CDA wil meer mensen helpen met Noodfonds

14 feb 2015, 13:09 Nieuws
geld3
Het CDA is niet te spreken over de manier waarop het Noodfonds van de gemeente ingezet wordt. De partij vindt dat het fonds meer Dongenaren moet helpen die (tijdelijk) in financiële nood zijn. Ze diende daarvoor zelfs een motie in, die echter alleen de steun kreeg van het Democratisch Podium. Directe aanleiding was de puinhoop bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bij de uitbetaling van de Persoons Gebonden Budgetten (PGB).
Keihard ‘nee’
‘Ik heb de afgelopen week een aantal mensen gesproken die door de chaos bij de SVB in nood zijn gekomen. Voor sommige mensen is het PGB namelijk de enige bron van inkomsten. Die mensen hebben hier aangeklopt bij het gemeentelijk noodfonds maar hebben daar een keihard ‘nee’ te horen gekregen, omdat ze niet onder het minimabeleid vallen. Wij vinden dat we als gemeente in zulke gevallen toch moeten helpen’ aldus woordvoerder Rob Huijben, die meteen de gelegenheid aangreep om het noodfonds aan de kaak te stellen. Het is het CDA altijd een doorn in het oog geweest dat het Solidariteitsfonds opgeheven is en dat daarvoor in de plaats het Noodfonds is gekomen. Het solidariteitsfonds was voor alle Dongenaren die (tijdelijk) in financiële nood verkeerden; het noodfonds is alleen voor mensen die onder het minimabeleid vallen.
Overbodig
VVD, PvdA en Volkspartij Dongen hadden echter geen boodschap aan de noodkreet van Huijben. ‘Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen, maar ik denk dat u uw motie weer in kunt trekken, want ik lees hier net dat staatssecretaris Van Rijn heeft gezegd dat iedereen binnen 5 à 10 dagen z’n PGB krijgt uitbetaald. Uw motie is dus overbodig geworden’ zo concludeerde Ali Türkyilmaz van de Volkspartij. De PvdA en VVD sloten zich daar spoorslags bij aan.
‘Eerst zien , dan geloven’
Maar Rob Huijben was niet onder de indruk van dit nieuws. ‘Staatssecretaris Van Rijn heeft vorig jaar ook al zoveel geroepen maar er is weinig van uitgevoerd. Wat mij betreft is het ‘eerst zien, dan geloven’. Ik wil onze motie ook gewoon handhaven, want wat is erop tegen om in toekomst schrijnende gevallen voor te zijn?’. Rob Huijben kreeg de rest niet mee. De motie werd alleen ondersteund door het Democratisch Podiunm, en haalde dus te weinig stemmen om aangenomen te worden.
Keukentafelgesprekken op schema
De zogenaamde keukentafelgesprekken voor de Hulp bij Huishouden verlopen volgens schema. De gesprekken zijn op 4 februari gestart en inmiddels zijn 63 gesprekken gevoerd. De planning is dat er wekelijks 60 à 70 huisbezoeken gedaan worden. Uiterlijk 15 maart moeten alle gesprekken afgerond zijn. Dat is dus ruim voor de datum van 1 april. Dit deelde wethouder Piet Panis mee op vragen van het Democratisch Podium en de PvdA in de raadsvergadering. Na een uitspraak van de rechtbank in Groningen eind december zag de gemeente zich genoodzaakt alsnog gesprekken te voeren met mensen die deze vorm van huishoudelijke hulp krijgen.
door: Bernadette Klerx