Drie doelpunten voorsprong niet genoeg voor winst

“Ken je dat verhaal van dat team dat met 3-0 voorstond en toch 3-3 speelde?” Het zou een goed begin kunnen zijn voor een 1 aprilgrap, maar afgelopen zaterdag op 1 april was het toch echt waar. VV Dongen verspeelde in een tijdsbestek van amper 20 minuten een dergelijke voorsprong en speelde met 3-3 gelijk tegen de jonkies van FC Den Bosch.

Het moge raar klinken maar de ploeg van Timmers deed achteraf nog goede zaken want directe concurrent voor de 3e plaats Quick 20 verloor in Groningen met 5-1 van een getergd Be Quick 1887. Daardoor is de afstand tussen plaats drie en vier naar zeven punten gegroeid met een wedstrijd meer voor VV Dongen. Aanstaande zondag 9 april komt het Haagse HBS op bezoek in Dongen. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.30 uur.

In het (lege) stadion van FC Den Bosch zaten merendeels VV Dongen supporters. Met een mannetje of honderd waren ze richting de Brabantse hoofdstad afgereisd om hun helden aan te moedigen. Sommigen van hen waren zelfs te voet gekomen. De Pelgrims kregen in het begin van de wedstrijd waar voor hun geld. Binnen 8 minuten stonden de in het Oranje spelende Langstraters op een comfortabele 2-0 voorsprong. Twee keer lieten Paul van Zon en Tom Kolkert zien hoe effectief voetbal kan zijn. In de 4e minuut stoomde van Zon aan de linkerkant op nadat er met een paar passes de ruimte aan de linkerkant werd gevonden. Van Zon sneed een scherpe voorzet aan en Tom Kolkert plantte zijn blonde hoofd achter de bal. De 25-jarige keeper Nick Leijten was kansloos.(0-1 in de 4e minuut)

Nog geen vier minuten later was het dezelfde Kolkert die een corner vanaf de rechterkant door van Zon promoveerde tot doelpunt. (0-2 in de 8e minuut) De supporters leunden achterover en maakten zich op voor een doelpuntenfestival. Die zou er ook komen alleen was het scenario niet die welke ze in hun hoofd hadden. VV Dongen verzuimde om de voorsprong te vergroten en schoot zich daarmee zelf onbedoeld in de voet. De kansen werden spaarzamer en VV Dongen liet de jeugd van FC Den Bosch in hun spel komen. In de 22e,23e en 39e minuut leverde dat wat kansjes op voor Brandon Robinson en spits van der Sande, maar hun pogingen waren slechts goede inschiet ballen voor keeper Jordy Zielschot.

Na de pauze werd Giovanni Henskens in de kleedkamer achtergelaten omdat hij wat last zou hebben van een hamstring. Zijn vervanger Sem van der Pijl ging de verdediging leiden. Het middenveld van VV Dongen was de gehele wedstrijd Den Bosch redelijk de baas en zette over het algemeen goed druk op de spelers van Den Bosch. Een overtreding in het begin van de tweede helft werd gevolgd door een vrije trap. Op zo’n twintig meter afstand van het doel van Den Bosch legde Paul van Zon aan. Zijn schot vloog langs alles en iedereen en in de 51e minuut kwam de vermeende genadesteek voor FC Den Bosch. (0-3 in de 51e minuut).

FC Den Bosch speelde plichtmatig rond en het handjevol supporters van Den Bosch uitten onderling hun ongenoegen over het vertoonde spel. “Ze moeten die ballen dieper gooien, zo komen we nooit bij het doel!” VV Dongen leunde achterover en liet de bal aan de jongelingen. De wedstrijd kabbelde als rivier de Donge voort en iedereen zat wat voor zich uit te staren en genoot eigenlijk al van de winst. Geen vuiltje aan de lucht. Timmers wisselde wat en VV Dongen brak zo nu en dan uit en stichtte daarmee ook het meeste gevaar. Echter de scherpte was volledig verdwenen en de spelers lieten zich langzaam maar zeker in slaap sussen.

In de 60e minuut appelleerde heel VV Dongen dat een bal aan de rechterkant over de zijlijn zou zijn geweest. In plaats van op te letten kwam de bal alsnog voor het doel en met een schot van net buiten het zestienmetergebied knalde de 19-jarige Jagt de 1-3 binnen.(1-3 in de 60e minuut) VV Dongen schrok niet wakker en dutte lekker verder. De supporters van Den Bosch die daarvoor nog hevig klagend op de tribune zaten zagen hun team ineens doen wat zij wilden zien. Met snelle aanvallen werden de buitenspelers bereikt. VV Dongen zou ondertussen wel een wake-up call moeten hebben gehoord maar de nachtrust was te lekker om uit te ontwaken. Een mooie voorzet van de 18-jarige Osama Bouyaghafen kwam recht in de voeten van de geheel vrijstaande Jort van der Sande. De 21-jarige spits rondde keurig af en in de 75e minuut stond het plotseling 2-3.

Een beetje slaperig van de nachtrust wreven de Dongenaren in hun ogen en hadden in de gaten dat alle zeilen moesten worden bijgezet om de overwinning alsnog mee te nemen. Jaap van der Waarden schoot van afstand en een voorzet van Mijnhijmer kreeg niet het juiste vervolg. Het waren de Bosschenaren die voor de verrassing zorgden. Een voorzet van invaller Don Bolsius werd door de gehele verdediging van VV Dongen gemist en rolde pardoes achter de verbouwereerde Zielschot (3-3 in de 78e minuut). Met nog 12 minuten op de klok kleurden de Kanaries ineens erg bleek. De 1 aprilgrap werd bewaarheid en na het laatste fluitsignaal van arbiter Tunissen stond iedereen vol ongeloof elkaar in de ogen aan te kijken. “Pfff, ….ja we zitten in een mindere fase!” was een van de reacties van een speler van VV Dongen en Paul van Zon zat met twee assists en een doelpunt ook in zak en as. “Zelfs dat was niet genoeg.”

Aanstaande zondag 9 april is het weer tijd voor Het Middagje VV Dongen. Het Haagse HBS komt op bezoek en na de wedstrijd komt zanger Matthijs Koning optreden. DJ Tom zal zoals altijd er alles aan doen om de kantine naar grote hoogten te brengen. Aanvang op de Sportpark de Biezen is 14.30 uur