Dongen zaterdag 1 verliest onnodig van koploper

01 okt , 12:52 Sport
dongenza12425
Scheidsrechter drukt stempel op de wedstrijd.
Helaas moest Dongen de zege aan de bezoekers uit Nieuwgein laten. Wel een geflatteerde nederlaag. In een wedstrijd waarin scheidsrechter Kadir Düzdüsen duidelijk zijn stempel drukte, keurde hij twee klip en klare buitenspel doelpunten goed. Ondanks dat de grensrechter zijn vlag omhoog bleef houden, de leidsman wees gedecideerd naar de stip, maakte deze nog geen aanstalten om met de grensrechter te contacten. Zo werden de 0-2 en 3-5 simpel goedgekeurd. Dit laatste doelpunt was in een cruciale periode waarin Dongen, bij de stand van 3-4, op de gelijkmaker joeg.
Door: Piet Scheepers
De eerste helft was Dongen veel te lief voor de fysiek sterke koploper. In een overigens sportieve wedstrijd, waarin de spelers respect voor elkaar hadden, ondanks dat de scheidsrechter vreemde beslissingen nam of helemaal niet ingreep, liet Dongen zich meerdere keren aftroeven. Het team van Arne Koeman moet nog wennen aan het niveau van de 2e klasse. Dat was ook vandaag duidelijk. Op dit niveau worden onoplettendheden simpel afgestraft. Zo ook in de vijfde minuut. Uit een corner mocht de vrijstaande Tom de Klein de score bij de tweede paal openen. Dongen probeerde in de wedstrijd te komen. Het eerste gevaar kwam in de tiende minuut van de voet van Burak Erbek. Doelman Jan Smit redde met de voet.
De bezoekers mochten van Dongen het spel maken. Als het even kon, zochten zij snel de tegenaanval. Zo ook in de 26e minuut toen Parkhout vanuit een corner op hun doel de bal oppikte en er snel vandoor ging. Met vier spelers snelde de ploeg richting Dongendoel, gevolgd door een drietal Dongenaren. Het was aan de stevige Jesse Schuin om de bal van ruim 20 meter ineens in de verre hoek binnen te schieten, 0-2. Maar was dit geen buitenspeldoelpunt? Het was aan Robin de Man hierop te antwoorden. Kort na deze 0-2 zag hij een vlammend schot net naast gaan. Tien minuten later, de scheidsrechter floot nu wel voor een overtreding van Dongen, schoot Jaey Daalhuizen met zijn linkervoet vanaf de rechterkant een indraaiende bal over doelman Tom van Strien in de verre hoek, 0-3.
Bas Jansens liet zien dat ook hij dit beheerst. Zo draaide hij de bal, vanuit een corner, de 1-3 binnen. Dongen was door dit doelpunt geprikkeld en wilde meer. Eerste werd een inzet van Dyland Pedro door doelman Smit onschadelijk gemaakt. Hierna kropen de bezoekers door het oog van de naald, toen een inzet door een Parkhout verdediger van de lijn werd gekopt. Toch een aantal mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken.
Tweede helft Dongen vocht zich terug.
Joep van Overbeek werd gewisseld. Voor hem kwam Maarten Waltman. Het wachten op de aansluiting duurde niet lang. Dongen kwam via Burak Erbek snel na rust op 2-3. De ploeg van Arne Koeman rook de gelijkmaker. Weer zag Erbek zijn inzet net naast gaan. En dan valt in de 69 e minuut uit het niets de 2-4. Het zondagsschot van Rodi de Vreden verdween van ver in de lange hoek, onhoudbaar voor Tom van Strien. Tien minuten later maakte Robin de Man, uit een prima aanval over verschillende schijven, de 3-4 door de bal door de benen van doelman Smit binnen te schieten. Vanuit de aftrap antwoordde Parkhout direct. Ondanks vlaggen voor buitenspel wees de scheidsrechter, zonder de grensrechter te benaderen, naar de middenstip en zo stond de 3-5 ook vast. Dongen bracht nog Nick Smans en Jurendel Dorand binnen de lijnen.
In de laatste minuut kreeg Tom Roovers een directe rode kaart voorgeschoteld. Zijn actie, van de zijkant een sliding inzetten, werd als gevaarlijk spel beoordeeld. Een andere scheidsrechter zou hiervoor misschien een gele kaart hebben gegeven. Maar direct rood? Het geeft aan hoe de scheidsrechter deze wedstrijd aanvoelde. Ook deze man speelde een eigen wedstrijd. Wel of geen buitenspel doelpunten? De gehele wedstrijd is opgenomen. Dus videobeelden liegen niet.
12 oktober speelt Dongen thuis om 15.00 uur tegen Tricht.