Ingezonden: D66 kijkt kritisch naar begroting gemeente Dongen

19 nov , 17:41 D'n Ham Vandaag
geldportemonnee
Pixabay License/Jackmac34
|Ingezonden door D66 Dongen
D66 kijkt kritisch naar begroting gemeente Dongen
D66 heeft bij de afgelopen begrotingsbehandeling helder overgebracht niet echt trots te zijn op de Dongense begroting. De boodschap van het college was dat het financieel weer goed zou gaan met Dongen en er weer ruimte is om te investeren. Dat klinkt mooi. Maar het college vergeet gemakshalve te vertellen dat de begroting van de gemeente Dongen in die 5 jaar gestegen is van € 56,2 miljoen in 2019 naar € 83 miljoen nu. Het meeste daarvan is extra geld dat we van het Rijk hebben gekregen of geld dat we hebben overgehouden door het uitstellen van onderhoudswerkzaamheden. Onze schulden zijn tegelijkertijd torenhoog. Nee, D66 is niet trots en gaat niet vol vertrouwen de toekomst tegemoet. En dat komt niet alleen door onze financiële situatie, maar heeft ook te maken met de manier waarop we met onze inwoners, ondernemers, verenigingen, en samenwerkingspartners omgaan. Uiteindelijk hebben we als D66 besloten voor deze begroting te stemmen, maar het is geen overtuigende vóór stem. Het is meer een voordeel van de twijfel stem. Wat ons betreft is er nog genoeg werk aan de winkel en wij verwachten dat het college halverwege volgend jaar de boel beter op orde heeft dan tijdens deze begrotingsbehandeling.
Financiële situatie niet rooskleurig
D66 constateert dat niet de bezuinigingen ervoor hebben gezorgd dat we er nu beter voor staan. We krijgen vooral meer geld uit Den Haag. Zo hielden we alleen al ruim 3 miljoen euro over aan de opvang van Oekraïense ontheemden in 2022 en 2023. Die bedragen konden we zo naar de algemene reserve doorschuiven, maar dat is geen geld waarop we structureel in de toekomst kunnen rekenen. Bovendien hebben we nog steeds heel veel schulden. Schulden die de komende jaren alleen maar verder op zullen lopen door de nieuwbouw van de scholen. Al met al ziet onze financiële situatie er helemaal niet zo fraai uit als het college ons voorspiegelt, zeker niet als we vooruitkijken naar 2027.
Te weinig aandacht voor contact
D66 is dan ook een stuk minder trots dan het college. En dat komt niet alleen door onze financiële situatie, maar heeft ook te maken met de manier waarop we met onze inwoners, ondernemers, verenigingen, en samenwerkingspartners omgaan. Wij horen op straat namelijk te vaak van inwoners dat hun mails al maanden onbeantwoord zijn gebleven, dat ze niet worden teruggebeld, dat ze bepaalde informatie niet kunnen vinden, of te laat krijgen, en dat ze worden overvallen door besluiten van de gemeente. En diezelfde geluiden horen we van verenigingen en samenwerkingspartners. Vergunningstrajecten die veel te lang duren, waardoor evenementen in gevaar komen. Afspraken die mondeling worden toegezegd en daarna worden ontkend en planningen die zelden worden gehaald. Dit alles maakt ons op dit moment - in onze ogen- tot een zeer onbetrouwbare partner.
Moties moeten sneller worden uitgevoerd
Als je zoveel opmerkingen hebt over de begroting, dan is het in de politiek gebruikelijk dat je moties indient om zaken te kunnen veranderen. Dit jaar hebben we met elkaar afgesproken dat we die moties al bij de kadernota zouden indienen, zodat het college de ideeën vanuit de gemeenteraad al in de begroting kon verwerken. Onze fractie diende daarom bij de behandeling van de Kadernota 6 moties in, waarvan er 5 door de raad zijn aangenomen, De uitwerking van deze 5 moties hadden we, volgens afspraak, dus in de begroting terugverwacht, samen met andere moties die al veel langer op uitvoering wachten. Maar helaas, dit bleek voor de meeste moties niet het geval. Hier hebben we het college op aangesproken en we hebben het college dringend verzocht om de komende periode stevig aan de slag te gaan met alle moties die nog op de plank liggen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over het maken van een samenhangend ouderenbeleid en herziening van het mantelzorgbeleid. Maar ook om de motie uit juli 2023 ‘Bescherm jongeren tegen drugscriminaliteit’ waar tot nu toe nog niets mee is gedaan. En om het maken van lokaal beleid ten aanzien van laadpalen in Dongen.
Betaalbare woningen en meer geld voor het kunstpodium
Al met al klinken we kritisch en dat zijn wij ook. Maar ondanks dat we hadden besloten dat we deze begrotingsbehandeling niet met nieuwe moties zouden komen, hebben we uiteraard wel extra aandacht voor bepaalde onderwerpen gevraagd. Bijvoorbeeld voor het vol inzetten op woningbouw en dan met name de bouw van betaalbare woningen, maar ook voor ophoging van de subsidie voor het Kunstpodium. Zoals bekend vindt D66 het erg belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met dans, muziek en toneel, een ambitie die ook in het coalitieakkoord staat. Deze ambitie staat echter op de tocht, want ondanks onze eerdere oproep aan het college om met een aanvullend, goed onderbouwd subsidievoorstel voor 2025 voor het Kunstpodium te komen, heeft het college dit niet gedaan. Wethouder Jansen heeft tijdens de vergadering echter aangegeven dat partijen onderling hierover nog in gesprek zijn en dat hij verwacht dat deze kwestie in de eerste helft van volgend jaar vlot getrokken is. Wij vertrouwen erop dat het college, na deze geruststellende woorden van de wethouder, in 2025 alsnog met een goed voorstel komt.
Wel moties over kinderarmoede en cybercrime
Verder hebben we hebben twee moties van onze collega’s in de raad mede ingediend. Eentje ging over het verruimen van de ‘Meedoenregeling’ voor kinderen in armoede. De andere over de bestrijding van cybercrime in Dongen. Beide onderwerpen verdienen zeker meer aandacht.
Meepraten of vragen?
Wij blijven graag in gesprek met u om te horen hoe u denkt over deze onderwerpen of wat u belangrijk vindt. Meepraten kan weer op zaterdag 30 november op het Looiersplein tussen 12.00 en 14.00. Daarnaast kunt u ons altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].
d66fractie24
De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum -Camfferman.