VV Dongen stijgt vijf plaatsen na winst op Hoogland

Zes punten uit de laatste twee wedstrijden. Voor het huidige VV Dongen is dat niet zomaar iets, want het deed er daarvoor zeven wedstrijden over om hetzelfde aantal punten te halen.

De twaalf bij elkaar gesprokkelde punten zijn goed voor de negende positie op de ranglijst. Aanstaand weekend is de ploeg van Erbas vrij en kan het zich gaan opmaken voor een zwaar programma waar een aantal toppers de tegenstanders zullen zijn.

Door Frank van Heteren

De laatstee vier wedstrijden waren voor VV Dongen een rollercoaster. Met name het uitduel tegen EVV was een ware nachtmerrie. VV Dongen stond de gehele wedstrijd beter te voetballen dan EVV, maar het duurde tot de 57e minuut voordat de voorsprong op het scorebord kwam. Jari Koenraat scoorde de 0-1 en het was wachten op ‘the kill’.
Die kwam er niet, ook niet terwijl de kansen zich aaneenregen. EVV werd door de scheidsrechter zelfs in een ondertal gezet en het zou voor VV Dongen een makkie moeten zijn om de overwinning over de streep te trekken. Hoe anders werd het verhaal. EVV gooide er steeds meer energie in en speelde alles of niets. Vlak voor het scheiden van de markt kreeg de ploeg uit Echt zelfs een penalty.

De in blakende vorm stekende Wessel Sprangers keerde de inzet, waarna men zou verwachten dat de geelblauwe formatie de boodschap wel had begrepen. Niet dus. In de ultieme slotfase liet VV Dongen EVV op de eigen helft komen. Een voorzet werd niet of half verwerkt door de verdediging en de bal bleef hangen. Met een teennagel schoot Jordi Beelen de gelijkmaker binnen. (1-1 in de 94e minuut) Zulke zure druiven worden maar zelden gegeten en het was aan de staf van VV Dongen om de jongens bij elkaar te rapen, want de teleurstelling was niet zomaar even weg te poetsen.

De week daarop stond de uitwedstrijd tegen Quick Den Haag op het programma. Een verliesbeurt kon na negentig minuten worden bijgeschreven. Een volledig terechte 3-1 overwinning van de Hagenaars waar verder niemand woorden over vuil wilde maken. Maar VV Dongen zakte door dit verlies wel richting de onderste regionen en dat was lang geleden dat de club zich daar bevond. Trainer Osman Erbas vond wel dat in dit seizoen het kwartje nog niet zijn richting was opgevallen. Het gelijke spel tegen HSC 21 , de onfortuinlijke nederlaag tegen OFC terwijl zijn team beter speelde.

Hij kreeg de week daarna waar hij op hoopte. Het muntstuk viel in de wedstrijd tegen Blauw Geel 38 eindelijk zijn kant op. Op Sportpark de Biezen hielden VV Dongen en Blauw Geel elkaar lang in evenwicht. Pas in de tweede helft kwam de ploeg uit Veghel op voorsprong nadat Wessel Sprangers zich verkeek op een voorzet. De 0-1 verlamde VV Dongen geenszins. Na weken van pech liet het team het er deze keer niet bij zitten. Met man en macht werd er gezocht naar de gelijkmaker en die kwam in de 88e minuut toen Theo Martens aanlegde voor een vrije trap. Zijn poeier raakte de onderkant van de lat maar viel gelukkig voor hem de goede kant van het doel in.

Het zou de opmaat worden voor een klinkende zege. De inzet en strijd werden in de blessuretijd beloont met een doelpunt van invaller Mauricio Helstone. Hij kreeg een voorzet bij de eerste paal en frommelde de bal achter de doelman van Blauw Geel 38. Het trauma van EVV werd hiermee volledig teniet gedaan. En zo ging de ploeg uit Dongen afgelopen zondag richting Hoogland om de strijd aan te gaan met de lager geklasseerde selectie uit het gelijknamige dorp. Een zespunten-duel, waarvan je van te voren weet dat je moet winnen. Een flinke druk op beide ploegen.

VV Dongen won in een wedstrijd waarin ze ongelooflijk veel kansen wisten te verprutsen. Dat was ook de enige kritiek die Erbas zijn ploeg gaf, want Hoogland bleek geen echte partij te zijn voor VV Dongen. Jari Koenraat werd de matchwinnaar door een prachtig doelpunt in de 11e minuut. Toch werd het EVV scenario weer bijna boven tafel gehaald. In de 94e minuut plofte de bal ineens voor een aanvaller van Hoogland. “Hij kon hem zo intikken” zei keeper Wessel Sprangers na de wedstrijd, maar op amper drie meter voor het doel flikte hij het om huizenhoog over te schieten. De pijn van een aantal weken daarvoor bleef VV Dongen bespaard en zo konden de drie punten meegenomen worden naar Dongen. Het was de eerste uitoverwinning van het seizoen die dan ook op gepaste manier werd gevierd. Zoals gezegd is VV Dongen aanstaande zondag vrij en speelt het 31 oktober om 14.00 thuis tegen ADO 20.