Denk mee over de toekomst van Dongen

Foto:

Het college van burgemeester en wethouders nodigt u uit voor een belangrijk onderzoek. ,,Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening en ideeën over de toekomst van Dongen”, aldus burgemeester Marina Starmans-Gelijns.

Burgemeester Marina Starmans-Gelijns
Wat zijn de kwaliteiten van onze gemeente bij de 3 kernwaarden wonen, welzijn en werken? Welke wensen heeft u voor de toekomst? Wat mag er zeker niet veranderen en wat zou u juist liever ánders willen zien? ,,Uw opvattingen en standpunten zijn voor ons belangrijke bouwstenen voor de toekomst”, aldus de burgemeester. Het onderzoek (dat wordt uitgevoerd door GfK) begint over 2 weken. In de volgende Informatiekrant staat vermeld hoe u mee kunt doen, ook als u geen lid bent van het Inwonerpanel van Dongen. Met dit bericht willen wij u alvast informeren over het belang van het onderzoek.

Taken
Veel gemeenten in Nederland denken op dit moment intensief na over de toekomst. Gemeenten krijgen steeds meer en ook steeds zwaardere taken toebedeeld. Taken die eerst werden uitgevoerd door de provincie of nationale overheid. Hoe gaan we daar in Dongen mee om? Voor een gemeente met 25.500 inwoners is het moeilijk om die nieuwe taken zelfstandig uit te voeren. Het kabinet eist mede daarom van gemeenten met de omvang van Dongen dat er samenwerking wordt gezocht.

marina1

Toekomst
Dongen denkt na over de toekomst, met samenwerking of herindeling als 2 uitersten. Bij herindeling moet u denken aan het samengaan van 2 (of meer) gemeenten. Zoals in 1997 ’s Gravenmoer en Dongen zijn samengegaan in een grotere gemeente. Daarbij komt er een nieuwe gezamenlijke gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders. Bij samenwerking moet u denken aan het collectief oppakken en regelen van taken of dossiers. Dat kan met een andere gemeente, maar ook met een instelling of bedrijf. Kennis, ervaring en capaciteit worden zo gedeeld. Dat leidt tot minder kwetsbaarheid en meer efficiency. De gemeente blijft zelfstandig en behoudt een eigen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders.

Op dit moment werkt de gemeente Dongen op een aantal onderdelen al structureel samen. Zo worden sinds vorig jaar de gemeentelijke belastingen en -heffingen geïnd door de Belastingsamenwerking West-Brabant. Daarbij zijn ruim 10 gemeenten  betrokken.Op het gebied van ICT heeft Dongen in Tilburg een robuuste samenwerkingspartner gevonden.

Veranderingen
De toekomst vraagt om meer veranderingen. Maar voordat Dongen verregaande besluiten neemt over de wijze van samenwerking en met wie, wil de gemeente eerst van u weten hoe u de toekomst ziet. Wat vindt u belangrijk? En wat moet er in 2025 zeker nog in Dongen zijn? Een zwembad? Sportvoorzieningen? Voortgezet onderwijs? Zorgcentra? Een eigen gemeentebestuur?

Op basis van de antwoorden op dit soort vragen, kan het college nadenken over de manier waarop dat kan worden bereikt. Vervolgens kan de gemeenteraad besluiten nemen die goed zijn voor de toekomst van Dongen en de bestuurlijke en ambtelijke structuur kiezen die daar het best bij past.

Onderzoek
Daarom voert het onderzoeksbureau GfK in opdracht van de gemeente dit onderzoek uit (digitale vragenlijst). Daarbij worden betrokken: inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties. Via publicaties in de lokale media en de eigen communicatiemiddelen van de gemeente Dongen (Informatiekrant, Facebook, Twitter) wordt u op de hoogte gehouden van wanneer het onderzoek begint en hoe u ook deel kunt nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen