Dongen legt na rust DESK op de slachtbank: 6-1

Na de eclatante 2-7 overwinning uit bij nummer drie Zwaluwe stond de derby tegen buurman DESK op het programma.

Door: Piet Scheepers

Eerder dit seizoen moest het zaterdagelftal in Kaatsheuvel een duidelijke 5-0 nederlaag incasseren. Tijd voor revanche voor het team van trainer-coach Lars Jansens. Hij kon beschikken over een bijna fitte selectie, waarin nog steeds Maarten Waltman ontbreekt. De eerste voorboden waren niet in Dongens voordeel. Doelman Tom van Strien blesseerde zich in de warming up. “Ik kreeg een bal vol op mijn duim,” merkte de doelman zuur op. Mees van Opstal maakte zijn opwachting en deed dit met verve. Dongen mocht blij zijn dat de eerste helft bij 0-1 bleef. Zeven minuten na de openingstreffer van de bezoekers soleerde Anes Dedic zo maar door de Dongen verdediging en alleen voor de uitkomende doelman lepelde hij de bal over Mees van Opstal heen. Zijn doelkans liep slecht af. De bal strandde op de lat.

Dongen probeerde DESK onder druk te zetten maar echte doelkansen leverde dit nog niet op. “Wij waren na de 0-1 even de kluts kwijt,” vatte Lars Jansens de eerste helft samen. Toch herpakte Dongen zich weer waarbij Robin de Man een prachtige aanval had kunnen belonen met een 1-1 ruststand.  Na de rust paste Jansens twee wissels toe. Linksback Doguhan Ercan werd vervangen door Gijs van Tilburg en in de spits kwam Joep van Overbeek Timo van der Schans vervangen. Met Burak Erbek en Robin de Man werd dit een gevaarlijk trio, een gouden greep. Dongen drukte de bezoekers steeds verder in eigen zestien. Het voetbal werd beter en de spelers vonden elkaar sneller. Het was nog wachten wanneer de doelpunten gingen vallen. Na vijf minuten kwam de eerste kans die net voorlangs ging. Twee minuten later was het Erbek die de gelijkmaker van afstand binnenschoot. Hierop had de zestienjarige doelman van DESK, Xam Siderius, geen antwoord.

Nog geen tien minuten later was Erbek weer zijn plaaggeest. Nu kopte hij van dichtbij de 2-1 binnen. En of het niet genoeg was maakte hij zijn hattrick in de 70e minuut compleet. Via een snelle aanval over vele schijven rondde hij de voorzet doeltreffend af, 3-1. In de afgelopen twee wedstrijden twee drieklappers van Burak Erbek. Voor rust werd hij een aantal keren flink aangepakt. “Het deed flink zeer. Ik moest de pijn er uitlopen.” Dit laatste legde de ploeg geen windeieren. Dongen wilde meer en bleef aandringen. Met name het middenveld van Dongen zorgde voor gevaarlijke aanvoer richting de zestien van DESK. De kansen werden aaneen geregen waardoor het tijdperk Robin de Man aan kon breken. Een prima lopende aanval via Erbek en Joep van Overbeek werd door de laatste hard ingeschoten. Doelman Siderius kon de bal slechts tegenhouden, waardoor De Man er als de kippen bij was om de score op te voeren naar 4-1.

Met nog een kwartier te gaan gooide DESK de handdoek in de ring. Dongen bleef echter jagen op meer. Het loonde. Weer was het Robin de Man die een kans niet
onbenut liet en de 5-1 aantekende. Als alle wissels waren ingebracht was het Dennis Aarts die vanuit een corner de 6-1 binnenkopte. En Oss ’20? Die speelde gelijk bij nummer vier BLC. Daardoor nam Dongen zaterdag de koppositie over en staat nu op nummer 1 (19-38), gevolgd door Oss ’20 (19-37) waarna nummer drie Zwaluwe (19-30) volgt. Hierna een middenmoot van zes teams die elkaar weinig ontlopen.

Zaterdag gaat Dongen naar nummer 7, GDC uit Eethen waar om 14.30 wordt afgetrapt.