Judoexamens, iedereen is geslaagd

jul 03 , 13:42 Sport
judo241
Afgelopen week stond het teken van de judo examens. De examens vinden plaats in de Cammeleur. Dankzij de klimaatbeheersing was dit een perfect sportklimaat voor de judokas. In totaal hebben zeventig judokas examen gedaan variërend van de witte band met gele slip tot en met de bruine band. En we hebben goed nieuws, want iedereen is geslaagd!
De band die een judoka draagt is op de eerste plaats bedoeld om de judogi, ofwel judojas, dicht te houden. Naast dit doel kun je aan de band zien hoe ver een judoka gevorderd is. Er zijn in totaal 16 banden voordat je bovenaan bent. De gekleurde banden worden kyu genoemd, dit betekent klas. Je begint met de zesde kyu (witte band), dan de vijfde kyu (gele band), de vierde kyu (oranje band), de derde kyu (groene band), de tweede kyu (blauwe band) en ten slotte de eerste kyu (bruine band). Het bruine band examen is het hoogste examen wat je bij Yokoten Judo kunt doen en zoals je ziet tellen de kyugraden af richting de zwarte band (dan).
Danexemans worden afgenomen door Judo Bond Nederland. Je doet examen, net als bij Yokoten Judo, alleen zit er dan een speciale examencommissie. Je gaat eerst op voor de eerste dan, daarna de tweede dan enzovoort. De twaalfde dan is een symbolische dan-graad. Deze graad is alleen voor Jigoro Kano als grondlegger voor het judo.
judo242
Technieken die je leert bij het judo zijn opgebouwd in moeilijkheidsgraad. Technieken die je leert voor de gele band, zijn de basis voor de technieken die je leert bij de oranje band. Deze technieken zijn dan weer de basis voor technieken die je leert voor de groene band. Op deze manier leer je de technieken stapsgewijs aan. Voor de jongere judokas bestaan er tussenstapjes in de vorm van slippen. Deze slippen hebben dezelfde kleur als de banden. Op deze manier wordt het examen onderverdeeld in kleinere tussenstappen. In de laatste groepen is het hard werken. De judokas moeten technieken laten zien in het ne-waza (grondgevecht), tachi-waza (staand judo) en nage-no-kata. Het nage-no-kata is de eerste kata die door Jigoro Kano wordt ontwikkeld. De kata bestaat in totaal uit vijf series van 3 worpen die zowel met links als rechts uitgevoerd dient te worden. Het gaat hierbij om series van armworpen, heupworpen, been worpen, offerworpen op de rug en offerworpen op de zij. Hoe hoger de band, des te meer technieken je moet laten zien.
judo243