Wederkerigheid tussen mens en natuur: bij het ontwerpen van eetbare tuinen, percelen en voedselbossen houd ik er rekening mee, zodat de balans tussen geven en nemen weer wordt hersteld.
Daarom wil ik dit keer graag de egel onder de aandacht brengen, want het gaat niet zo goed met dit schattige, stekelige beestje. Ons dichtbevolkte Nederland zorgt namelijk met alle verstening door huisbebouwing en wegen voor weinig groen en te veel avondverlichting, waardoor egels het zwaar hebben. Daarnaast kiezen veel mensen nog steeds voor een tuin met weinig tot geen groen. Dit alles tezamen maakt dat er te weinig slaapplekken zijn, er te weinig voedsel voor ze te vinden is en egels niet goed tot rust komen.
Maar, er gloort hoop aan de horizon! Met minder of geen avondverlichting in je tuin, verstoor je het biologische ritme van de egel niet. Daarnaast zorgt een groene, niet al te ‘nette’ tuin voor zowel schuil- en scharrelplekjes als voedsel voor de egel, waarmee deze bijzondere diertjes kunnen blijven voortbestaan. De egel eet namelijk eiwitrijk voedsel waaronder rupsen, wormen en insecten en als er niets anders in de omgeving te vinden is eten ze ook slakken. Deze vinden ze allemaal in je tuin,waarbij geldt: hoe ‘rommeliger’ je tuin, hoe beter voor de egel (en andere dieren).
Ook in voedselpark de Groene Long is de egel een handje geholpen. De gemeente koos ervoor om het park ’s avonds niet te verlichten, waardoor het slaapritme van de egel niet verstoord wordt. Daarnaast zijn de vrijwilligers van het park de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van twee ‘hooimijten’, die een fijn en veilig onderkomen voor de egel bieden. Ook zijn er twee egels uitgezet in het park. In mijn radiorubriek voor LangstraatFM komt vrijwilliger Adriaan hier alles over vertellen.
Wil je weten wat je zelf kunt doen om de egel een handje te helpen? Hieronder vind je een gemakkelijk ‘recept’:
Recept voor gelukkig egels:
- Met een egelhuisje of een hooimijt in je tuin, help je de egel aan een fijne slaapplek.
- Een houtwal zorgt voor een schuil- en voedselplek. Een kleine houtwal/houtstapeltje is ook mogelijk.
- Afgesloten tuinen met dichte schuttingen zorgen ervoor dat egels je tuin niet in kunnen en dus ook geen slaapplek of voedsel in je tuin kunnen vinden. Een kleine opening in je schutting zorgt voor een doorgang voor egels en doet daarom wonderen.
- Het aanplanten van veel groen en dichte struiken trekt insecten aan en helpt egels zo aan voedsel. Ook zorgt je hiermee voor een goede schuilplek voor onze schuwe vriend.
- Laat bladeren zoveel in je tuin liggen of veeg ze op een hoopje, zodat egels hierin veel lekkers kunnen vinden.
- Zorg voor een loopplankje in je vijver, zodat egels die in het water zijn gevallen, er weer uit kunnen lopen.
- Slakkenkorrels en andere vergiften zorgen ervoor dat egels sterven: gebruik ze dus niet.
- Wil je de egels bijvoeren geef ze dan geen melk, want dat is schadelijk voor ze. Zet op een afgelegen plekje in je tuin een schaaltje met kattenvoer of egelvoer en een (laag) bakje water. Zo help je egels om de winter door te komen.
Veel egelplezier!
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Over Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.45 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen. Elke eerste en derde dinsdagochtend van de maand werken de vrijwilligers aan het voedselpark. Wil je meer informatie of een keertje komen helpen? Stuur dan een mailtje naar: [email protected]