Dongen schiet met scherp, 7-1 tegen Unitas ’30

Na de eclatante 1-6 overwinning uit bij Nemelaer kwam afgelopen zaterdag Unitas ’30 naar Dongen.

Door: Piet Scheepers

Ook deze laagvlieger hoopte een puntje of meer bij Dongen weg te snoepen. Deze hoop leefde doordat Dongen in de uitwedstrijd in Etten-Leur nipt met 1-2 had gewonnen. De smalle formatie van trainer Marcel van der Sloot en zijn staf zit de afgelopen weken in een flow waarvan ze zelf niet durfden te dromen dat dit nog kon. De ploeg is gelukkig niet meer afhankelijk van enkele doelpuntenmakers, Nu weten meerdere spelers het net van de tegenstander te vinden. Zo ook afgelopen zaterdagavond. De laatste, voorlopige, thuiswedstrijd van dit seizoen werd een zevenklapper: 7-1.

Volop drukte op sportpark De Biezen. Eerst ’s middags het zaterdagelftal dat voor het kampioenschap gaat en al veel publiek naar sportpark De Biezen trok. Daarna, rond de klok van 18.00 uur, Dongen zondag dat een plaats in de nacompetitie wil afdwingen. Een zwoele zaterdagavond waarin de weersvoorspellingen niet best waren. De opening was voor de bezoekers, die na vijf minuten een hoekschop mochten nemen. De afgeslagen bal zorgde al direct dat Dongen gevaarlijk voor het Unitas doel opdook. Doelman Jeroen Sebregts moest dan ook ver uitkomen om een doelpunt te voorkomen. Vijf minuten later, na een ingooi voor Dongen, werd op de rand van de zestien van Unitas een overtreding gemaakt. Theo Martens, in het dagelijkse leven schilder, schilderde met een penseelstreek de bal om de muur heen. Noch de doelman noch de muur hadden antwoord op deze indraaiende bal laag in de hoek. Dit alles in 10e minuut.

Nog geen twee minuten later werd de wedstrijd stilgelegd vanwege onweer. Door de regenbui die hierna de hemel optrok, zocht het aanwezige publiek naarstig naar een droog onderkomen. Ruim een half uur later riep scheidrechter Erik ter Brake de spelers weer op zich voor te bereiden op de hervatting. In deze periode kregen beide coaches de mogelijkheid hun teams waar nodig wat bij te sturen. Kort na deze hervatting zag Thom Avontuur zijn inzet van de lijn gehaald. Dongen bleef druk zetten op Unitas dat rond hun eigen zestien was teruggetrokken. Deze druk werd, na weer een ingooi voor Dongen, beloond door de 2-0 van Rijk Siemerink. Nog geen drie minuten later schoot aanvoerder Fatih Kamaci de bal, zeer technisch genomen, laag over het natte kunstgras onhoudbaar voor doelman Sebregts binnen, 3-0. Vijf minuten later kregen de bezoekers een discutabele strafschop. In de ogen van de scheidsrechter tikte Gijs Timmermans een Unitas speler licht aan. Tobias Ernst maakte geen fout en scoorde de 3-1.

Dongen bleef aanvallen. Zo zag Kamaci zijn vrije trap net aan de verkeerde kant van de paal naast gaan. Nog geen vijf minuten later was het dan toch raak. Kamaci zette op de linkervleugel diverse keren zijn tegenstander op het verkeerde been. Uit zijn voorzet nam Robert Mutzers de bal ineens op zijn schoen en volleerde deze onhoudbaar binnen, 4-1. De marge was nu: iedere zes minuten één doelpunt! Waar moet dit naar toe? In de slotminuten van de eerste helft gebeurde er iets wat je niet mee wilt maken. Een botsing tussen twee spelers, Gillyan Clemens en Achraf Chouiter, liep voor Dongenspeler Clemens niet best af. Geblesseerd verliet hij het veld. Saban Cemrek werd zijn vervanger.

De tweede helft was wat de bezoekers betreft al gespeeld. Dongen was heer en meester en Unitas ’30 machteloos. Dongen legde de ene na de andere vlotte aanval op de mat. Zo pikte ook Sel Bastmeijer zijn doelpuntje mee. De voorzet van Cemrek werd hard en onhoudbaar binnengekopt, de 5-1, door de man die volgende seizoen zijn geluk gaat beproeven bij het Utrechtse Hercules. De doelpuntenmaker werd gewisseld voor Brian Burgler. De jeugd voelde zich alsof zij zich in een speeltuin konden uitleven. De altijd opkomende Sjeffie Verhagen bekroonde deze wedstrijd met een doelpunt. Vanaf een meter of 20 schoot hij de bal onhoudbaar binnen, 6-1. Inmiddels mochten alle wisselspelers de laatste minuten nog wedstrijdminuten opdoen. Zo ook doelman Swen Heystee die al vele jaren deel uitmaakt van de selectie. Jammer voor hem dat hij zijn kwaliteiten niet hoefde te tonen doordat er weinig moeilijke ballen op hem af kwamen. Het slotakkoord, de 7-1, lag op de schoen van Brian Burgler. En hoe? Fatih Kamaci schoot de bal buitenkantje rechts richting Burgler. Zo brutaal als hij is, omspeelde hij doelman Sebregts en schoot knalhard de bal tegen het net.

Klaar voor de laatste wedstrijd. Komende zaterdag uit naar Achilles Veen de naaste concurrent in deze competitie van Dongen. Hoe dan ook deze tegenstander pakt mogelijk de 3e periode. Stand in dezen: 1. VV Goes: 9-22, 2. Achilles Veen 9-21 (+15), 3. Venray 9-18 (+4), 4. Orion 9-18 (+3), 5. Dongen 9- 16. De eerste periode was voor VV Goes 10-23 en 2e is VV Dongen 10-21. Doordat Goes het kampioenschap opeiste mag Dongen de periodetitel over nemen. “In een seizoen waarin je wat momenten hebt waarin het voetballen vaak goed is maar doelpunten te vaak uitbleven, zijn we tot nu toe met dertien doelpunten in de laatste twee wedstrijden gekomen. We gaan ons komende twee weken opmaken voor het toetje,” concludeerde Marcel van der Sloot na afloop.