIJK….
Als er iets is tijdens de zomerspelen waar heel veel nadruk op wordt gelegd is het wel veiligheid.Dat geld voor de hele zomerspelen week natuurlijk, Dat wordt ook steeds in de vergaderingen over gesproken en mee gedeeld aan de vrijwilligers, Dus iedereen weet er van, en daarnaast extra aandacht voor het kampvuur, ieder jaar gaat het daar over in de laatste vergadering die op vrijdagmiddag plaats vind voor dat het kampvuur start.. veiligheid staat voorop de samenwerking met de politie en brandweer is ieder jaar heel goed.
En de jaren dat er geen kampvuur was ik heb dat 3x meegemaakt, 2x in de bergen en 1 jaar zijn we door de regen helemaal niet na de bergen gegaan, waren toch een teleurstelling voor de kinderen ouders maar ook de leiding.
Je werkt een hele week ergens na toe en daar hoort de afsluiting met KAMPVUUR bij.
Je kon dat aan alles en iedereen merken, nee het kampvuur hoort bij de dongense zomerspelen het is niet af als er geen kampvuur is, dus handen af van het zomerspelen kampvuur….”
Ineke Blokland

—————————————————————————

Ik sluit me volledig bij de woorden van Ineke aan; zonder kampvuur is er geen “echte”afsluiting van de Zomerspelen!!

Esther

————————————————————————–

“Jammer dat het dit jaar het laatste x is van het kampvuur.

Tuurlijk staat veiligheid voorop.

Maar het is we

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen